În ciuda reactivării la București a temei moldovene, România nu are un proiect coerent pentru Republica Moldova, scrie Dan Dungaciu intr-un articol publicat de „Evenimentul zilei”.
Analistul crede ca Moldova poate fi un fel de victima colaterala in razboiul dintre Palatul Cotrceni si Palatul Victoria: va interesa atata timp cat exista aceasta confruntare intre presedintele Traian basescu si premierul Victor Ponta, dupa care subiectul poate sa recada in uitare.
Mai este apoi eterna indecizie a autoritatilor moldovene. Faptul ca presedintele Turkmenistanului a fost intampinat la aeroport, cu paine si sare, de omologul sau moldovean Nicolae Timofti, iar presedintele Romaniei - de-abia la resedinta oficiala, nu a scapat comentatorilor din presa moldoveana, arata Dungaciu.
La fel, adauga el, a atras atentia prezenta lui Timofti la Kiev, la bizara aniversare a 1025 de ani de la crestinarea rusilor, unde a figurat in fotografia „președinților țărilor pravoslavnice frățești”, cum i-a numit patriarhul Kiril pe președintele Ucrainei, Federației Ruse, Serbiei si respectiv al Republicii Moldova.
Un adevarat sprijin din partea României ar trebui sa vizeze iesirea Moldovei din aceasta nehotarare. Or, pentru asta, este nevoie de un proiect major privind tara de peste Prut. Pana acum, România nu a avut decat unul singur, integrarea euro-atlantica, si care a reusit pentru ca a avut la baza un consens al fortelor politice, al institutiilor si al societatii civile din România.De asa ceva ar fi nevoie, se mai spune in acest comentariu.
Cristian Câmpeanu semneaza in „România liberă” o analiza despre cine vrea și cine n-ar vrea o a treia suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu.
Suspendarea este dorita cu obstinatie de liberalul Crin Antonescu, care nu are alt program politic. Ar fi dorita, dar e privita cu oarecare teama, de conservatorul Dan Voiculescu, amenintat de procese periculoase.
Nu i-ar displacea neaparat presedintelui Traian Basescu însuși, care ar infrunta-o acum de pe pozitii de popularitate recastigata in buna masura.
In schimb, nu doresc suspendarea social-democratii, pentru ca stiu ca n-ar putea-o duce pana la capat.
Oricum, mandatul presedintelui se apropie de final. Pozitia lui Victor Ponta insa, crede Câmpeanu, nu trebuie considerata definitiva.
Pentru PSD, suspendarea n-ar fi o afacere, in special ca imagine in exterior, dar pentru omul politic Victor Ponta poate fi ultima solutie.
Daca nu il invinge pana la capat pe Traian Basescu, cariera sa politica nu prea mai are viitor. Presedintele a adunat destule elemente care l-ar putea incrimina, arata comentatorul „României libere”.
Sever Voinescu scrie in „Evenimentul zilei” despre cazul tortionarului comunist Alexandru Visinescu, unul dintre fostii calai ai inchisorii politice de la Ramnicu-Sarat, care ar putea fi in sfarsit judecat.
Are 88 de ani, incaseaza lunar o pensie exorbitanta, de 6000 de lei, si repeta intruna ca a indeplinit pur si simplu ordine.
„Perspectiva unei anchete, a judecării și condamnării (lui si a altora ca el) (...) umple atmosfera infectă a mlaștinei dîmbovițene cu un neverosimil aer proaspăt, curat și limpede”, scrie Voinescu.
El explica amintind de cartea scrisa de Hannah Arendt despre procesul lui Adolf Eichmann. Vorbind despre „banalitatea raului”, Arendt a indicat cum trebuie priviti acesti autori de crime in masa.
Ei nu trebuie comparati cu victimele lor, ci mai degraba cu oamenii de rand, care, desi aflati sub teroarea dictaturii, s-au ferit sa se puna in slujba ei.