Linkuri accesibilitate

În așteptarea rezultatelor definitive ale alegerilor parlamentare din Albania


Liderul socialist votînd la un centru din Tirana.
Liderul socialist votînd la un centru din Tirana.

Socialistul Edi Rama promite să relanseze eforturile Albaniei de începere a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană.


Primele rezultate date publicității de Comisia Electorală din Albania în urma alegerilor parlamentare sugerează că opoziția socialistă ar fi avut dreptate să-și anunțe victoria încă duminică seara. O victorie a coaliției socialiste condusă de fostul primar al Tiranei, Edi Rama îl va împiedica pe premierul conservator Sali Berisha să obțină un al treilea mandat consecutiv și îi va pune capăt cel mai probabil carierei politice. Numai că și acesta și-a revendicat și el victoria.

Alegerile tensionate din Albania au fost urmărite îndeaproape de aliații ei occidentali, îngrijorați de starea democrației în țara balcanică devenită membră a NATO în 2009. În ultimele două decenii, Albania n-a avut niciodată alegeri care să fi fost considerate în totalitate libere și corecte, iar un nou eșec i-ar reduce ambițiile de aderare la Uniunea Europeană.

În timpul alegerilor, un activist al opoziției socialiste a fost ucis și un candidat al Partidului Democrat de la guvernare a fost rănit într-un schimb de focuri în orașul Lac. Premierul conservator Sali Berisha, care deține funcția din 2005 și care a dominat țara în toată tranziția, uneori violentă, de după căderea regimului totalitar în 1991 a făcut apel la calm.

Pe de altă parte, liderul opoziției socialiste Edi Rama a spus că împușcăturile de la Lac au fost o încercare „de a-i speria pe oameni, de a-i alunga de la urne”.

În 2009, politicianul de stânga, care a studiat artele plastice, pictura, la Paris, a mai încercat o dată să-l înlăture pe Berisha. Atunci a pierdut alegerile și, după ce a scos oamenii în stradă, patru au fost împușcați de forțele de securitate.

Acum, liderul opoziției socialiste în vârstă de 48 de ani și-a anunțat victoria încă de duminică seara, pe baza sondajelor la ieșirea de la urne făcute de o televiziune privată. „Renașterea a câștigat”, a anunțat Rama victoria coaliției sale.

Dar, la numai câteva cartiere depărtare, și premierul Berisha se declara convins că victoria a revenit Partidului Democrat pe care-l conduce. O înfrângere poate însemna sfârșitul carierei politicianului de 68 de ani. El și-a adus țara de 2,8 milioane de oameni în NATO și a apropiat-o de Uniunea Europeană. Dar este criticat de oponenți pentru slăbirea democrației și tolerarea corupției și crimei organizate.

Rama, la rândul său, promite să relanseze eforturile Albaniei de începere a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană și să extindă la scara întregii țări relativul succes pe care l-a avut ca primar la reconstrucția capitalei, Tirana.

Socialiștii lui Rama și Democrații lui Berisha au diferențe minore în ceea ce privește țelul țării de aderare la Uniunea Europeană. Dar confruntările dintre ei îngrijorează Bruxelles-ul.

Înainte de scrutin, Uniunea Europeană avertizase că acesta trebuie să respecte standardele democratice dacă țara dorește să înceapă negocierile de aderare, la patru ani de la depunerea cererii, în 2009.
XS
SM
MD
LG