Gheorghe Cojocaru: „Scandalul instrumentelor medicale, inadecvate în condiţiile actuale, cu care se operează în spitalele din Chişinău, scoate la lumină dezastrul din sfera sănătăţii. Până la acest scandal, problema ocrotirii sănătăţii, în general, nu a fost una care să se afle în centrul atenţiei opiniei publice. De cele mai dese ori, presa a scris despre cazuri singulare de luare de mită de către unii dintre servitorii lui Hipocrate, despre începutul unor operaţii de transplant de organe în clinicile din Chişinău sau despre importurile suspecte de medicamente.”
Europa Liberă: Se pare că scandalul instrumentelor vechi, scandalul bormaşinei din epoca sovietică, cu care se operează la spitalul municipal pentru copii „Valentin Ignatenco”, a luat prin surprindere Ministerul Sănătăţii. Să nu cunoască Ministerul care este starea, de fapt, din spitale?
Gheorghe Cojocaru: „Responsabilii din medicină ar trebui să cunoască în amănunte care este nivelul de dotare cu instrumente în spitale şi să aibă grijă să satisfacă, în măsura posibilităţilor, bineînţeles, cererile de tehnică medicinală. Or, reacţia conducerii actuale a Ministerului Sănătăţii faţă de ceea ce s-a descoperit la spitalul municipal „Valentin Ignatenco” arată că aceasta a fost surprinsă şi chiar depăşită de situaţia creată. Este grav când chirurgii sunt nevoiţi să apară la conferinţe de presă, sunt nevoiţi să facă declaraţii despre starea deplorabilă din sfera medicinii, în loc să li se asigure liniştea necesară pentru a se concentra asupra salvării vieţii oamenilor.”
Europa Liberă: Ministrul actual al Sănătăţii, Andrei Usatîi, a acuzat chirurgii de la acest spital de rea-voinţă. Cine să aibă dreptate, până la urmă?
Gheorghe Cojocaru: „Încă o dată, medicii trebuie să aibă condiţiile necesare pentru activitate, iar responsabilii cu administrarea în medicină trebuie să fie preocupaţi să li se creeze aceste condiţii, pentru a asigura un nivel adecvat de îngrijire a sănătăţii publice. Acuzaţiile în adresa chirurgilor de la spitalul municipal pentru copii nu rezolvă nimic, dimpotrivă, aţâţă şi mai mult spiritele şi pun într-o lumină proastă Ministerul ocrotirii Sănătăţii.”
Europa Liberă: Ce efecte în sfera medicinii ar putea avea acest scandal?
Gheorghe Cojocaru: „Ar trebui să conducă, înainte de toate, la nişte soluţii punctuale. După documentarea necesară în privinţa situaţiei reale de la spitalul „Valentin Ignatenco”, să se asigure dotarea acestei instituţii cu instrumentarul medical indispensabil, dar aceasta ar fi totuşi prea puţin. Totodată, Ministerul Sănătăţii ar trebui să iniţieze o inventariere a nivelului de dotare cu instrumente medicale a tuturor spitalelor, pentru a cunoaşte în detalii starea, de fapt, în această privinţă şi a nu admite ulterior eruperea unor scandaluri similare.”