Linkuri accesibilitate

Viitorul relațiilor dintre România și Federația Rusă (Foreign Policy)


Modificarea Constituției la Curtea Constituțională (Adevărul).


Doua articole publicate in presa de azi discuta viitorul relatiilor dintre Romania si Federatia Rusa. In Adevarul, Marius Vacarelu leaga vizita la Bucuresti a generalului Patrusev, de saptamana trecuta, de o alta, la fel de importanta, spune el, la Chisinau, unde s-a aflat profesorul Alexandr Dughin, specialist în geopolitică, filozofie şi sociologie, si unul dintre principalii exponenţi ai proiectului Eurasia.

Autorului i se pare important ca, in timp, in jurul acestei personalitati s-a coagulat un grup de tineri, dintre care s-ar putea recruta viitori ambasadori ai Rusiei în diferite ţări, care sa promoveze proiectul Eurasia. Or, tocmai acest proiect ar avea piedica pusa chiar de la rusi: discrepanta prea mare dintre Federatia Rusa si fostele republici sovietice. Marius Vacarelu crede ca Moscova tine cont de acest lucru si stie ca a gresit cand a abandonat cultural, dupa 1990, tarile est-europene. Acum, pentru o readucere a lor intr-un fel sau altul in jurul Moscovei n-a mai ramas decat o singura cale: cea a banilor.

Intr-o asemenea logica, articolul din Adevarul dezvolta urmatoarea teorie: Rusia nu are niciun interes sa alimenteze un conflict la mai putin de 100 de kilometri de granita Uniunii Europene, adica in Transnistria. E mai degraba degraba interesata sa mentina statu quo-ul acolo. Povestea cu provocarile recente facute cu mana liderului regiunii separatiste, Evgheni Sevciuk, ar trebui deci luata cu precautii.

Si comentariul la care ne-am referit, dar si un altul, din publicatia Foreign Policy, editata de asemenea de Adevarul, conteaza pe o non-escaladare in problema transnistreana. Nicolae Țîbrigan, expert al Fundaţiei Universitare a Mării Negre, detaliaza in special interesele Transnistriei in acest sens. Situatia economica, spune el, se afla sub riscul permanent al colapsului. În caz de reaprindere a conflictului, și pentru transnistreni, dar și pentru rusi ar urma decredibilizarea. De aceea, menţinerea echilibrului şi securităţii este prioritară atât pentru Kremlin, cât şi pentru Tiraspol. In plus, Şevciuk trebuie sa pastreze pentru regiunea pe care o conduce avantajele economice oferite de Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Hranirea artificiala de catre rusi a Transnistriei ar fi, deci, numai o fața a adevarului, cealalta fiind comertul exterior al regiunii separatiste: 40% din exporturi sunt catre Uniunea Europeana si se fac prin intermediul României (jumatate), Italiei (23%) şi Germaniei (15%). Eventuale taxe vamale impuse de Bruxelles ar insemna ruina - este demonstratia facuta de cercetatorul publicat de Foreign Policy.

Intre timp, Bucurestiul isi evalueaza perspectivele in functie de eventuala Constitutie modificata. Ioana Lupea arata in Adevarul ca intentia Comisiei Eruopene de a analiza curand si Constitutia României dupa cea a Ungariei pune pe jar guvernantii. Proiectul Constituţiei modificate ar pica testul echilibrului puterilor în stat, crede comentatoarea. Ca sa evite o criza de imagine, proiectul a fost deja trimis la Curtea Constitutionala, inainte de a fi propus spre dezbatere Parlamentului.
XS
SM
MD
LG