Cu două săptămâni înainte de a începe admiterea la studii în România, la Chişinău, mai multe universităţi de peste Prut au prezentat ofertele lor absolvenţilor moldoveni. Târgul Universităţilor din România este organizat la iniţiativa asociaţiilor de basarabeni şi va dura până duminică. Detalii are Alla Ceapai.
Din totalul de 5500 de burse acordate de guvernul român, 3300 sunt pentru proaspeţii absolvenţi de licee din Moldova, cu 300 mai multe decât în anul trecut.
Deşi în uşoară scădere, cele mai multe locuri sunt pentru centrele universitare mari din Bucureşti, Iaşi sau Cluj. Majoritatea din ele însă sunt fără burse.
Tinerii moldoveni care vor să beneficieze şi de o bursă lunară de 65 de euro ar trebui mai curând să aplice la universităţile din oraşe mai mici, spune reprezentantul Asociaţiei Basarabenilor din Ploieşti, Iacob Cerlat:
„În toţi aceşti ani s-a concentrat un flux foarte mare de studenţi în Bucureşti, în Cluj, în Iaşi. Guvernul român a întreprins toate aceste măsuri pentru ca să direcţioneze studenţii şi către alte oraşe. Pentru că sunt facultăţi puternice şi în alte oraşe.”
Mai puţin solicitate, centrele universitare mici, ar fi o oportunitate pentru absolvenţii care au luat notă mică la BAC, e de părere reprezentanta Asociaţiei Basarabenilor din Alba Iulia, Rodica Cotruţă:
„Toţi se avântă în oraşe mari. Mulţi fac prostia asta, având media mică aplică la universităţile din oraşele mari şi nu reuşesc. Parte din ei sunt repartizaţi ulterior în oraşe mai mici, dar ei refuză această ofertă.”
Deşi universităţile din Petroşani, Alba Iulia, Bacău, Galaţi şi Suceava oferă cele mai multe locuri fără taxă şi cu bursă, majoritatea absolvenţilor care au venit azi la târg se înghesuiau să vadă ofertele la universităţile din Bucureşti şi Iaşi.
Printre ei şi Gheorghe care speră să obţină un loc cu bursă în Bucureşti la facultatea de ştiinţe economice:
„Mă gândesc că acolo o să am mai multe şanse să mă încadrez în spaţiul muncii după terminarea facultăţii. În plus o să scap de toate nebuniile cu mite la facultăţi, cum se practică la noi.”
Europa Liberă: Adică crezi că acolo nu e corupţie?
„Cred că e mai puţină corupţie. Mai mulţi prieteni care studiază în România mi-au spus că acolo nu se trece cu banul.”
O altă tânără, Mădălina, deşi şi-ar dori să meargă la un centru universitar mai prestigios, va încerca totuşi la Alba Iulia. Şi asta pentru că examenele de BAC i-au cam diminuat media notelor:
„După toate ce s-a întâmplat anul acesta cu BAC eu sunt pentru studiile peste hotare. Acolo condiţiile sunt mult mai bune decât la noi. Căminul este gratuit. Ai internet gratuit. Adică sunt nişte avantaje pe care noi studenţii le luăm în vizor.”
Am stat de vorbă şi cu Victoria Botea, originară din Republica Moldova, care îşi face studiile la Cluj. Ea îmi spune că cel mai mare avantaj este că obţii o diplomă într-un stat european, iar calitatea studiilor este mai înaltă decât în Moldova:
„Ne oferă mai multe şanse ca finisând o universitate europeană şi dacă avem şi cetăţenia românească să putem accesa apoi o bursă pentru masterat în altă ţară în Europa. Şi ne oferă taxe mult mai reduse decât dacă am aplica ca cetăţeni non-europeni.”
Unii experţi sunt de părere că bursele oferite de statul român subţiază şi mai mult numărul viitorilor studenţi în Universităţile din Moldova, care după rezultatele BAC-ului din acest an, sunt şi aşa puţini.
Ambasadorul României în Moldova, Marius Lazurcă, care a vizitat, astăzi, acest târg al universităţilor, spune că e dreptul tinerilor să-şi aleagă ţara în care vor să studieze:
„Nu cred că e un fenomen care e specific Republicii Moldova. e specific tuturor tinerilor oriunde ar fi ei. Gândul fiecărui tânăr este să-şi optimizeze educaţia. Să-şi optimizeze aşadar şansele de împlinire profesională. Şi ei caută filierele de educaţie în propria ţară sau în ţările vecine, sau în ţări mai îndepărtate., care, crede tânărul respectiv, îi permite exact asta. Şi anume să-şi aleagă de la bun început o carieră de succes.”
Iar faptul că diplomele obţinute în România sunt recunoscută în toată ţările UE îi motivează pe tinerii din Moldova să aplice la universităţile de peste Prut spun Ambasadorul Lazurcă:
„Fără îndoială că diploma românească ca diplomă europeană recunoscută şi cu valoare profesională în toate statele UE, găsesc normal, prezintă un interes pentru viitorii studenţi.”
Peste două săptămâni, cei care vor să se înscrie la o facultate în România îşi vor putea depune dosarele la comisia de admitere între 23 şi 25 iulie la Universitatea Alecu Russo din Bălţi, între 26 şi 30 iulie la sediul fostului Consulat al României la Chişinău, iar între 31 iulie şi 2 august la Universitatea din Cahul.