Deputaţii urmează să voteze săptămâna aceasta în lectura a doua Legea privind transportul naval intern pe râurile Prut şi Nistru. Deocamdată însă nu este limpede dacă legea va restricționa extragerile aluviunilor de nisip şi prundiş din râuri. Interdicția este propusa de comisia parlamentară de mediu, fără sprijinul garantat al altor comisii, in special al celei de economie, buget şi finanţe. Lipsa unei interdicţii îi nemulţumeşte şi pe activiştii câtorva organizaţii de protecţie a mediului. În opinia lor, ecosistemele celor două râuri vor fi afectate grav, daca statul nu va interveni cu promptitudine. Detalii are Alla Ceapai:
Ecologiştii spun că, în lipsa de interdicţii clare, extragerea nisipului şi pietrişului din râuri a condus la distrugerea unui filtru natural, în consecinţă apele devin tot mai poluate. Din cauza asta suferă populaţia din mai multe localităţi din Moldova. Râurile Nistru şi Prut fiind principalele surse de apă potabilă. Iată ce spune preşedintele organizaţiei ecologiste „Eco-Tiras”, Ilia Trombiţchi:
„Foarte multe ape vin în Nistru şi Prut fără nici o curăţire. Dacă eliminăm şi aceste filtre naturale e limpede ce se va întâmpla. Un alt aspect este cel economic. Pregătirea apei potabile este foarte costisitoare şi depinde de calitatea iniţială a apei. Dacă apa este poluată este clar că curăţirea ei este foarte costisitoare. Un alt moment care îngrijorează este că deja practic nu mai avem peşti în Nistru şi Prut.”
Preşedintele mişcării ecologiste, Alecu Reniţă, crede că legea care reglementează transportul naval fără norme restrictive ar putea încuraja extracţiile ilegale de nisip şi pietriş:
„Interesul este al unor firme din economia tenebră care vor să extragă cât mai multă materie primă şi să treacă cât mai puţin prin evidenţă. Aceste firme fac lobby din umbră ca până la urmă această lege să fie promovată şi ei să-şi poată legifera activităţile lor economice. Flota sau navigaţia este un paravan, este un pretext pentru a deschide intrarea agenţilor economici.”
Preşedintele comisie economie buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, spune că extragerea ilicită a nisipului şi pietrişului din râuri este o problemă mai veche, moştenită de la fosta guvernare comunistă. Interdicţia acestor activităţi economice este prevăzută în mai multe legi de mediu. Prin urmare, crede Ioniţă, este inoportun să se regăsească şi în legea transportului naval:
„Această lege pur şi simplu reglementează cum în Republica Moldova asigurăm navigabilitatea râurilor. Şi atunci când am examinat legea noi am convenit că asigurăm navigabilitatea râurilor fără a dăuna mediului. Trebuie să protejăm ecologia şi protecţia se va face prin monitorizarea directă de către organele abilitate. Iar tot ce se vorbeşte acum de ecologie este prevăzut în cu totul alte legi şi opinia publică este dusă puţin în eroare.”
Pe de altă parte, preşedinta comisiei de mediu, deputata comunistă Violeta Ivanov, în trecut ministra mediului, spune că va insista în parlament ca legea să prevadă interzicerea categorică a extragerii nisipului din râuri:
„Au loc asemenea infracţiuni în proporţii foarte mari. Se extrage nisipul şi profită careva clanuri care se ocupă cu aceasta. Cu părere de rău, în ultimul timp nu avem calculat nici un prejudiciu cauzat mediului pe problema aceasta, nici un proces verbal, absolut nimic.”
Dezbaterile pe marginea interdicţiei univoce, din cele mai diverse raţiuni, va ajunge în şedinţa plenului parlamentului din această săptămână, când ar urma să fie votat în lectura a doua proiectul de lege privind transportul naval intern. Între timp ecologiştii încearcă să sensibilizeze factorii de decizie şi opinia publică cu un argument greu de ignorat. În timp ce 70 la sută din populaţia rurală din Moldova nu are acces la apă potabilă de calitate, extracţiile de nisip aduc daune irecuperabile celor două fluvii.