Linkuri accesibilitate

Corpul Păcii, organizaţie americană de voluntari, este activ de 20 de ani şi în R. Moldova


Ambasadorul american William Moser și voluntari din Corpul păcii la Turul Moldovei.
Ambasadorul american William Moser și voluntari din Corpul păcii la Turul Moldovei.

O aniversare marcată printr-un Tur al Moldovei.





Voluntarii au format două grupuri, unul a pornit spre capitală din Nordul ţării, de la Soroca, iar celălalt din Sud, de la Taraclia. Se vor întâlni la Chişinău, pe 30 iunie, când Corpul Păcii va marca 20 de ani de când a venit în Republica Moldova. Marți, pe traseul între satele Stolniceni şi Bobeica, raionul Hânceşti, pe o distanţă de aproape 4 km, voluntarilor li s-a alăturat şi ambasadorul american, William Moser:

William Moser și Ana Roman din satul Bobeica
William Moser și Ana Roman din satul Bobeica
„Este foarte important să susţinem iniţiativele de voluntariat. Tinerii care au organizat acest „Tur al Moldovei” au vrut să arate oamenilor din această ţară că uneori iniţiativa civică poate schimba foarte multe lucruri. Prin intermediul „Corpului Păcii” în ţară au venit în jur de 120 de voluntari care muncesc în special în localităţile rurale. Ei îşi concentrează eforturile în patru domenii: predau limba engleză, învaţă tinerii să ducă un mod sănătos de viaţă, ajută primăriile locale şi sunt implicaţi în domeniul dezvoltării afacerilor, ajutând oamenii să dezvolte afaceri locale de succes”.

Voluntarii care au decis să facă un tur al Moldovei au venit în ţară prin intermediul Agenţiei Corpul Păcii. Printre ei şi Brett Brawermann, voluntar american în satul Lăpuşna:

Brett Brawermann la Lăpușna
Brett Brawermann la Lăpușna
„Eu, doar ieri, azi şi mâine îmi voi putea însoţi colegii, adică traseul de la Lăpuşna până la Bobeica şi Drăguşenii Noi. Însă, din păcate, trebuie să ajut Corpul Păcii în Chişinău şi nu pot să-i însoţesc mai departe. Am colegi, inclusiv moldoveni, care vor merge pe jos de la Taraclia până la Chişinău.”

Europa Liberă: Cum vi s-a părut Moldova zilele acestea?

„Personal, mă simt foarte bine în Moldova. Iubesc viaţa de aici. După doi ani poate voi rămâne aici şi îmi voi găsi o slujbă.”

Voluntarilor americani li s-au alăturat şi colegii din Republica Moldova şi familiile acestora, care îi găzduiesc pe rând în timpul Turului de-a lungul ţării. Astăzi voluntarii vor face un popas la familia Roman din satul Bobeica:

„Când mi-au spus că va veni ambasadorul Americii m-am emoţionat. La mine în ogradă, Ambasadorul! Sunt foarte fericită!”

Europa Liberă: De câţi ani găzduiţi voluntari din Corpul Păcii?

„Al treilea an, nu mi-i frică. Mie îmi place de ei că sunt foarte simpli şi cuminţi şi foarte ordonaţi. Îmi place de ei. Când Mellisa a locuit la mine, veneau în ospeţie şi îi vedeam că sunt foarte simpli şi educaţi.”

Agenţia guvernamentală americană Corpul Păcii a fost fondată în 1961. De 20 de ani, voluntari, cetăţeni americani, aleg să petreacă doi ani din viaţa lor în satele din Republica Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG