Ministerul muncii, familiei si protecţiei sociale a organizat o conferinţă de presa despre eforturile pe care le face pentru a promova egalitatea de gen. Noul plan de acţiuni al Guvernului pentru asigurarea egalităţii de gen are la bază zece obiective, menite să asigure promovarea femeilor în structurile de luare a deciziilor, în afaceri şi în viaţa socială. Totodată, documentul îşi propune să creeze condiţii de protecţie a femeilor, victime ale traficului de fiinţe umane şi pe cele care se confruntă cu violenţa în familie. Ministerul muncii a prezentat vineri acţiunile strategice din plan, care au fost analizate şi de reprezentanţii societăţii civile.
Guvernul, se angajează, pentru început, să asigure un tratament egal între femei şi bărbaţi, pe piaţa muncii şi în sfera economică. Datele statistice arată că foarte frecvent, pentru aceleaşi munci, femeile primesc retribuții mai mici decât cele acordate bărbaţilor. Ministra muncii, protecţiei sociale şi familiei Valentina Buliga spune că veniturile obținute de bărbați și femei sunt cu atît mai greu de aliniat în condițiile în care cele mai multe femei sunt angajate în sectorul social şi agrar iar bărbaţilor le revin funcţii de conducere în sectoarele economiei şi sunt mai bine plătiţi:
„Deşi cadrul legal prevede expres că femeile şi bărbaţii sunt plătiţi egal pentru o muncă de valoare egală, realitatea confirmă altceva. Şi anume constatăm discrepanţa salarială. Dacă în anul 2010 salariul femeilor a reprezentat în medie pe ţară 76 la sută din salariul bărbaţilor, în 2011 el deja a fost de 87 şi opt zecimi.”
Starea de lucruri în ceea ce privește egalitatea de gen este oglindită şi de prezenţa minoritară a femeilor în structurile de conducere şi de luare a deciziilor. Din numărul total al persoanelor angajate în administraţia publică, bărbaţilor le revine cota de 52 de procente.
Examinând obiectivele planului de acțiuni reprezentanţi ai societăţii civile au semnalat lipsa unei cote obligatorii, de 30 de procente, pentru reprezentarea femeilor pe listele electorale. Am întrebat-o pe ministra Buliga dacă vor ţine cont de această remarcă, care în opinia experţilor, ar putea echilibra prezenţa femeilor în structurile de luare a deciziilor:
„Urmează să fie ajustat cadrul legislativ la această etapă, modificat codul electoral, legea cu privire la partidele politice şi anumite instrumente de verificare şi sancţionare a acelor partide politice care nu vor ţine cont de acest obiectiv. Urmează să se discute în parlament şi să se ia decizia finală.”
Actualmente, trei femei deţin funcţia de ministru şi zece - cea de viceministru. Unul din obiectivele incluse în program se referă la asigurarea egalităţii de gen şi în domenii care, erau considerate a fi bărbătești. De curând funcţia de viceministru al apărării i-a revenit Anei Vasilache. Comentând această decizie, deputatul din partea Partidului liberal Valeriu Munteanu a spus că decizia guvernului de a numi o femeie în această funcţie este caraghioasă. În opinia Valentinei Bodrug, expertă în materia de gen, această declaraţie este una vădit discriminatorie:
„Asta este o abordare sexistă, misogină şi discriminează femeile. Este altceva cum identificăm aceste lucruri, nu toată lumea înţelege şi chiar anume o parte din politicieni, că aceasta de fapt este discriminare. Unora li se pare că este un ping-pong de cuvinte, dar de fapt, din perspectiva egalităţii de gen, după cadrul legal normativ este o discriminare a femeilor. O abordare de acest gen, în primul rând demonstrează cultura politică joasă.”
Experta a mai spus că schimbarea atitudinii faţă de rolul femeii în societate trebuie să devină vizibilă mai cu seamă în localităţile rurale, acolo unde se persistă ideea că bărbatul decide şi femeia execută. Totodată ea crede că societatea civilă ar trebuie să urmărească cum sunt puse în aplicare acţiunile strategice şi pe ce se cheltuiesc banii:
„Noi vrem să mobilizăm cât mai mult comunităţile locale, în primul rând să cunoască despre aceste documente, şi în al doilea rând să înţeleagă că numai prin implicarea proprie noi putem schimba ceva în această ţară. Şi respectiv, un al obiectiv al nostru, al societăţii civile este monitorizarea acţiunilor administraţiei publice locale, administraţiei publice centrale, cum se implementează şi ce fonduri se alocă pentru aceste activităţi.”
Pentru respectarea egalităţii dintre bărbaţi şi femei în societate, experţii propun încadrarea dimensiunii de gen atât în politică şi sfera economică, cât şi în educaţie, sănătate şi în domeniile considerate a fi destinate doar bărbaţilor. Acest lucru ar diminua, în opinia lor, presiunea stereotipurilor care împiedică punerea în aplicare a principiului egalității de gen.