Guvernul de la Chişinău a adoptat în şedinţa de ieri Planul de Acţiuni pentru asigurarea egalităţii de gen pentru anii 2013-2015. Documentul îşi propune, între altele, să promoveze femeile în politică, în afaceri, dar şi să le protejeze pe cele care se confruntă cu violenţă în familie. Planul de Acţiuni a fost cu minuţiozitate analizat de Consiliul Naţional de Participare (CNP) – instituţie care reprezintă societatea civilă şi are dreptul de a emite expertize pe orice proiect de decizie a Executivului. Din păcate, aşa cum au observat reprezentanţii Consiliului, la aprobarea Planului de acţiuni pentru următorii trei ani, Guvernul a omis o propunere importantă – de a acorda o cotă de 30% pentru femei pe listele electorale.
Membrii Consiliului Naţional de Participare cred că impunerea anumitor cote partidelor politice ar asigura participarea echilibrată a femeilor la procesele de luare a deciziilor. Pentru stimularea participării femeilor în viaţa politică, membrii CNP au propus Executivului, între altele, să rezerve, cel puţin, 30 % din poziţii pe listele electorale ale partidelor pentru doamne. Consiliul a elaborat şi o formulă de repartizare a locurilor: o femeie prezentă în lista primilor trei candidaţi, două femei în lista primilor şase candidaţi sau trei femei în lista primilor nouă. Guvernul a aprobat însă documentul fără a ţine cont de aceste propuneri.
Iată cum a motivat decizia, în şedinţa de ieri, viceprim-ministra Tatiana Potâng:
„Vroiam să comentez, dacă se poate, propunerea cu privirea la rezervarea, cel puţin, a 30% din poziţii pe listele electorale şi alte componente. Vreau să amintesc că la obiectivul trei: Participarea femeilor la procesul decizional din Planul de Acţiuni, este prevăzută o activitate expresă şi anume amendarea cadrului legislativ în vederea includerii cotei de reprezentare a ambelor sexe, pentru a asigura participarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în funcţii decizionale. Urmează, cu prevederile acestui Plan de Acţiuni, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei pe parcursul acestui an să vină cu amendamente suplimentare, deci nu este cazul să includem această cotă expres în Planul de Acţiuni.”
În replică la explicaţia doamnei Potâng, preşedintele Consiliul Naţional de Participare, Sergiu Ostaf, a precizat că evitând să introducă o cotă obligatorie pentru femei pe listele electorale, Executivul, de fapt, a neglijat recomandările organizaţiilor internaţionale:
„Dacă ne uităm la angajamentele noastre internaţionale, există recomandarea Consiliului Europei în acest sens care spune foarte clar că statele membre ale Consiliului până în 2020 ar trebui să asigure femeilor cel puţin 30-40% din poziţiile din cadrul partidelor politice. Există şi recomandarea în acest sens a Organizaţiei Naţiunilor Unite care îndeamnă Moldova să asigure participărea femeii în viaţa politică la fel prin prezenţa a cel puţin 30-40% pe listele electorale. Deci, noi şi la acest capitol nu reuşim să ne calificăm conform standardelor internaţionale.”
Europa Liberă: Dar ce ar fi adus pozitiv în politica moldovenească aprobarea acestei cote de 30% pentru femei pe listele electorale, de către cabinetul de Miniştri?
Sergiu Ostaf: „Dacă ar fi fost inclusă şi ar fi fost adoptată cu siguranţă că pe viitor am fi avut o politică moldovenească mult mai echilibrată şi axată pe problemele adevărate, dar nu pe reglare de conturi, acuzaţii reciproce, scandaluri şi crize politice care nu reflectă interesele populaţiei Republicii Moldova.”
Sergiu Ostaf observă că nu este pentru prima dată când autorităţile ezită să promoveze participarea echilibrată a femeilor la procesele de luare a deciziilor. De mai mulţi ani, experţii în egalitate de gen cer autorităţilor o lege care ar include o cotă obligatorie de reprezentare a femeilor în politică. În prezent, dintre cei 101 de aleşi ai poporului doar 20 sunt femei.