Linkuri accesibilitate

Cazul Snowden și securitatea europeană


O imagine de la fosta stație de ascultare germană de la Teufelsberg, la Berlin, în prezent dezafectată
O imagine de la fosta stație de ascultare germană de la Teufelsberg, la Berlin, în prezent dezafectată

John Kerry: „Toate țările lumii care se implică în relații internaționale și chestiuni de securitate întreprind acțiuni menite sa protejeze securitatea națională și informațiile sînt o parte componentă a acestui demers”.



Din ceea ce consultantul american, acuzat de spionaj, Edward Snowden a spus rezultă ca agentii americane de informatii ar fi spionat ambasade si alte institutii ale unor tari europene aliate. Reactia in Europa a fost dura. Ce spune administratia americana? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

State europene au amenintat chiar cu aminarea convorbirilor cu privire la acordul de comert liber intre Statele Unite si Uniunea Europeana. Cancelarul german, Angela Merkel si presedintele Frantei, François Hollande au cerut Washingtonului explicatii. Hollande a ridicat stacheta spunind ca dialogul comercial poate fi sistat daca spionajul american nu va inceta.

Pe acest fond, Edward Snowden a cerut azil in Rusia. In prima sa declaratie publica, Snowden a acuzat Statele Unite pentru ca i-au revocat pasaportul si a acuzat America ca a facut presiuni asupra tarilor, care vroiau sa-i acorde azil. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin a spus ca Snowden a liber sa plece, dar că daca vrea sa ramina in Rusia poate ramine doar cu conditia de a inceta activitati menite „sa loveasca in partenerii americani”.

In fata acestor evolutii rapide presedintele Obama s-a vazut nevoit sa reactioneze spunind ca Agentia Americana de Informatii va analiza informatiile scurse si va comunica concluziile cu privire la alegatii, tarilor aliate. Presedintele Statelor Unite a mai aratat ca agentiile americane de informatii se comporta la fel ca si alte entitati similare de pretutindeni. El a spus ca servicii europene, asiatice si din alte parti, toate fac acelasi lucru: incearca sa inteleaga lumea mai bine si ce se intimpla in capitalele tarilor lumii.

Aflat in Tanzania, Obama a adaugat ca anvergura operatiunilor de spionaj americane, in raport cu tari prietene nu semnifica absenta increderii. Aflat in Brunei, secretarul de stat John Kerry a spus si el ca activitatile Agentiei Americane de Informatii nu sint neobisnuite. „Toate tarile lumii care se implica in relatii internationale si chestiuni de securitate intreprind actiuni menite sa protejeze securitatea nationala si informatiile sint o parte componenta a acestui demers”. „Ceea ce stiu este ca nu e neobisnuit” - a spus Kerry. Criticile sint mai acide in Germania, tara care, judecind dupa revelatiile lui Snowden ar fi tinta principala a spionajului american, in Uniunea Europeana. Aceasta tema ar putea juca un rol in apropiatele alegeri din Germania ceea ce o face pe cancelarul Merkel sa-ti inaspreasca criticile la adresa Washingtonului.
XS
SM
MD
LG