Premierul român Victor Ponta spune că mizează pe „stabilitatea tuturor investitorilor serioși”, dar în același timp guvernul său a modificat într-un singur an de peste 20 de ori Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală. Din 2004 de cînd au intrat în vigoare aceste Coduri au fost schimbate de peste 100 de ori.
Cît de stabil poate fi deci mediul investițonal din România daca legislatia în domeniu este atît de variabilă, dacă guvernul este atât de nehotărît în ceea ce privește filosofia bugetară, iar neînțelegerile politice la cel mai înalt nivel persistă.
Potrivit datelor de până acum, în prima parte a anului 2013, investitiile straine directe au scăzut cu 20 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, când la putere era guvernul de dreapta.
Dacă nu apar modificări majore acest an ar putea înregistra un minim istoric al ultimilor 10 ani. Anul trecut investițiile străine au fost de 1,6 miliarde de euro, după criza politică majoră determinată de încercarea de demitere a președintelui.
Anul acesta, până acum, suma este de sub 700 de milioane de euro, ceea ce față de anii de criză economică pare foarte puțin și prevestește vremuri grele.
Astfel după 2008, cînd a fost un maxim de 9,49 de miliarde de euro, în 2009 investițiile au scăzut la 3,4 miliarde, iar în 2010, anul în care în România au fost tăiate salariile, investițiile străine au fost de 2,2 miliarde, urmând un trend descrescător (în 2011: 1,9 mld euro).
Anul acesta, însă, din cauză că guvernul a alocat o sumă mică pentru investiții, în jur de 5 miliarde de euro, pe care a mai tăiat-o ulterior cu 7,5 la suta. În aceste condiții economia tinde să se gripeze chiar mai rău decât în urmă cu trei ani, cînd România era în pragul colapsului, cu atât mai mult cu cât în ultimii indicatori arată o creștere a cheltuielilor guvernamentale.
Premierul român argumentează că anul acesta cresterea economică de 1,8 la sută va avea la bază exporturile, accesarea fondurilor europene și dezvoltarea investițiilor private.
Deocamdată, însă, ponderea cea mai mare o au exporturile și potrivit consilierei economice a ambasadei Statelor Unite, Susan Garro investitorii americani sînt descurajați de infrasturctura rutieră și de infrastructura sistemului sanitar românesc.
Diplomata a adăugat pe de altă parte că firmele americane sînt foarte mulțumite de înalta calificare a forței de muncă. Susan Garro a explicat la o întâlnire cu investitorii americani la Ploiești că oamenii de afaceri străini au nevoie de drumuri mai bune pentru a-și transporta produsele către piețele de destinație și că birocrația este prea stufoasă.