Linkuri accesibilitate

Votul uninominal – prima opţiune a PSD


Un drapel uriaş al Uniunii Europene în faţa parlamentului de la Bucureşti, 9 mai 2013
Un drapel uriaş al Uniunii Europene în faţa parlamentului de la Bucureşti, 9 mai 2013

Sistemul uninominal majoritar avantajează partidele mari şi oferă o guvernare stabilă. Dar pentru statele est-europene în care înclinaţiile autoritariste persistă, acest sistem ar putea fi periculos.


Premierul Vicotr Ponta a declar ca votul uninominal pur este prima optiune a PSD, precizind insa ca daca nu se intruni o majoritate in cadrul aliantei de guvernare, atunci se va trece la a doua optiune: vot proportional pe liste pentru una dintre camere

Premierul roman, Victor Ponta promitea imediat dupa alegerile generale din decembrie 2012 ca va schimba sistemul electoral, explicind ca momentul cel mai bun pentru o astfel de refroma este primul an de guvernare. Fostul prim-ministru Emil Boc, facuse o promisiune similara dupa scrutinul din 2008, dar prins in jocurile unor coalitii complicate si apoi in virtejul crizei economice a lasat deoparte, ceea ce pentru orice partid care-si doreste puterea trebuie sa fie o prioritate. Romania a exersat de doua ori un sistem uninominal original, din care ultima data a rezultat un parlament cu 100 de parlamentari mai mult decit in cel anterior.

Socialistii sint mai pragmatici si inteleg ca lucrurile trebuie facute repede, cita vreme in spatele guvernului de centru-stigna se afla o majoritate de 70 la suta. Liderii Partidului Social Democrat au decis cu unanimitate de voturi sa sustina reintroducerea legii Ponta-Antonescu privind uninominalul pur. Este vorba despre un proiect al sefilor celor doua partide aflate la putere in Romania, liberalul Crin Antonescu si socialistul Victor Ponta, care a trecut de parlament asta-vara, dar care a fost respins de Curtea Constitutionala fiindca urma sa modifice legea electorala cu mai putin de sase luni inainte de alegeri. Mizind pe acest proiect, socialistii romani, spera sa aiba sustinerea neconditionata a liberalilor, dar in subsidiar privesc spre viitor. Cu un scor care rareori scade sub 30 la suta, socialistii ar putea obtine printr-un sistem uninominal pur peste 50 la suta din mandate parlamentare. Dupa cum ii spune si numele, acest sistem numit si „majoritar” are avantajul ca furnizeaza majoritati solide. Se aplica in forma sa „pura” in Statele Unite si Marea Britanie, iar varianta din doua tururi, dupa modelul alegerilor primarilor se foloseste in Franta.

Presedintele Traian Basescu este un admirator al sistemului uninominal, pentru ca opt din cei zece ani de mandat si i-a petrecut incercind sa convinga largi coalitii de partide sa cada de acord asupra unor decizii, care ar fi fost luate mult mai usor de o singura formatiune. Democrat-liberalii din partidul sau desi aveau fotoliul de premier nu au reusit sa impuna acest sistem majoritar, fiindca in coalitie se afla si UDMR-Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, care in ipoteza unui scrutin uninominal pur isi pierde reprezentativitatea si ramine cu parlamentari doar in zonele preponderent populate de unguri, adica in doar trei judete Covasna, Harghita si Mures.

Sistemul uninominal majoritar avantajeaza partidele mari si ii dezavantajeaza pe minoritari, ofera o guvernare stabila, dar multi oameni ramin nereprezentati. In plus pentru statele est-europene in care inclinatiile autoritariste persista, acest sistem ar putea fi periculos, fiindca un partid sau altul ar putea sa se identifice cu statul cum s-a intimplat in perioada 2000-2004 cu PSD si sa-si impuna vointa cu forta in diferite domenii. O majoritate solida poate distorsiona grav o democratie incipienta. Pe de alta parte, exeprienta ultimelor cicluri electorale in care parlamentarii romani au fost alesi prin actualul sistem uninominal original, scoate in evidenta o deprofesionalizare a deputatilor si senatorilor, fiindca intelectualii si tehnocratii au fost dati la o parte de costurile mari ale campaniilor electorale, iar acum in comisiile de specialitate lipsesc punctele de vedere pertinente.

Socialistii romani mizeaza pe uninominalul majoritar, dar spun ca au si a doua optiune: sistemul mixt in care camera deputatilor ar putea fi aleasa prin votul proportional pe liste, iar senatul prin vot uninominal direct.
XS
SM
MD
LG