Linkuri accesibilitate

Trebuie să educăm o generaţie viitoare care să-şi cunoască propriile drepturi


Lilia Savciuc: „elevii nu vor fi simpli receptori ai unui mesaj transmis de profesor, vor fi implicaţi într-un mod activ în formarea concluziilor.”



De la 1 septembrie în 20 de şcoli din ţară elevii claselor a 5-ea – a 9-a, vor putea, opţional, frecventa cursul de Educaţie pentru Drepturile Omului. Proiectul este rezultatul colaborării între Amnesty International Moldova şi Ministerul Educaţiei de la Chişinău. Începând de astăzi, profesorii implicaţi în proiect for fi instruiţi cum anume să predea elevilor cursul astfel încât acesta să nu ducă lipsă de adepţi. Prima întrebare adresată Liliei Savciuc, coordonator programe de educaţie pentru drepturile omului în cadrul Amnesty International Moldova este - de ce a fost necesară introducerea unui asemenea curs?

Lilia Savciuc: „Este evident că avem nevoie de o schimbare în societate şi schimbarea nu se poate produce fără schimbarea la nivel de gândire a fiecărui individ. Moto-ul organizaţiei noastre Amnesty International Moldova este: Toate drepturile omului pentru toţi. Toate, ar însemna toate drepturile luate împreună, nu doar un pachet aparte sau doar un drept şi „pentru toţi”, ar însemna absolut fiecare, fără nici un fel de discriminare. Ceea ce în societatea noastră este încă foarte departe de a fi implementat. Trebuie să educăm o generaţie viitoare care să-şi cunoască propriile drepturi, care să aibă abilităţile necesare pentru a cere aceste drepturi şi pentru a avea aptitudini de a sări în apărarea drepturilor sale şi a drepturilor celorlalţi.”

Europa Liberă: Pentru că este un curs opţional, la şcoală, de ce un părinte şi-ar trimite copilul la un astfel de curs?

Lilia Savciuc: „Desigur că un curs opţional nu poate cuprinde absolut toţi elevii care, credem noi, că ar trebui să studieze acest curs. Noi contăm pe faptul că cursul este prezentat într-o formă interactivă, cu nişte texte atractive, cu nişte sarcini care vor fi interesante pentru elevi. Rezultatele ne arată că elevii frecventează cu mare plăcere aceste ore. Chiar dacă nu sunt prezenţi la orele precedente, la cursul de Drepturile omului se prezintă. Cursul va include atât teme de, să zic aşa, conţinut general în domeniul drepturilor omului, cum ar fi: un scurt istoric în apariţia şi evoluţia conceptului de drepturi ale omului, care sunt principiile generale, valorile şi evident că ne vom referi şi în special la unele drepturi în detalii. Ziceam că elevii nu vor fi simpli receptori ai unui mesaj transmis de profesor, dar vor fi implicaţi într-un mod activ în formarea concluziilor sau în cunoaşterea temei.

Europa Liberă: Din câte înţeleg, de vineri, 9 august, veţi instrui şi 20 de profesori special pentru predarea acestui curs. De ce au nevoie profesorii de o pregătire specială pentru cursul de educaţie pentru drepturile omului?

Lilia Savciuc: „Da, va începe o şcoală de vară pentru formarea unui grup de profesori care va pilota sau va testa materialele acestui curs opţional în 20 de şcoli ale republicii noastre. În primul rând, profesorii au nevoie de o instruire sau de o pregătire în domeniu pentru a putea prezenta elevilor materialul într-un mod corect, într-un mod echidistant, debarasându-se de propriile stereotipuri şi evident pentru ca să poată răspunde cu încredere la întrebările care vor veni din partea elevilor.

Europa Liberă: Acest curs va fi realizat în 20 de şcoli din întreaga ţară. Cum aţi ales şcolile în care elevii vor învăţa cursul de educaţie pentru drepturile omului?

Lilia Savciuc: „În prim plan am pus „calitatea” aplicanţilor”, nivelul de motivare a profesorului care a aplicat pentru pilotarea cursului, pe experienţa dumnealui, pe posibilitatea – pentru că nu fiecare profesor poate să-şi mai încarce sarcina didactică cu încă două ore pe săptămână. Deci, ne-am condus şi de acest criteriu şi desigur, am vrut să avem o acoperire teritorială cât mai mare ca să cuprindem, pe cât posibil, tot teritoriul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar în ce raioane veţi mai fi prezenţi cu acest curs?

Lilia Savciuc: „Avem şcoli, licee şi gimnazii din raionul Călăraşi, din Glodeni, Floreşti, din Ştefan-Vodă, Făleşti, Drochia, din Chişinău mai multe instituţii, din raionul Rezina.

Europa Liberă: Doamnă Savciuc, dar atunci când profesorii îşi prezentau motivaţia pentru a fi instruiţi ca să predea acest curs, ce ziceau ei cel mai des, ce-i motiva cel mai des?

Lilia Savciuc: „Cred că motivul numărul unu pentru care profesorii au aplicat la această formare a fost faptul că ei îşi doreau să-şi ajute discipolii să-şi cunoască drepturile, ca ei să fie mai pregătiţi pentru viaţa care îi aşteaptă înainte.”

Europa Liberă: Zilele trecute am vorbit cu cineva căruia îi spuneam că urmează să apară un nou curs opţional „Educaţie pentru drepturile omului”, la care persoana cu care stăteam de vorbă mi-a răspuns: „Copiii în ziua de azi îşi ştiu şi aşa foarte bine drepturile, dacă-i mai trimit şi la un curs opţional, după aceea nu voi putea vorbi cu ei”. Dumneavoastră cum aţi răspunde unei astfel de temeri?

Lilia Savciuc: „Mă gândesc că cei care aduc astfel de argumente nu înţeleg în deplină măsură ce înseamnă un curs de drepturile omului, fiindcă rezultatul unui asemenea curs nu ar fi ca copiii să fie mai obraznici, cum ne-am închipui noi. Copiii
Sperăm că acest curs va dezvolta o cultură de respect pentru drepturile omului şi va îndemna tinerii şi nu doar tinerii la acţiune pentru a promova şi apăra drepturile lor şi drepturile celorlalţi....
devin mai respectuoşi unii faţă de alţii, devin mai respectuoşi faţă de profesori, faţă de părinţi. Încearcă să rezolve conflictele într-o altă manieră. Încearcă să demonstreze respect faţă de demnitatea semenilor sau faţă de oricine cu care se întâlnesc în viaţa de zi cu zi.

Rezultatul sau impactul instruirii, educaţiei în domeniul drepturilor omului, nu este atât de imediat şi nu este doar ceea ce se întâmplă îndată după ce copiii au studiat despre drepturile omului. Rezultatele unui astfel de curs se vor vedea poate peste 10 ani, poate peste 20 de ani. Sperăm că acest curs va dezvolta o cultură de respect pentru drepturile omului şi va îndemna tinerii şi nu doar tinerii la acţiune pentru a promova şi apăra drepturile lor şi drepturile celorlalţi.”

Europa Liberă: Profesorii care vor preda acest curs o vor face voluntar sau vor fi plătiţi de către Ministerul Educaţiei?

Lilia Savciuc: „Pentru perioada de pilotare – primul an de zile, când vor fi testate aceste materiale, costurile sau remunerarea profesorilor implicaţi în pilotare sunt acoperite de proiect, dar, pe viitor, desigur că profesorii care vor citi acest curs opţional vor fi remuneraţi de către minister, ca şi în cazul altor cursuri opţionale.

Europa Liberă: Orice curs, din câte îmi dau seama, are nevoie de un manual. Manualele pentru acest curs cine le-a editat, de unde s-au inspirat cei care au editat aceste manuale?

Lilia Savciuc: „Aceste manuale, sau acest set de materiale educaţionale are o istorie care a început încă în 2005. Cursul se numeşte „Am dreptul să-mi cunosc drepturile” a apărut în rezultatul unui proiect implementat de către Amnesty International cu câţiva ani în urmă. Materialele au fost elaborate de către un grup de autori care sunt profesori cu experienţă şi autori de manuale la alte cursuri. Împreună cu un grup de experţi, evident. Şi, la fel, acele materiale au fost pilotate sau testate într-un număr de şcoli.

Ceea ce vom face noi la această etapă este că vom pilota o altă variantă a acestor materiale, care este extinsă deja pentru doi ani de zile şi care include şi tematici noi, cum ar fi modulul ce ţine de discriminare şi modulul care se refeeră la educaţia pentru dezvoltare durabilă.

Deci, pe lângă aceste două module, cursul va conţine şi un modul care se numeşte „Sunt om şi am drepturi”. Este un modul mai general de introducere în domeniul drepturilor omului şi un alt modul care se numeşte „Sunt copil, deci am drepturi”. Este un modul specific care se referă la momentele specifice care ţin de drepturile copilului.”

Europa Liberă: Dacă e să ne referim la experienţa internaţională, predarea unui asemenea curs reprezintă o practică frecventă?

Lilia Savciuc: „Eu pot să vorbesc despre experienţa Amnesty International Moldova, fiindcă aici sunt informată mai bine. practic în fiecare ţară unde este prezentă Amnesty International se lucrează în domeniul educaţiei pentru drepturile omului. Desigur, fiecare secţie a Amnesty îşi alege metoda de lucru în dependenţă de circumstanţele prezente în teritoriu. Cineva lucrează cum facem noi – în forma unui curs opţional, cineva oferă cursuri extra-curiculare, formări pentru grupuri profesionale, cineva lucrează cu tinerii în activităţi în afara programului – fiecare secţiune îşi alege metoda care este mai comodă şi care cred ei că este mai eficientă.

La nivel mondial deja de mai mult timp se vorbeşte despre dreptul la educaţie în domeniul drepturilor omului ca despre un drept aparte şi ONU chiar a elaborat o declaraţie internaţională cu privire la educaţie şi formare profesională pentru drepturile omului. Această declaraţie este la moment deschisă pentru semnare şi sperăm că în curând statele vor înţelege şi îşi vor asuma nişte obligaţii în domeniul educaţiei pentru drepturile omului, fiindcă dreptul de a cunoaşte despre drepturile tale este un drept fundamental. Dacă nu-ţi cunoşti acest drept, nu vei avea şansa să te bucuri de celelalte drepturi ale tale.”
XS
SM
MD
LG