Linkuri accesibilitate

Limba rusă și traseul ei descendent


... dar în unele foste țări socialiste ea pare să cunoască un reviriment după perioada de respingere ideologică de după prăbușirea comunismului.


Ieri s-a sărbătorit Ziua Limbii Ruse, marcată în fiecare an din inițiativa Națiunilor Unite la 6 iunie, ziua nașterii în anul 1799 a poetului Alexander Pușkin, considerat părintele literaturii ruse moderne. La o masă rotundă organizată cu această ocazie la Duma de stat de la Moscova, mai mulți participanți au deplâns ceea ce consideră a fi declinul limbii ruse în lume.

Deputații ruși au cerut ieri investirea unor fonduri mai mari în popularizarea limbii ruse în lume și în cultivarea ei în Federația Rusă. Potrivit relatării Itar-Tass, președintele Comisiei pentru relațiile cu statele din CSI și cu compatrioții, Leonid Sltuțki, a spus că în prezent limba rusă este ca număr de vorbitori a cincea din lume. El a citat însă concluziile unui studiu care sugerează că până în 2025, numărul vorbitorilor de rusă va scădea de la 278 de milioane în prezent la numai 152 de milioane. În opinia autorilor studiului citat de deputat, rusa va fi depășită în următoarea decadă, ca număr de vorbitori, de limbile franceză, urdu, arabă, portugheză și bengaleză.

În opinia lui Sluțki, aceste prognoze au la bază schimbările geopolitice din lume din ultimele două decenii, inclusiv (sau mai ales) dezmembrarea Uniunii Sovietice.

Deputatul rus a deplâns traseul descendent urmat de limba rusă în fostele republici sovietice: în primii ani de independență a rămas limba țării, apoi a devenit a doua limbă, apoi a fost degradată la statutul de limbă de comunicare, mai departe la limbă minoritară, ca să ajungă în cele din urmă, în noile state independente, o limbă opțională ca multe altele în programa școlară.

Sluțki a mai spus că din păcate limba rusă este vorbită tot mai prost de tineri atât în Rusia cât și în străinătate, unde își pierde tot mai mult utilizarea ca limbă de comunicare între etnii.

„Ca urmare a abolirii sistemului de educație sovietic, milioane de etnici ruși își vor pierde rădăcinile istorice, vor fi asimilați, iar asta va șubrezi și unitatea Comunității Statelor Independente”, a avertizat Sluțki.

Soluția propusă de participanții la o masă rotundă organizată joi la Duma de stat a fost ca Ministerul de externe să folosească acordurile bilaterale ale țării pentru a promova „exportul lingivistic”, adică de exemplu lecțiile de limbă rusă în țările respective.

Dacă limba rusă este în declin în unele foste republici sovietice, așa cum s-au plâns ieri deputații Dumei, în unele foste țări socialiste ea pare să cunoască un reviriment după perioada de respingere ideologică de după prăbușirea comunismului.

Directorul centrului rusesc de știință și cultură din Varșovia, Serghei Antiufiev, a fost citat ieri de Itar-Tass cu declarația că în Polonia crește numărul celor care vor să învețe limba rusă. Antiufiev spune că în prezent o jumătate de milion de persoane învață rusa în Polonia, iar motivația cea mai frecventă sunt interesele de afaceri: mai precis, dorința companiilor poloneze de a se extinde în fostul spațiu sovietic.

O tendință similară se observă în ultima vreme și aici în Cehia, unde în afara oamenilor de afaceri cu interese în Rusia sau alte foste republici sovietice învață rusa mai ales angajații din turism, un sector al economiei cehești în care clienții ruși ocupă în mod tradițional o proporție însemnată.

Limba rusă este prezentă în Cehia la modul cel mai vizibil în stațiunea balneară Karlovy Vary, unde cetățenii ruși au proprietăți numeroase, iar turiștii ruși sunt prezenți în număr mai mare decât în alte localități.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG