Linkuri accesibilitate

„Transferul puterilor preşedintelui către legislativ reprezintă predarea tuturor cheilor statului către cei ce controlează Parlamentul” (România liberă)


O analiză a situației R. Moldova în context geopolitic (contributors.ro).


Stanislav Secrieru, cercetător asociat la Centrul pentru Studii Est Europene și Asiatice din București, publica pe site-ul contributors.ro o analiza asupra situatiei politice din Republica Moldova, in context geopolitic. Autorul constata ca instalarea unei relative stabilitati guvernamentale la Chisinau a stricat planurile Rusiei, care conta pe o criza politica, de dorit lunga si incheiata prin alegeri anticipate, care sa poata aduce la putere favoritii Moscovei. In aceste conditii, arata Secrieru, Transnistria redevine instrumentul pincipal de presiune al Rusiei, care nu ar fi interesata atat de regiunea din stanga Nistrului, cat de blocarea, cu orice pret, a parcursului european al Republicii Moldova. Noul guvern de la Chisinau a reusit sa incheie negocierile asupra unei esentiale parti componente a Acordului de Asociere la Uniunea Europeana. A contat, desigur, si numirea in doua functii cheie - premier si speaker al Parlamentului - a doi diplomati cu bune conexiuni spre cancelariile occidentale, Iurie Leancă și Igor Corman. Este deci posibil, arata cercetatorul, ca Acordul de asociere sa fie totusi parafat la Vilnius, in noiembrie, si de aceea ar fi de asteptat presiuni sporite din partea Moscovei. Mai precis: „o vara ceva mai calda in Transnistria”.

La Bucuresti, presa discuta aprins pe marginea interviului acordat de presedintele Traian Basescu ieri la ProTV, in care a trasat cateva directii incitante si a lasat sa se vada ceva din mecanismul calculului sau politic. Mai intai, a anuntat indirect o apropiata remaniere guvernamentala, respectiv indepartarea ministrului liberal al transporturilor, Relu Fenechiu, care este cercetat intr-un dosar de coruptie. Basescu l-a prezentat pe Fenechiu ca pe ultima piedica in calea admiterii Romaniei in spatiul Schengen. „Traian Băsescu bagă levierul în fisurile din USL”, descrie situatia Florin Negrutiu, de la publicatia gandul.info.

O analiza la detaliu a publicat in editia de weekend a Romaniei libere Dan Cristian Turturica. Si aici se vorbeste de o punere la incercare a coeziunii Uniunii Social-Liberale, aflate la guvernare. De fapt, de un sah la care premierul Victor Ponta ar putea raspunde reciproc avantajos, si anume decuplându-se de la jocul de interese al liberalilor lui Crin Antonescu si al conservatorilor lui Dan Voiculescu. Pentru Ponta, beneficiile ar fi un drum deschis catre functia de sef al statului, dar si ca ar obtine sprijinul cancelariilor occidentale in depasirea impasurilor economice ale tarii. Pantru Basescu, ar fi sa evite umilinta de a preda tara, in 2014, chiar in mana dusmanilor sai cei mai mari, Antonescu si Voiculescu, cei care au pus la cale cele doua suspendari ale sale din functie, ambele esuate.

Mai mult insa, arata comentatorul de la Romania libera, Basescu intelege ca, dincolo de ambitia lui Crin Antonescu de a ajunge la Cotroceni se afla un „targ murdar”, „Transferul puterilor preşedintelui către legislativ, scrie Turturica, nu reprezintă altceva decât predarea tuturor cheilor statului către cei ce controlează Parlamentul, (respectiv) cei ce manipulează procesul electoral şi (...) au interese în influenţarea frauduloasă a mecanismelor legislative - baronii locali şi structurile de putere informală”. Ele „transformă banii murdari ai afaceriştilor corupţi în voturi plus. E vorba despre „toţi cei (...) dispuşi să cumpere senatori şi deputaţi la kilogram. Asta este reţeaua pe care Antonescu vrea să o atragă de partea sa pentru a ajunge preşedinte cedându-le prerogativele de a numi oameni cheie în instituţiile de care se tem cel mai mult”, cele din structurile anticoruptie. Citatele au fost din Romania libera.
XS
SM
MD
LG