Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmaceutică, una din cele mai populare universităţi de la Chişinău, au de astăzi un prim Centru de simulare în instruirea medicală, adică un centru unde vor putea face primele lecţii practice pe loc, în loc să meargă prin spitale, ca până acum. Un reportaj de la inaugurarea Centrului:
Începând de astăzi, viitorii medici nu vor mai fi nevoiţi să aştepte vacanţa de vară pentru a merge la lecţiile practice. La Centrul Universitar de simulare în instruirea medicală, dotat cu tehnică performantă, studenţii vor acorda, virtual, ajutor medical de urgenţă şi chiar vor simula operaţii chirurgicale complicate.
Printre primii tineri instruiţi aici am întâlnit-o pe Irina Siriţeanu, studentă în anul patru la Facultatea Medicină Generală: „Sigur că este foarte impresionant şi este o şansă să faci ceva până să ajungi la pacient, ca să nu fii blocat în faţa lui. Exersezi mult mai mult aici şi îţi închipui ca şi cum ar fi real. Este o şansă extraordinară.”
Europa Liberă: Până acum ce făceaţi?
Irina Siriţeanu: „Până acum era fără acest pas intermediar, de simulare. Însă acum îţi învingi frica şi eşti mai sigur atunci când mergi în faţa unui pacient cunoscând câte ceva. O să fie mult mai bine.”
Centrul Universitar de simulare în instruirea medicală a fost dotat cu tehnică performantă din partea Uniunii Europene, care a oferit peste un milion de euro pentru reconstrucţia clădirii şi încă trei milioane pentru dotarea tehnică.
Europa Liberă l-a întrebat pe ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, dacă nu există riscul ca studenţii instruiţi aici, cu aparataj de ultimă oră, să nu poată pune în practică cunoştinţele obţinute din cauza dotării mai modeste a spitalelor din ţară: „Acest centru este în plină sincronizare cu modernizarea şi a instituţiilor medicale prestatoare de servicii medicale. Avem un lucru important de efectuat în vederea modernizării tehnologiilor medicale şi noi avem câteva proiecte acum, care sunt în fază de implementare, în domenii de chirurgie mini-envazivă, de modernizare a Serviciului de medicină de urgenţă, instruirea moaşelor, etc. Cu alte cuvinte, nu este niciun risc că vom avea o discrepanţă între ceea ce se învaţă aici şi ceea ce vor avea în instituţii medicale, deoarece aceste modernizări se fac în plină sincronizare cu instruirea de la centrul respectiv.”
La inaugurarea Centrului Universitar de simulare în instruirea medicală a fost prezent şi şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel. Domnia sa a explicat de ce a ales ca deschiderea acestui Centru să încheie mandatul său în Republica Moldova: „Uniunea Europeană a oferit domeniului sănătăţii, probabil, cea mai mare finanţare, în special pentru că Republica Moldova s-a angajat să promoveze reforme în sistemul de îngrijire medicală şi cel educaţional. Uniunea Europeană a oferit 43 de milioane de euro pentru domeniul medical. Datorită faptului că aţi reuşit să realizaţi cu bine proiectele iniţiate, am decis să oferim finanţare adiţională, bazându-ne pe principiul „more for more”, adică mai multe ajutoare pentru mai multe reforme.”
De lecţii practice la Centrul Universitar de simulare în instruire medicală vor beneficia nu doar studenţii de la medicină, ci şi angajaţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, militarii şi poliţiştii.