Linkuri accesibilitate

Celebrități, milionari, carne de curcan și politică în Rusia


Dirijorul Valeri Gergiev are un venit estimat la 16,5 milioane de dolari, iar în presa rusă s-au scris despre el în anul 2012 peste 1400 de articole....



La 1 mai, agenția de presă RIA Novosti anunța că președintele Vladimir Putin a acordat cinci titluri ale medaliei reinstituite recent de „Erou al
Muncii”. Titlul, amintind de vechea decorație de „Erou al Muncii Socialiste”, acordată, începînd din epoca lui Stalin, din 1938 pînă în 1991, la circa 20 de mii de persoane, a fost primit anul acesta de un operator de mașini agricole de la o fermă, de doi muncitori din industrie, de un neurochirurg și, nu o surpriză reală, de dirijorul Valeri Gergiev, directorul Teatrului Mariinski din St. Petersburg, un susținător de lungă durată al politicilor președintelui Rusiei.

Cultură și politică: un top al celebrităților cele mai bogate din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:50 0:00
Link direct


Titlul a fost reinstituit în martie trecut și, explica relatarea RIA Novosti, a urmat criticilor venite din partea unor adepți ai lui Vladimir Putin la adresa inegalităților ce domnesc în Rusia, inclusiv a așa-numitelor „parașute de aur” multimilionare, acordate unor vîrfuri ale conducerii unor corporații de stat. O precizare suplimentară, cumva semnificativă, era aceea că singurele țări care mai acordă un titlu de „Erou al Muncii” ar fi... Kazahstanul, Vietnamul și Coreea de Nord.

O zi mai tîrziu, președintele rus participa alături de Gergiev și pronunța
Președintele Putin primind explicații de la Gergiev despre noua sală
Președintele Putin primind explicații de la Gergiev despre noua sală
un discurs la ceremonia de inaugurare a noii săli a Teatrului Mariinsky, cu două mii de locuri, o construcție alăturată Teatrului din secolul al XIX-lea, realizată pe baza unui proiect al arhitectului Jack Diamond de la Toronto și a cărei realizare a costat, după estimările oficiale, în jur de 700 de milioane de dolari.

Fără îndoială, președintele Rusiei nu este nici pe departe singurul înalt demnitar de stat care, în ultimele decenii, s-a străduit să-și lege numele de o construcție culturală de o asemenea amploare, numai că prețul cerut artiștilor ruși care se bucură de celebritate în lumea internațională nu-și găsește comparație în societățile democratice. În plus, atît cît transpare din ultimul top al celor mai bogați oameni din Rusia, sprijinul politic, pare să fie bine răsplătit cu favoruri despre care se știe relativ puțin, dar care trebuie să fie importante, din moment ce, în decurs de un an, dirijorul Valeri Gergiev a ajuns una din cele trei celebrități, cele mai înstărite ale locului.

Topul publicat zilele acestea de ediția rusă a revistei americane Forbes include 50 de personalități ce se bucură de mare popularitate și bogăție, clasamentul fiind alcătuit în urma unei combinații de factori, între care venitul anual, gradul în care s-a vorbit despre ele în presa scrisă și click-urile primite pe mașina de căutare online Yandex.

Maria Șarapova cea mai bogată „celebritate” rusă
Maria Șarapova cea mai bogată „celebritate” rusă
Jucătoarea de tenis, Maria Șarapova domină de departe topul, în care dirijorul Valeri Gergiev a urcat brusc pe locul al treilea, cu un venit estimat la 16,5 milioane de dolari, peste 84 de mii de click-uri pe Yandex și peste 1400 de articole despre el publicate în presă.

16 milioane de dolari este un venit nemaiîntîlnit în lumea artei, a muzicii clasice în orice caz, unde cîștigul celui mai bine plătit dirijor - Michael Tilson Thomas, la pupitrul orchestrei Simfonice din San Francisco - se ridică la cca 2, 5 milioane de dolari anual.

Alături de Putin la deschiderea Concursului Internațional de Pian Ceaikovski
Alături de Putin la deschiderea Concursului Internațional de Pian Ceaikovski
Cam aceasta este și suma cu care era creditat cu un an în urmă Gergiev, în topul precedent, cînd s-a vorbit de trei milioane, iar unii comentatori se întreabă deja care este sursa misterioasă a acestui spor de venit, multiplicat de cinci ori, nemaiîntîlnit în lumea muzicii într-un timp atît de scurt.

Revista Forbes semnalează că într-o perioadă de 11 luni, Gergiev a dirijat 211 concerte, dar activitatea sa în 2013 este comparabilă celei din anul precedent, deci sursa este, foarte probabil, alta.

Dirijorul, între altele atît de adulat în România, a găsit cu siguranță o cale mai puțin artistică, grație cunoștiințelor sale în lumea politică,
pentru a-și investi banii în căutarea unui profit rapid. Topul Forbes dezvăluie astfel că marele Valeri Gergiev este posesorul a 15% din acțiunile companiei „Evrodon”, care este cea mai mare producătoare de... carne de curcan din Rusia. Citind informația, gîndul te duce la... romanele satirice ale lui Ilf și Petrov.

Cu „numai” trei milioane de dolari venit este clasat în topul rusesc al revistei Forbes, dar „abia” pe locul 34, un alt susținător al președintelui Putin, celebritate în muzica clasică internațională, interpretul de violă, Iuri Bașmet. Între altele, dirijor al orchestrei „Soliștii
din Moscova”, Bașmet, care se mîndrește că la conducerea ei a parcurs în 15 ani de 34,5 ori circonferința globului terestru, era văzut în primele rînduri la ceremonia de la Kremlin, din mai, cînd Gergiev a fost distins cu titlul de Erou al Muncii.

Bașmet a depășit-o la capitolul venituri pe celebra Alla Pugaciova, dar nu și la cel al popularității pe internet sau în presa scrisă, solista de muzică ușoară, în cădere în top, agățîndu-se de un loc al 11-lea.

În sfîrșit, un al treilea artist din lumea muzicii clasice apare în topul
Pianistul Denis Matsuev în 2012
Pianistul Denis Matsuev în 2012
Forbes al celebrităților ruse cele mai bogate, pianistul Denis Matsuev și el din cercul Putin-Gergiev. Situat pe locul 48, cu „numai” 1,8 milioane de dolari venit, Matsuev, care este solist al Orchestrei Filarmonicii de Stat de la Moscova, a început ascensiunea printre celebrități, la vîrsta de 23 de ani, în 1998, cînd a cîștigat concursul Ceaikovski.

S-a lansat ulterior în lumea afacerilor muzicale, conducînd din 2004 Festivalul „Stelele Baikaluluiˆ, iar din 2009 și pe cel numit „Crescendo” și, alături de Gergiev, a făcut rapid o carieră internațională pe marile scene de concert ale lumii.

In ce măsură există și o opoziție reală printre celebritățile lumii
Violonistul Gidon Kremer
Violonistul Gidon Kremer
muzicale clasice ruse față de regimul Putin este relativ greu de apreciat. Dacă în urmă cu doi ani, sub titulatura Musica Liberat, Gidon Kremer reușea să adune la Strasbourg o serie de soliști ruși într-un concert menit să atragă atenția asupra manipulării politice în cazurile binecunoscute ale lui Mihail Hodorkovski și Platon Lebedev, anul acesta un anunțat concert de protest, pentru octobrie, la Berlin, în sprijinul opoziției din Rusia, practic nu are participare rusească. Deocamdată, lui Gidon Kremer i s-a alăturat doar pianista georgiană Katia Buniatiașvili și mai vechii săi prieteni Martha Argerich și Daniel Barenboim.

Iar violonistul leton, elev al lui David Oistrah și care se declară un
Ana Netrebko
Ana Netrebko
produs al școlii ruse de vioară, a refuzat, într-un interviu cu Die Welt, să califice în vreun fel atitudinea celor care susțin politica lui Vladimir Putin, de la Valeri Gergiev la Ana Netrebko.
Previous Next

XS
SM
MD
LG