Linkuri accesibilitate

Cazul Valiza, viitorul echipei Steaua şi onorabilitatea antrenorului Piţurcă


Finanțatorul echipei Steaua București a fost condamnat la trei de închisoare, iar antrenorul echipei naționale, Victor Piţurcă la un an cu suspendare, ambii în Dosarul Valiza.


Echipa Steaua Bucuresti nu va scapa nepedepsita de forurile europene, potrivit mai multor oficiali din fotbalul romanesc filmati cu camera ascunsa de Gazeta Sporturilor (gsp.ro). Verdictul ar putea fi suspendarea celei mai titrate echipe romanesti de fotbal din cupele europene pentru o perioada intre unu si cinci ani.

UEFA urmeaza sa analizeze situatia creata dupa decizia de ieri a judecatorilor de la Inalta Curte care l-au condamnat pe finantatorul Stelei, Gigi Becali la trei ani de inchisoare in dosarul “Valiza”, cunoscut sub acest nume pentru ca patronul clubului Steaua a trimis 1,7 milioane de euro cu sacosa la Cluj, in urma cu cinci ani. Scopul era sa-i “premieze” pe jucatorii Universitatea Cluj in cazul in care nu pierdeau meciul in fata CFR Cluj. Acest aranjament ar fi fost in favoarea Stelei, care se batea in 2008 cu CFR Cluj pentru titlul de campioana a Romaniei. Procurorii anticoruptie au interceptat asa numita valiza cu bani si i-au trimit in judecata pe Gigi Becali, pe Teia Sponte vicepresedintele clubului si pe Victro Piturca, antrenorul echipei nationale, ultimii doi primind pedepse cu suspendare.

Gigi Becali a fost pedepsit cu inchisoare pentru dare de mita, iar ceilalti doi complici ai sai pentru favorizarea infractorului. Urmeaza analize si decizii ale forurilor autohtone si europene de fotbal. In regulamentul UEFA, insa, lucrurile sint clare: “un club nu va putea participa in Champions League in cazul in care a fost implicat direct sau indirect in orice activitate care vizeaza aranjarea sau influentarea rezultuatului unui meci la nivel national sau international”. In 2011 echipei turce Fenerbahce, acuzata de trucarea unor meciuri i s-a interzis participarea in Liga Campionilor, iar locul i-a fost luat de echipa aflata pe locul doi in clasamentul turc: Trabzonspor. Exista, insa, comentatori ca Ovidiu Ioanitoaia care relativizeaza situatia spunind ca Steaua ar putea scapa, dat fiind ca banii nu au ajuns la destinatie, ci in miinile politistilor, iar CFR Cluj a cistigat atunci campionatul si ca atare nici un aranjament nu a avut loc.

Ceea ce nu se discuta, deocamdata deloc, in Romania este situatia antrenorului echipei nationale de fotabal, care nu si-a anuntat demisia, desi a primit un an de inchisoare cu suspendare. Lipsa de reactie a celor din comunitatea fotbalului, dar si tacerea lui Victor Piturca, fac parte din peisajul autohton, in care demisia de onoare nu exista.

Nu este, inca, destul de clar nici care va fi pedeapsa totala pe care va trebui sa o execute Gigi Becali aflat deja in Penitenciarul Rahova pentru schimbul ilegal de terenuri cu Ministerul Apararii. Ar putea fi o suplimentare a pedepsei de trei ani de inchisoare pe care o executa pentru schimburile de terenuri, mai ales ca finantatorul Stelei este la a treia sentinta, prima fiind cu suspendare intr-un dosar in care a fost acuzat ca a sechestrat mai multe persoane. Televiziunile din Romania inca mai incearca sa-l dezvinovateasca, iar un sondaj de opinie facut in capitala de Avangarde a scos la iveala ca peste jumatate dintre bucuresteni considera ca Gigi Becali ar trebui eliberat, iar 45 la sut sustin ca ar fi vorba despre o condamnare pe criterii politice.

Politigraf

XS
SM
MD
LG