Linkuri accesibilitate

Demisia lui Andrei Marga


Andrei Marga
Andrei Marga

Şeful ICR a fost demis la presiuni externe, dar nici senatorii, nici premierul nu au spus că este incompatibil pentru că a fost un colaborator al Securităţii.


Institutul Cultural Român şi-a pierdut din nou preşedintele: Andrei Marga, numit în septembrie anul trecut, a demisionat. Numirea lui Marga a fost comentată cu destulă aciditate de la bun început. Reformele sale la ICR au fost puţin apreciate. Dar în mai puţin de un an a schimbat conducerile majorităţii Institutelor ICR din lume. Dacă este un succes, cum îl prezintă Marga în scrisoarea de demisie, rămâne de văzut. De la Bucureşti, Sabina Fati:

Demisia sefului Institutului Cultural Român, Andrei Marga, nu este o surpriza, mai ales ca saptamina trecuta, la intoarcerea sa din Germania, premierul român Victor Ponta a cerut reevaluarea lui. La Berlin, primul ministru a aflat despre nemultumirile intelectualilor originari din România legate de mentinerea in fruntea Institutului Cultural Roman a unui fost colaborator al Securitatii.

Sunt cunoscute sensibilitatile scriitorilor de origine româna, care locuiesc in Germania referitoare la colaborationistii vechiului regim si in special reactiile virulente ale Hertei Müller, laureată a premiului Nobel pentru Literatura, nascuta in vestul României. Pentru a evita o noua escaladare a problemei securistilor care se afla inca in fruntea unor institutii, premierul român a inceput astazi, cu ajutorul colegilor sai parlamentari, debarcarea lui Andrei Marga din fruntea Instiututlui Cultural Roman.

La 67 de ani, filosoful Marga, cunoscut pentru aderenta sa la ideile neo-marxiste, a fost deconspirat de Evenimentul Zilei, dupa ce Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii i-a dat in prima instanta un verdict de necolaborare. Au fost publicate intre timp delatiunile profesorului de filosofie, care de aproape un an este seful Instiututului Cultural Roman. Au fost descoperite trei identitati conspirative ale profesorului Marga, racolat de Securitate in 1977: colaboratorul Horia, sursa Muresan si sursa M.A. Victimele lui erau cu predilectie studentii straini.

Numit de liberali in fotoliul de conducere a Institutului Cultural Român, Andrei Marga a demolat repede tot ceea ce construise predecesorul său, Horia Roman Patapievici, schimbindu-i din functii pe intelectualii adusi cu greu in fruntea instiututelor culturale din toata lumea, cu prieteni si clienti politici ai PNL.

In vreme ce comisiile de cultura si afaceri externe din Senat gaseau ca pretext pentru schimbarea sa nereguli administrative, Andrei Marga a acuzat „enorma incetineala” a Ministerului de Externe, incercind in acest fel sa-si scuze propriile nerealizari, dar si sa arate ca este vorba despre frictiuni intre partidele din arcul guvernamental.

Demisia lui Andrei Marga din functie are loc deci la presiuni externe si nici senatorii care au sugerat schimbarea lui din functie, nici premierul care i-a criticat activitatea la virful Instiutului Cultural Român nu au spus ca este incompatibil cu aceasta functie din cauza colaborationismului sau din anii 1970-1980.
XS
SM
MD
LG