Linkuri accesibilitate

UE își menține sancțiunile asupra instituțiilor israeliene din teritoriile ocupate


Președintele palestinian Mahmoud Abbas alături de deținuții eliberați de israelieni la celebările ce au avut loc miercuri la Ramallah.
Președintele palestinian Mahmoud Abbas alături de deținuții eliberați de israelieni la celebările ce au avut loc miercuri la Ramallah.

Unii oficiali israelieni au propus represalii: ca reprezentanții UE să fie opriți să mai circule în teritoriile palestiniene.



Exact în momentul începerii negocierilor israelo-europene în jurul refuzului UE de a mai sprijini financiar instituții israeliene instalate in teritoriile ocupate, miercuri, Israelul a anunțat ca va continua construirea de locuințe pentru coloni in acele teritorii. Aproape 1000 de locuințe noi sint deja prevazute, punând UE in situația de a-si menține boicotul financiar.

Anunțul israelian a coincis și cu începerea mult amânatelor negocieri cu palestinienii pentru a pune capăt blocajului politic actual. Anunțul continuării construirii de locuințe a surprins la Bruxelles, fiind găsit cel puțin nediplomatic și inoportun.
UE a anunțat că în cadrul cooperării cu Israelul va exclude de acum înainte orice ajutor si orice sprijin in direcția coloniilor israeliene din teritoriile ocupate.

Decizia fusese luată încă din decembrie 2012, la o reuniune a miniștrilor UE de externe, când s-a hotărât că „niciun acord intre UE si statul Israel nu se va aplica în teritoriile ocupate de Israel in 1967”. Niciun fel de cooperare, așadar, fie financiară, fie academică, cu entitățile israeliene situate in Ierusalimul de est, în fâșia Gaza, Cisiordania sau platoul Golanului. Decizia exclude nu doar autoritățile locale, dar si ONG-urile israeliene din acele teritorii, cu excepția celor care activează în favoarea drepturilor palestinienilor.

In practică, orice entitate israeliană care va face apel la fonduri europene va trebui de acum înainte să dovedească că nu e in niciun fel implantată în teritoriile palestiniene, sau legată de vreuna care e instalată acolo. Asta va afecta circa 40% din programele de cercetare sau universitare israeliene care beneficiază actualmente de fonduri europene. UE este primul partener comercial al Israelului si un contributor major la la cercetare si dezvoltare.

Anunțând construirea de noi locuințe în teritoriile ocupate exact în momentul începerii discuțiilor cu UE în vederea găsirii unui compromis Israelul nu a reușit să facă decât ca decizia europeană să fie acum menținută pe termen nedefinit.

Unii oficiali israelieni au propus deja represalii: ca reprezentanții UE sa fie opriți sa mai circule in teritorii, de pilda, sau ca Israelul să împiedice UE sa mai verse subsidii Autorității Palestiniene, fără de care aceasta nu ar putea plăti nici măcar salariile funcționarilor. Aripa dreapta a lui Netanyahu critică de asemenea UE pentru ca nu face nimic pentru Siria, in schimb sancționează Israelul.

Adevarul, cunoscut de ambele părți, este că Uniunea Europeană e un partener la fel de important pentru Israel ca și Statele Unite și că într-un Orient Apropiat atât de instabil, sancțiunile reciproce nu pot fi decât contraproductive.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG