Linkuri accesibilitate

Salarii bune pentru medicii din provincie


Starea dezastruoasă a medicinei la ţară nu mai e un secret pentru nimeni.O ştire răsunătoare a fost difuzată deunăzi de cîteva mijloace mass-media. Reieşea din ea că ministrul sănătăţii, Andrei Usatîi, declarase că - în curînd - medicii rezidenţi, care vor munci în „mediul rural”, vor avea o remuneraţie de 10 mii de lei! Şi asta pentru că ei vor primi bani atît de la Universitate, cît şi de la spitalul care le oferă postul de rezident.

L-am sunat pe viceministrul sănătăţii, Octavian Grama, şi am aflat că e vorba de o greşeală regretabilă, apărută nu se ştie cum. Vasăzică, medicii rezidenţi vor primi, într-adevăr, bani şi de la spital, şi de la universitate. Însă suma de 10 mii de lei se referă la medicii de familie din provincie. Acestora vrea să le mărească salariile Ministerul.

Această precizare nu diminuează deloc importanţa ştirii. Ea rămîne fantastică, fără nici o exagerare. E ca şi cum statul se întoarce cu faţa spre medicină, un domeniu care a avut de suferit enorm în anii tranziţiei, e ca şi cum statul vrea să îmbunătăţească serviciile medicale oferite oamenilor din provincie. Să recunoaştem, 10 mii de lei pe lună e un salariu excelent pentru un medic de familie de la ţară. Îl aşteptăm cu nerăbdare! E vorba de un salt substanţial, căci salariul actual e de 5800 de lei.

Dl viceministru m-a asigurat că instituţia pe care o conduce dispune de banii necesari pentru majorarea salariilor medicilor din provincie. Ar fi bine acest lucru să se întîmple cît mai repede. Starea dezastruoasă a medicinei la ţară nu mai e un secret pentru nimeni. Sînt sate în care pur şi simplu nu există medici, sate cu oameni bolnavi care nu pot să se deplaseze pînă-n centrul raional. Unii nu au văzut aparatul roentgen 7-8-9 ani de zile. Iar o sumedenie de medici buni au părăsit provincia.

Fireşte, salariul de 10 mii de lei al medicului de familie din provincie e doar un element. Există multe altele care trebuie reparate. Dar s-ar putea salariul ăsta majorat să fie un punct de plecare pentru o îmbunătăţire a situaţiei.

Rămîne să aflăm cînd anume vor începe a primi medicii de familie aceste salarii, cîţi medici de la ţară vor beneficia de aceste salarii şi, un detaliu important, cîţi dintre medicii tineri se vor repezi acum să muncească la ţară...
XS
SM
MD
LG