Linkuri accesibilitate

Constituţia USL - un proiect de nou regim? (Adevărul)


Băsescu simte „miros de sânge” (Hotnews).


Intr-un articol publicat de Adevarul, Cristian Preda reaminteste cum au aparut in Constitutia in vigoare unele prevederi pe care puterea le doreste acum schimbate. In martie 1990, se schimbau cateva lucruri esentiale, pentru a face diferenta fata de regimul anterior, comunist, incheiat odata cu caderea lui Nicolae Ceausescu: Parlamentul bicameral trebuia sa fie altceva decat caricatura de parlamentarism reprezentata de Marea Adunare Nationala. In plus, alegerea directa, prin vot popular a presedintelui stergea amintirea tristei realegeri mecanice, la infinit, a lui Ceausescu, de catre deputatii din Marea Adunare Nationala. Asadar, bicameralism si presedinte ales direct.

Astazi, arata Cristian Preda, avem un referendum din 2009 in care poporul s-a declarat de acord cu un parlament monocameral, dar o comisie tocmai formuleaza un nou proiect de Constitutie dupa vederile Uniunii Social-Liberale, care doreste pastrarea bicameralismului. Niciuna dintre părți - presedinte, initiatorul referendumului din 2009, sau guvern, adica USL, nu se gandeste la alegerea presedintelui de catre Parlament. Problema cu proiectul USL de modificare a Constitutiei este, in opinia lui Cristian Preda, ca il gandeste din nou in termeni polemici, de delimitare fata de puterea precedenta. In centrul inentiilor de modificare se afla un singur lucru: reducerea functiei prezidentiale la ceva absolut decorativ. Este sau nu acesta un proiect de nou regim? Comentatorul amana un raspuns.

Tot in Adevarul, Adriana Saftoiu constata ca se pregateste inlocuirea suveranitatii poporului, prevazuta de constitutia in vigare, cu suveranitatea Parlamentului. Cetatenii nu mai pot propune referendum pe tema constitutiei, oricat de multi ar fi ei, nici presedintele, ci numai Parlamentul. Adriana Saftoiu, fost consilier al presedintelui Traian Basescu, ulterior deputat liberal si acum purtator de cuvant al Partidului Democrat Liberal de opozitie, spune ca nu respinge ideea unui parlment monocameral si ca e total de acord ca trei sute de parlamentari sunt arhisuficienti in Romania. Dar atrage in acelasi timp atentia in ce se va traduce, pe termen scurt, monocameralismul: intr-o gvernare social-democrata perpetua. PSD este cel mai mare partid din Romania, cu sanse de a castiga alegerile detasat. Prin noua Constitutie, premierul va fi nominalizat automat din randurile lui, iar majoritati isi va putea construi oricand, caci sunt multi „flamanzi in politica”.

Dan Tapalaga arata intr-un articol difuzat de Hotnews si de revista 22 ca nici presedintele Basescu nu sta cu mainile in san. El a iesit la televiziune zilele trecute facand o analiza clara, cu date concrete a situatiei Romaniei, din punct de vedere economic, social, politic. Tapalaga distinge in acest tablou simultaneitatea mai multor crize, care nu anunta un viitor confortabil pentru premierul Victor Ponta si pentru USL. Este motivul pentru care Basescu simte „miros de sange” si a pornit sa recastige simpatia electoratului. Dreapta nu are in clipa de fata un alt lider, mai spune comentatorul de la Hotnews.
XS
SM
MD
LG