Linkuri accesibilitate

Vizita Nataliei Gherman la Moscova are încă ecouri pentru jurnaliștii moldoveni


Moldova - Natalia Gherman, deputy in Parliament, Chisinau, 30May2013.
Moldova - Natalia Gherman, deputy in Parliament, Chisinau, 30May2013.

Retrospectiva săptămânii cu Vasile Botnaru de la Chișinău, Lucia Bacalu de la Ungheni și Victor Cobăsneanu de la Soroca



Bilanțul săptămânii a fost realizat de Vasile Botnaru cu jurnaliștii Lucia Bacalu de la Ungheni și Victor Cobăsneanu de la Soroca.

Lucia Bacalu: „Cred că unul dintre cele mai importante evenimente ale săptămânii a fost vizita ministrului de externe, Natalia Gherman, la Moscova. Şi nu atât vizita în sine, cât declaraţiile ei tranşante privind vectorul european al Republicii Moldova. Dumneaei a dat foarte clar de înţeles că Republica Moldova totuşi este interesată de Uniunea Europeană şi va face tot posibilul ca drumul ei să fie anume spre Uniunea Europeană. Eu cred că, în sfârşit, s-a făcut o claritate în relaţiile cu Moscova, s-a spus, cel puţin, aşa mi se pare, [că Republica Moldova nu vrea în Uniunea Euroasiatică], pentru prima dată atât de tranşant omologului său rus.”

Europa Liberă: Cineva încerca să o compare cu Madeleine Albright, dacă nu chiar cu Angela Merkel.

Lucia Bacalu:
„Chiar sunt mândră de doamna Gherman pentru că totuşi a avut şi curajul, hai să zicem. Sunt de acord, poate ar trebui să mai aşteptăm puţin, să vedem următorii paşi ai guvernării actuale în acest sens. Tot pe parcursul acestei săptămâni, am avut parte de o vizită a lui Valeriu Lazăr aici, la Ungheni, un semnal foarte bun, atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru ungheneni privind construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni. În sfârşit, pare că devine realitate. De la vorbe s-a trecut şi la fapte reale şi va începe construcţia acestui gazoduct, care, în pofida diferitelor prognoze şi a diferitelor comentarii, eu cred că ne va asigura totuşi o independenţă energetică sau, cel puţin, o alternativă. Nu vom fi atât de dependenţi de gazul rusesc.”

Victor Cobăsneanu: „Eu aş accentua trei evenimente. În, primul rând, vreau să zic că am aflat, cu o oarecare doză de mândrie, că moldovenii totuşi au talent şi sunt apreciaţi în lume. Este vorba de Alexandru Magala, tânărul nostru basarabean, care face ravagii, înghiţind săbii în Statele Unite ale Americii şi, mai nou, o domnişoară pe nume Xenia Deli care a fost recunoscută de o revistă americană drept una dintre cele mai frumoase domnişoare de pe glob. La alt pol aş menţiona, deja mult mediatizatul accident rutier în care a fost implicat procurorul Iurie Garaba. Chiar mă miră faptul că unii îl numesc accident minor, deşi consecinţele sunt destul de majore. Or, pentru prima dată, eu, de exemplu, am aflat că, într-un accident minor, una dintre părţi iese cu nasul rupt, iar altă parte este condamnată la 20 de zile de privaţiune de libertate. Şi mă miră faptul că una dintre părţi a cerut ajutor nu de la organele abilitate, dar de la presă. Fără îndoială, cap de afişă a fost vizita ministrului de Externe a Republicii Moldova la Moscova, a doamnei Natalia Gheman. Vreau să îmi exprim şi eu părerea despre curajul acestei doamne care a putut să spună omologului său de la Moscova, Lavrov, tranşant că Republica Moldova nu va adera niciodată la Uniunea Euroasiatică. De ce zic că a avut curajul? Fiindcă sondajele ne arată că această întrebare mai este la ordinea zilei. Or, dacă ar fi organizat un referendum la această temă, nu se ştie care ar fi rezultatele.În general, vreau să zic că în guvernul actual avem două femei foarte curajoase, o am în vedere pe doamna Natalia Gherman şi pe ministrul Educaţiei care ar putea servi drept un exemplu pentru miniştrii bărbaţi.”
XS
SM
MD
LG