Oponenţii unei controversate decizii a administraţiei lui Evgheni Şevciuk de la Tiraspol de a închide mai multe site-uri şi forum-uri din Transnistria, cum ar fi forum.prednestrovie.com, rodina.pmr.ru, tiras.ru, dniester.ru, forum.dnestra.com, open.pmr.info, pmr-rf.ru, forum.prednestrovie.ru, nistru.net şi forum-pmr.net, şi-au manifestat ieri dezacordul cu măsura în cadrul unui miting iniţiat de un deputat local, în sprijinul libertăţii de expresie. Luiza Doroşenko, directoarea Centrului media de la Tiraspol, a fost printre participanţii la această acţiune de protest, neobişnuită pentru regiunea transnistreană, şi ne-a povestit cine nu este de acord cu închiderea resurselor web şi cum şi-au exprimat aceşti oameni nemulţumirea:
Luiza Doroşenko: Dacă aş face un bilanţ, aş spune că oamenii în general au cerut autorităţilor să-şi recunoască greşeala pe care au comis-o, dar mai ales să o repare. Aceste site-uri şi forumuri au fost închise fără vreo decizie judiciară, fără nici un temei şi în lipsă totală de transparenţă. Dacă lăsăm asta aşa, fără ecou, mâine ne vor lipsi de altceva, adică în genere vor face ce vor crede de cuviinţă.
Europa Liberă: Dar cine sunt oamenii care nu sunt de acord cu această închidere de site-uri?
Luiza Doroşenko: Mitingul a fost organizat de deputatul în sovietul suprem Anatoli Dirun. Dar am văzut acolo oameni din Tiraspol, Bender (Tighina), Grigoriopol, Dubăsari, Râbniţa, de diferite vârste, eu presupun că au fost de fapt participanţi activi ai forum-urilor închise. Un discurs a avut şi preşedintele partidului „Rodina”, Alexandr Karaman, al cărui site de asemenea a fost închis.
Europa Liberă: Dar, de obicei, astfel de iniţiative vin din partea societăţii civile… În acest caz, însă, iniţiator este un deputat în sovietul suprem de la Tiraspol. Vedeţi ceva nefiresc în acest fapt?
Luiza Doroşenko: În general, astfel de mitinguri sunt extrem de nefireşti, neobişnuite pentru Transnistria. Am desigur o părere de ce un deputat s-a arătat preocupat de această problemă, dar nu aş vrea să o sonorizez acum. Bine că s-a organizat şi bine că, în ciuda lipsei unei informaţii largi, oamenii au venit să-şi spună cuvântul. Au fost în jur de 250 de oameni.
Păcat că organizatorii au fost lipsiţi de curent electric şi nu au putut utiliza utilaje de amplificare. În plus, alături cânta foarte zgomotos o fanfară. Aşa că vorbitorii au fost nevoiţi să facă un efort foarte mare ca să fie auziţi. Desigur că nu a fost întâmplător asta.
Europa Liberă: Din punctul dvs. de vedere, sau al participanţilor, de ce au fost închise aceste site-uri, cine a văzut în ele şi ce pericol?
Luiza Doroşenko: Vorbitorii consideră că ele au fost închise pentru că conţineau critici la adresa autorităţilor. Au fost invocate şi exemple concrete de critici: gafe în politica de cadre, decizii incorecte economice... Asta a şi nemulţumit autorităţile. Din publicaţiile de pe internet se cunoaşte că Evgheni Şevciuk personal şi-a exprimat de mai multe ori nemulţumirea în legătură cu conţinutul acestor site-uri.
Europa Liberă: Dar, la modul practic, se poate vorbi deja despre anumite efecte negative ale închiderii lor: este mai puţină informaţie, mai puţin schimb de idei pe internet?
Luiza Doroşenko: Eu personal foarte rar intram pe aceste site-uri sau forum-uri. Dar mie îmi displace situaţia propriu-zisă – că s-au închis fără vreo decizie judiciară şi nimeni nu ştie ce ar putea urma mâine. Mulţi dintre cei ce erau activi pe aceste forum-uri nu au renunţat, totuşi. Ei continuă să caute căi ocolitoare pentru a se exprima, pe alte platforme, ca anonimi. Pur şi simplu site-urile respective nu mai sunt accesibile la acele adrese. O parte din auditoriu a fost astfel pierdut fireşte.
Europa Liberă: Dacă e să cităm anumite luări de poziţii din tabăra pro-închidere, li se reproşau acestor resurse că ar fi devenit „groapă de gunoi”. Ce credeţi despre aceste argumente?
Luiza Doroşenko: Eu sunt absolut convinsă că aceste forum-uri trebuie să existe. Şi e incorect să le închizi fără un proces de judecată, adică fără temei legal. La fel, ar fi greşit să le ceri să se înregistreze ca surse mass-media, pentru că ele nu reprezintă instituţii de presă. Dar că trebuie să existe, sunt ferm convinsă.
Europa Liberă: Dar de ce autorităţile au admis acest miting? Aveţi vreo explicaţie pentru asta – doar ele puteau pur şi simplu să-l interzică, nu?
Luiza Doroşenko: Nu am un răspuns…Ceea ce pot să spun este că, deşi erau aşteptaţi, nici un reprezentant al autorităţilor nu a venit.
Europa Liberă: În schimb, au putut fi văzuţi în pozele de la eveniment domnul Liţkai, domnul Iastrebceak… Impresia care s-ar putea crea ar fi că fostele autorităţi erau mai deschise în raport cu libertatea de expresie…
Luiza Doroşenko: Exact asta este impresia. Oameni cred că în timpul vechii puteri aşa ceva nu s-ar fi putut întâmpla în Transnistria...
Europa Liberă: Ce efect ar putea avea mitingul, din punctul dvs. de vedere?
Luiza Doroşenko: Este greu de spus, dar cred totuşi că nu este singura acţiune de acest fel. Pentru că am văzut oameni care au venit să participe nesiliţi de nimeni –era soare, se expuneau anumitor riscuri, dar au venit… Mai ales că e puţin probabil că problema deblocării acestor site-uri se va rezolva foarte curând. Cei care au venit, au luat în calcul toate variantele, cred, de aceea va mai fi nevoie de astfel de acţiuni, până să se schimbe ceva.