Linkuri accesibilitate

Ce a promis Chişinăului Catherine Ashton? (Evenimentul zilei)


Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni va începe pe 27 august, Ziua independenţei R.Moldova


Evenimentul zilei publica o stire despre declaratia facuta la Chisinau de Înaltul Reprezentant UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti. Ashton a spus ca aderarea Republicii Moldova la UE „este o perspectivă reală” si a adăugat că vizita sa la Chişinău arată angajamentul ferm al Uniunii Europene de a întări cooperarea cu Republica Moldova. Oficialul european a salutat depăşirea crizei politice din această ţară şi reformele întreprinse de guvern pentru integrarea în UE. Vizita a avut loc la scurt timp după finalizarea negocierilor privind Acordul de asociere UE-Republica Moldova. La finalul intalnirilor, presedintele Parlamentului de la Chinau, Igor Corman, si-a exprimat, citat de Evenimentul zilei, „încrederea că suntem capabili, pe termen scurt, să obţinem ceea ce ne dorim până la summitul de la Vilnius, adică să fie parafat textul Acordului de asociere cu UE, iar Comisia Europeană să le recomande ţărilor membre să liberalizeze regimul de vize".

Romania libera informeaza prin scurte stiri si asupra discutiilor purtate la Bucuresti intre premierul moldovean Iurie Leanca si cel roman Victor Ponta si, respectiv, despre vizita ministrului de externe roman Titus Corlatean la Moscova, la invitatia omologului sau rus Serghei Lavrov. Discutiile de la Bucuresti au fost axate pe problemele interconectarii dintre Republica Moldova si Romania in special in domeniul energetic. Premierul roman a primit, cu acest prilej, invitatia de a participa, la 27 august, la inaugurarea lucrarilor la gazoductul Ungheni-Iasi. Momentul este ales sa coincida cu ziua nationala a Republicii Moldova.

Declaratia comuna Lavrov-Corlatean, tinuta la Moscova, este rezumata in Romania libera cu referire la problema scutului antirachetă, si care ramane nerezovata intre Rusia şi NATO. In schimb, Lavrov a afirmat ca se observa rezultate pozitive în interacţiunea dintre Rusia si NATO, în lupta împotriva terorismului, cu privire la Afganistan şi în alte probleme. Oficialul rus a aratat deschiderea guvernului de la Moscova fata de eventuala reluare a discutiilor privind tezaurul Romaniei aflat in Federatia Rusa.

Evenimentul zilei publica un comentariu semnat de George Daniel Ripa pe tema esecului proiectului Nabucco Vest. Autorul arata ca esecul nu este al unei tari anume, ci al Uniunii Europene in ansamblul sa. Solidaritatea care ar trebui sa guverneze asupra deciziilor europene este permanent minata de multitudinea de gesturi, despre care inca nu se vorbeste fatis. Fapt este, arata autorul, ca niciun oficial din afara Uniunii europene nu discuta subiectele mari la Bruxelles, ci prefera sa o faca direct in capitalele unde se iau efectiv decizii. Presedintele american Barack Obama insusi nu a mers niciodată la Bruxelles. Chiar şi liderul chinez, venit recent în Europa, a ales o singură destinaţie: Berlinul”, arata George Daniel Ripa. Parerea lui este ca actuala administratie democrata de la Washington „este mai interesată de sentimentele Moscovei decât de aliaţii tradiţionali ai Statelor Unite”.
XS
SM
MD
LG