Linkuri accesibilitate

Cărţulii pentru copii


Cititorii, atîţia cîţi au mai rămas, au nevoie de aceste sărbători ale cărţii



Joi, la Moldexpo, a avut loc inaugurarea Tîrgului de Carte. M-am dus şi eu, un umil iubitor de carte, să văd ce mai vînd editurile, să mai cumpăr două-trei cărţi.

Am descoperit un pavilion simpatic, cu standuri bogate ale cîtorva edituri, cu un loc rezervat lansărilor de carte, cu vînzători care le propuneau cumpărătorilor ceai, cafea şi plăcinte. Aşadar, o atmosferă plăcută, prielnică.

Mai toate editurile au scos în faţă cărţile pentru copii, adică marfa care se vinde cel mai bine în vremurile noastre complicate.

Însă nici această strategie nu a atras foarte mulţi cumpărători. E adevărat că erau acolo cîţiva învăţători şi diriginiţi care îşi aduseseră elevii, dovadă că şcoala mai este încă un mijloc de accedere la carte, dar nu am văzut mulţi copii însoţiţi de părinţi şi bunici. Se poate presupune că părinţii şi bunicii îşi vor aduce copiii şi nepoţii în weekend, dar asta nu e foarte sigur.

Chiar şi aşa, cei care au venit au cumpărat nişte cărţi. Am văzut chiar cîteva lansări de carte, foarte reuşite, care s-au soldat cu volume vîndute. Nu s-a vîndut foarte mult, dar lansările acelea bine organizate sînt un soi de promovare care pot aduce ulterior alţi cumpărători.

Un stand aparte era cel cu cărţile faimosului scriitor Spiridon Vangheli. Erau acolo mai multe volume ale povestitorului care au fost traduse în limbile italiană, rusă, lituaniană, ucraineană, tadjică. Spridon Vangheli e, poate, cel mai cunoscut scriitor moldovean în străinătate.

Că asemenea tîrguri de carte sînt necesare nu încape nici o îndoială. Cititorii, atîţia cîţi au mai rămas, au nevoie de aceste sărbători ale cărţii. Pavilionul de la Moldexpo e în aceste zile un loc în care iubitorul de carte se poate simţi foarte bine. Cine are puterea să se rupă de televizor şi de computer, ar putea chiar să aibă o mică revelaţie, plimbîndu-se printre standurile cu oferte generoase. Aşa că daţi buzna, dacă vă mai este dor de carte...
XS
SM
MD
LG