Linkuri accesibilitate

Vînzătorul ambulant faţă cu perekupciku


Pentru mine nu există mare deosebire între negustorii din piaţă şi cei din afara pieţei. Am avut clipe neplăcute provocate de ambele tabere beligerante.



Spectacolul dizgraţios-halucinant de pe străzile adiacente Pieţei centrale din capitală, al cărui protagonişti au fost vînzătorii din piaţă şi cei din afara pieţei, a avut o continuare tot săptămîna trecută. După ce negustorii din piaţă i-au bălăcărit pe vînzătorii ambulanţi, peste două zile, cîţiva poliţişti au încercat să-i alunge pe cei care îşi vînd legumele şi lactatele pe străzi.

Fireşte, vînzătorii din stradă s-au împotrivit, au strigat că viaţa le este grea şi că nu au unde să vîndă altundeva. Poliţiştii nu mi s-au părut foarte hotărîţi. De aceea, nu sînt convins că vor reuşi să-i alunge pe cei care-şi expun găinuşele în colbul drumului. Nu sînt convins iată de ce. Vînzătorii care vînd pe străzile adiacente pieţei centrale sînt nişte luptători cu experienţă. Vă amintiţi, stimaţi ascultători, cum primarul Dorin Chirtoacă anunţase, cu surle, curăţarea acelor străzi, după ce poliţia îi evacuase pe toţi negustorii? Ei bine, aceştia au revenit în forţă. Şi nici după atacul recent al vînzătorilor din piaţă, cei de pe străzi nu au fugit. De aceea, cred că nu vor renunţa la străzile acelea nici acum.

Cîteva amănunte mă nedumeresc de multă vreme, stimaţi ascultători. Cei din piaţă spun că au locuri libere cu duiumul, pe cînd cei de pe stradă susţin că nu au loc în piaţă. Păi, poate sau nu absorbi piaţa centrală cohortele de vînzători ambulanţi? Sau acesta e un mister greu de dezlegat? Iar dacă e nevoie de construcţia unei pieţe uriaşe, la liziera urbei, în care să vîndă toţi ţăranii din suburbii, de ce piaţa asta întîrzie să apară?

În miezul confruntării de la Piaţa centrală, una din vînzătoarele din piaţă a spus că cei de pe străzi le dau unor poliţişti cîte 50 de lei pe zi pentru a fi lăsaţi în pace. Învinuirea asta la adresa poliţiei am auzit-o şi eu din gura unui comerciant din piaţă. Fireşte, nu ştim care e adevărul şi nu avem dovezi. De ce însă dovezile astea nu sînt prezentate chiar de cei care invocă mituirea poliţiştilor?

Ziceam în tableta precedentă că pentru mine nu există mare deosebire între negustorii din piaţă şi cei din afara pieţei. Am avut clipe neplăcute provocate de ambele tabere beligerante. Vineri, un om care vinde în stradă se plîngea că e curtat mereu de perekupcici. Pe de altă parte, cei din piaţă strigau deunăzi că anume cei din stradă sînt perekupcici.

Am vorbit odată cu o doamnă care vindea găini pe o stradă de lîngă piaţă. Doamna aia mi-a spus că un vînzător din hala pieţei cumpără de la ea găinile şi le vinde în hală la un preţ mai mare. Nu ştiu dacă e adevărat ce mi-a spus doamna. Şi dacă e adevărat?
XS
SM
MD
LG