Luna trecută Interpolul a respins o cerere din partea Moscovei de a monitoriza deplasarile investitorului american Bill Browder, cel care a căutat cu inverşunare si tenacitate să faca dreptate post mortem fostului sau angajat Serghei Magnitky mort in detenţie in 2009. Autorităţile ruse il caută şi ele pe Browder după ce l-au acuzat de evaziune fiscală şi că ar fi căutat să obţină pe căi ilegale acţiuni la compania de stat Gazprom. Corespondentul Europei Libere Rob Coalson a stat de vorbă cu Alex Tinsley de la organizaţia neguvernamentală cu sediul la Londra, Fair Trails International, despre incercările unor guverne, precum cel al Rusiei de a folosi mecanismele Interpol în scopurile lor politice.
„Ce s-a intimplat in cazul Browder este că Rusia a făcut o cerere prin care să folosească datele Interpolului pentru a monitoriza deplasarile domnului Browder, iar Interpolul a refuzat să permită acest lucru. S-a spus că a fost o sfidare a Rusiei, dar era ceva ce trebuia aşteptat. Acesta este un caz extrem de cunoscut şi nu este foarte semnificativ că Interpolul nu a permis folosirea canalelor lor de informatii de catre autorităţile ruse. Ce este mai ingrijorător este că în alte cazuri, Interpolul a permis acest lucru, ca oponenţi politici să fie monitorizaţi prin canalele Interpolului.”
„In legatură cu Rusia sunt mai multe exemple de cazuri ale unor oponenţi politici care au fost urmariti prin canalele Interpolului, citeodata cu consecinte umane foarte grave pentru oamenii implicati; au fost cazuri cind Interpolul nu a oprit brusc folosirea canalelor sale.
Unul din aceste cazuri este cel al lui Piotr Silaiev. Este vorba de un activist antifascist din Moscova, care era căutat de Rusia pentru implicarea sa in demonstraţiile impotriva distrugeri pădurii Kimki in 2010. El a fost recunoscut ca refugiat politic si a primit azil in Finlanda. El este un activist foarte cunoscut. In cazul lui, sistemele Interpol au fost folosite pentru a putea fi arestat de Rusia, ceea ce s-a si intimplat si el a fost in detentie citva timp, pină ce tribunalele spaniole au decis că e vorba de un caz politic. Interpolul nu a facut nimic ca sa impiedice folosirea canalelor sale în acest caz. Si mai sunt si alte cazuri.
Un alt caz foarte cunoscut este cel al lui Ahmed Zakaev, liderul cecen care trăieste in exil şi care a fost pe lista celor mai căutate persoane de Rusia, si Interpolul nu i-a acordat nici un ajutor.
Dar in cazul Bill Browder, Interpolul a reacţionat rapid şi ferm şi cu multă publicitate, dar acest caz nu este regula…”
Corespondentul nostru l-a intrebat pe expertul internaţional daca există şi alte ţări din fosta Uniune Sovietică sau din alte părţi ale globului care au folosit Interpolul în eforturile lor impotriva oponenţilor politici. Alex Tinsley de la Fair Trails International.
„Problema cu abuzurile comise de Interpol nu e legata numai de Rusia. Este de fapt o problemă globală. Ştim de cazul unei jurnaliste din Venezuela specializată in investigatii despre cazuri de corupţie, căreia i-au trebuit 18 luni ca sa fie scoasă de pe asa numita lista „rosie” a Interpolului, a celor mai căutati oameni, chiar dacă avea statut de refugiat politic recunoscut de Statele Unite.
La fel, se ştie foarte bine că autorităţile din Belarus au căutat să foloseasca canalele Interpol pentru a-i găsi pe oponentii politici ai preşedintelui Lukaşenka. Asta a dus la arestarea unuia dintre candidatii care i s-au opus lui Lukaşenka in alegerile din 2010, Ales Milinkievici. In acest caz, Interpolul a refuzat sa il pună pe domnul Milinkievici pe lista sa „roşie”, dar intre timp, autorităţile de la Minsk au fost in stare să foloseasca reţele Interpolului si, deşi domnul Milinkievici a fost considerat refugiat politic de catre Cehia, a putut fi arestat in Polonia, spre jena Poloniei.
Asa că problema cu folosirea abuzivă a reţelelor de informatii ale Interpolului nu se rezumă numai la Rusia. Este cu siguranţă o problemă globală. Exista cazuri din Iran, Turcia si din alte ţări…”
„Un lucru important nu trebuie insă uitat. Este că reţelele Interpolului sunt extrem de importante pentru domnia legii. Cazurile de folosire in scopuri politice ale reţelelor sale sunt intr-adevar o problemă, dar nu trebuie uitat că scopul principal pentru care a fost creat Interpolul a fost să ajute poliţiile din ţările lumii să îi prindă pe răufăcători. Sunt necesare reforme care să împiedice apariţia acestor abuzuri şi să intăreasca statutul Interpolului şi capacitatea lui de a respinge folosirea lui abuzivă…” - a declarat postului nostru de radio Alex Tinsley de la organizaţia neguvernamentala Fair Trails International.