Linkuri accesibilitate

Tinerețe extinsă


Adevărul, din păcate, are o alură tristă. Moldovenii îmbătrînesc prematur, încep a îmbătrîni chiar tineri fiind.


Multă lume a comentat pe un ton ironic-jucăuş recenta modificare făcută de guvern în Legea cu privire la tineret şi anume faptul că termenul „tînăr” şi-a lărgit frontierele. Acum, după modificările sus-pomenite, tinereţea s-a extins pînă la 35 de ani, depăşind limita anterioară de 30 de ani. În reţelele de socializare, cineva constata cu umor că acum vom avea parte de tinereţe fără bătrîneţe.

De fapt, dacă îl asculţi pe ministrul Tineretului, Octavian Bodişteanu, motivaţia care a stat la baza hotărîrii e foarte serioasă: „Mulţi cetăţeni, după terminarea studiilor de masterat, doctorat, după absolvirea facultăţilor de medicină, depăşesc vîrsta de 30 de ani şi nu mai pot beneficia de anumite facilităţi sociale şi economice acordate tinerilor”. Aşadar, e bine că guvernul a observat această lacună şi a reparat-o. Putea s-o remarce şi mai devreme, dar mai bine tîrziu decît niciodată.

Altminteri, noua lege nu ne va face mai tineri în mod automat. Şi nici mai longevivi. Durata de viaţă în Republica Moldova lasă încă de dorit, mai ales în cazul bărbaţilor. Iată dacă am trăi şi noi cîte 80-90 de ani, ca pe alte meridiane, am fi pesemne tineri şi la 45 de ani şi atunci s-ar mai putea lărgi niţel termenul de „tînăr”.

Adevărul, din păcate, are o alură tristă. Moldovenii îmbătrînesc prematur, încep a îmbătrîni chiar tineri fiind. Întîlnesc mai mereu aici tineri îmbătrîniţi de 30-40 de ani, grizonaţi, brăzdaţi de riduri, cu ochii încercănaţi şi... trişti. De vină nu e doar realitatea searbădă social-economică. E şi modul nostru de viaţă. Fumatul, băutul fără măsură, lipsa sportului, stresul endemic, alimentarea fără discernămînt.

Dincolo de toate acestea, avem, iată, o lege modificată, care ne extinde tinereţea pe hîrtie. Motivaţia ei social-economică e clară. Şi, poate, peste o vreme, vom dori cu toţii să fim mai tineri şi în viaţa reală.
XS
SM
MD
LG