Linkuri accesibilitate

Aiuritul cu maşină urlătoare


Cu aiuriţii care se deplasează prin oraş cu maşini urlătoare, cu viteză uriaşă, ce face poliţia noastră vigilentă?



În seara zilei de vineri, eram la intersecţia străzii Cuza Vodă cu bulevardul Dacia cînd un bolid urlător, proiectat parcă dintr-o altă dimensiune, m-a făcut să încremenesc. Maşina zbura cu o viteză năucitoare şi urla ca o sirenă pe strada Cuza Vodă, apoi, fără să renunţe la viteza uriaşă, a cotit-o brusc pe bulevardul Dacia, sucindu-se bezmetic.

Cîţiva trecători au rămas şi ei tablou. Un om în etate îşi duse degetul arătător la tîmplă şi scuipă dezgustat. Oamenii aveau motive să fie speriaţi şi năuciţi. La volanul bolidului părea să se afle un ins aiurit, iar maşina urlătoare dădea impresia că poate oricînd să „deraieze”, să spulbere nişte pietoni.

Nu e prima dată cînd văd, în Chişinău, pe arterele principale, asemenea aiuriţi conducînd maşini urlătoare şi grăbite. Îmi amintesc de un bolid care – ziua-n amiaza mare – făcea un slalom ameţitor printre maşini pe strada Bucureşti. Şi care, fireşte, vuia ca o rachetă lansată de pe cosmodromul Baikonur. Am văzut mai mulţi motociclişti care zburau ca glonţul prin oraş şi care, fireşte, produceau un zgomot infernal.

Mă deranjează de multă vreme aceşti indivizi care, probabil, sînt pătrunşi de sentimentul că sînt singuri pe planetă. Mă deranjează viteza lor ameţitoare, dar şi urletul motoarelor nărăvaşe. În ţara asta, care, zice-se, se integrează viforos în Uniunea Europeană, e preocupat cineva de poluarea sonoră? Cît mai trebuie să suportăm zgomotul asurzitor generat de bolizi? Poliţia rutieră, cea reformată de curînd, mă aude? Ea ştie oare ce indivizi se deplasează pe şoselele capitalei?

Văd mereu pe sticlă poliţişti care muncesc cu osîrdie, care împart amenzi unor şoferi vinovaţi. Dar cu aiuriţii care se deplasează prin oraş cu maşini urlătoare, cu viteză uriaşă, ce face poliţia noastră vigilentă? Mă tem că lupta cu aceşti „coloşi” ai şoselelor noastre e mai dificilă. Pentru că, nu-i aşa?, ei sînt mesagerii unei alte dimensiuni, una care îţi conferă o putere aparte...
XS
SM
MD
LG