Linkuri accesibilitate

O nouă ședință cu scandal în parlamentul de la Chișinău


Legistatorii moldoveni au reușit să voteze legea centrelor migraționale.



Parlamentul de la Chișinău a reuşit vineri, la a doua încercare, să voteze un proiect privind înregistrarea chiar la graniţă a cetăţenilor străini ce vor veni în Moldova prin regiunea transnistreană. Acest proiect, şi cel ce prevede o extindere substanţială a listei întreprinderilor pasibile privatizării au scandalizat opoziţia comunistă, care şi-a adus cu sine şi megafoane ca să împiedice votarea şi a blocat din nou tribuna şi microfoanele parlamentului. Liliana Barbăroşie a asistat la noua şedinţă cu scandal şi are amănunte.

Aşa a culminat şedinţa de astăzi a parlamentului în care majoritarii au reuşit să treacă prin procedura de vot două proiecte contestate furtunos de opoziţia comunistă. Unul se referă la migraţia prin regiunea transnistreană. Dezbătut încă ieri, dar nevotat din cauză că deputaţii comunişti blocaseră tribuna, proiectul va permite, aşa cum a explicat ministrul afacerilor interne, Dorin Recean, înregistrarea, chiar la graniţă, a cetăţenilor străini ce vor veni în Moldova prin Transnistria:

„Conform legislaţiei existente, cetăţeanul străin intrat pe teritoriul Republicii Moldova este obligat în termen de 72 de ore să meargă la Biroul migraţie şi Azil sau la o reprezentanţă a întreprinderii registru să se înregistreze. Noi acum, prin acest proiect, îi facilităm existenţa, pentru că va putea face înregistrarea la aceste puncte interne de control.”

Ministrul are în vedere cele şase puncte de control a migraţiei care abia urmează să fie instituite, deşi trebuiau să funcţioneze încă din luna mai, şi care au nemulţumit administraţia de la Tiraspol. Potrivit ministrului, punctele nu vor opri, ci vor ajuta străinii să evite amenzile pe care le suportă adesea pentru că nu reuşesc să-şi raporteze intrarea pe teritoriul Moldovei, amenzi care sunt de altfel şi reduse acum prin acest proiect faţă de cele aplicate anterior pentru astfel de încălcări. Comuniştii spun însă că autorităţile instituie prin aceste măsuri un hotar nedorit pe Nistru.

Un alt proiect contestat furibund de opoziţie astăzi a fost trimis în Parlament de ministerul economiei. El ar trebui să extindă simţitor lista bunurilor de stat pe care guvernul ar vrea să le vândă, începând cu reţele de distribuţie a curentului şi centralele termice şi terminând cu mai multe teatre şi instituţii culturale. Chiar dacă guvernul afirmă că vrea doar să atragă investitorii, comuniştii au văzut în proiect începutul unei serii de privatizări frauduloase.

Comunistul Iurii Muntean:

„Noi ştim că privatizările din 1998 au fost impuse de ministrul privatizării de atunci Vlad Filat. Acum ştim că această privatizare este impusă de un alt Vlad, daţi-i numele.

Dumitru Godoroja, vice-ministru al economiei:

„Nu răspund la întrebări provocatoare.”

Godoroja afirmă că guvernul nu are deocamdată în vizor investitori concreţi interesaţi de privatizări, ci vrea doar să le dea un semnal. Întrebarea este de ce nu a făcut-o până acum, dat fiind faptul că despre această extindere a listei bunurilor pasibile privatizării incluzând şi importante întreprinderi energetice se vorbeşte deja de mai mulţi ani, dar niciodată în termeni concreţi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG