Guvernul de la Chișinău a primit şi astăzi noi încurajări dinspre Uniunea Europeana în legătură cu șansele pe care le are la summitul din noiembrie de la Vilnius. De data aceasta, încurajările şi cuvintele de bine au venit de la coordonatoarea politicii externe şi de securitate a Uniunii Europene, Catherine Ashton. Un mesaj aşteptat cu încredere de puterea de la Chişinău. Relatează Liliana Barbăroşie:
Este a două vizită a acestui foarte important oficial de la Bruxelles în Republica Moldova, dar prima de când premier este fostul şef de la externe, identificat cu integrarea europeană a Chişinăului, Iurie Leancă.
În raport cu Leancă, Catherine Ashton a utilizat un ton aproape admirativ:
„Vă felicit în numele întregii Uniuni Europene pentru numirea în funcţia de prim ministru şi să urez succes. Mereu am fost impresionată de angajamentul şi determinarea de care daţi dovadă”, i s-a adresat premierului doamna Ashton.
Planurile Moldovei legate de summitul de la Vilnius sunt să parafeze cu UE acordul de asociere, la pachet cu cel de liber schimb încă foarte contestat la Chişinău. Semnarea acestor documente ar trebui, în planurile autorităţilor, să nu întârzie mai mult de finele lui 2014, adică înainte de alegeri parlamentare.
În subiectul vizelor, speranţa Chişinăului este, aşa cum a punctat astăzi încă o dată Iurie Leancă, că la Vilnius Comisia Europeană va recomanda ţărilor membre să aprobe abolirea acestora pentru moldoveni.
Iată însă ce a spus Catherine Ashton astăzi la Chişinău despre aceste aşteptări:
„Eu cred că summitul de la Vilnius va fi un prilej să sărbătorim trăinicia relaţiei noastre. Dar şi viitorul ei care, sunt aproape sigură, sunteţi determinaţi să fie unul cât mai bun.”
Catherine Ashton a vorbit şi despre Transnistria - subiect printre cele considerate a fi lipsite de progres, ba chiar cu probleme noi generate mai ales de cerinţa Uniunii Europene pentru un mai bun control al migraţiunii estice.
„Partenerii noştri trebuie să se mişte odată cu noi,” a punctat în acest sens doamna Ashton.
„Ceea ce facem noi de-a lungul liniei administrative de pe Nistru, cu aceste unităţi care monitorizează migraţiunea, are obiectivul de a asigura transparenţă, de a demonstra că frontiera estică nu e permeabilă”, a explicat la rândul său Iurie Leancă.
De altfel, premierul dă asigurări că Moldova va merge pregătită la Vilnius pe toate domeniile. Chiar şi pe cel al luptei cu corupţia, altminteri un subiect la care doamna Ashton s-a referit mai puţin:
„Nimeni nu ne cere nouă de exemplu să demonstrăm la Vilnius că am combătut definitiv corupţia, deşi lupta împotriva ei într-o manieră sistemică şi suficientă este ceea ce ne-am asumat în planul de acţiuni. Ceea ce contează este să demonstrăm, pe lângă voinţă, şi capacităţi. Sunt optimist şi cred în forţele noastre de a demonstra aceste progrese până în 29 noiembrie.”
Catherine Ashton ar fi vrut să se întâlnească la Chişinău cu toţi liderii politici, inclusiv cei din opoziţie, dar a reuşit doar cu socialiştii lui Igor Dodon. Comuniştii, care vorbesc în ultima vreme tot mai insistent despre integrarea euroasiatică au refuzat această întrevedere. Ceilalţi lideri ai coaliţiei au vorbit despre întâlnirea cu Ashton ca despre una încurajatoare. După popasul de la Chişinău, urmează unul la Kiev, destinaţie spre care Catherine Ashton se îndreaptă chiar în această seară şi unde, cel mai probabil, va discuta acelaşi subiect – agenda summitului de la Vilnius.