Linkuri accesibilitate

Chiştoacele mitocanilor


Capitala noastră europeană e o imensă scrumieră!


Capitala noastră europeană e o imensă scrumieră! O sumedenie de indivizi aruncă, fără nici o jenă, chiştoacele pe trotuare. Sărmanii măturători abia reuşesc să le strîngă. Însă oricîte mucuri ar strînge, apar, implacabil, alte mormane de chiştoace.

Mă uitam, deunăzi, dintr-un troleu, la şoferul unui automobil impozant. Şoferul acela, tînăr şi ras în cap, a aruncat, prin geamul portierei, un muc de ţigară pe şosea. Presupun că aşa face mereu. Şi mai presupun ceva: tînărul acela ras în cap vrea ca edilii să-i facă drumuri bune, vrea ca poliţia rutieră să fie întruchiparea corectitudinii. Adică el vrea ceva de la societate. Atunci însă cînd aruncă mucurile pe drumuri, el sfidează cu tupeu aceeaşi societate. Îl doare-n cot de ceilalţi!

De-a lungul anilor, am constatat că aici aruncă mucuri pe străzi indivizi de toate vîrstele şi de toate obîrşiile. Aruncă mucurile pe trotuare, cu nonşalanţă, adolescenţii indiferenţi şi bătrîneii care au organizat subotnice în epoca sovietică. Aruncă mucuri, fără jenă, elevi şi precupeţi, şoferi şi intelectuali, poliţişti şi trecători prin spaţiile verzi. Bunul-simţ e o absenţă evidentă. Oraşul e un soi de tomberon.

Există ţări în care trotuarele sînt curate, în care masele nu aruncă mitocăneşte chiştoace pe străzi. Acolo, pe alte meridiane, şi amenzile pentru aruncarea chiştocului sînt mari. Şi aceste amenzi sînt chiar aplicate. La noi, poţi să arunci mucul unde vrei şi cînd vrei...

Şi cum asta e o problemă la fel de insolubilă ca şi cea a cîinilor vagabonzi, eu întrezăresc o singură modalitate de a schimba situaţia. Chiştoacele, ambalajele, plasticurile nu mai trebuie să fie strînse de măturători. Mormanele de chiştoace trebuie lăsate să crească pînă cînd nu se va mai putea merge pe străzi din cauza dimensiunilor lor. Atunci, poate, mitocanii vor deschide larg ochii şi vor avea o revelaţie benefică...
XS
SM
MD
LG