Linkuri accesibilitate

„Cît timp nu ai vorbit, cuvîntul a stat în puterea ta, de îndată ce l-ai rostit, el te ține sub puterea lui”


Jurnalul săptămânal cu Ruxanda Glavan.



Nascuta la 5 aprilie 1980 in Chisinau. Este absolventa a Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie N.Testemitanu. A luat masteratul in administrarea afacerilor la Grenoble Graduate School of Business si este masteranda la Academia de Administrare Publica de pe linga Presedintele Republicii Moldova. In prezent, detine functia de viceministru in Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei.

Luni

Cît timp nu ai vorbit, cuvântul a stat in puterea ta, de indata ce l-ai rostit, el te tine sub puterea lui. De cand am intrat in politica, acesta e unul dintre reperele matinale, care este cap de afis in activitatile cotidiana.

Dimineata incepe cu multe zimbete. Fetita noastra, Selina este desteptatorul. Doi ochisori albastri ma conduc voiosi si asteapta revenirea mea acasa.

La birou sedinta directorilor din subordinea Ministerului si stabilirea prioritatilor pentru perioada imediat urmatoare. Ma conving ca omul este produsul gandurilor lui: el devine ceea ce gandeste.

A urmat apoi un seminar tripartit, intre minister, patronate si sindicate. O intalnire utila despre securitatea sociala. Iata ca din cauza incapacitatii financiare RM nu poate ratifica Conventia cu privire la securitatea sociala, pe cand Togo si Honduras au facut acest lucru. Asta ma duce la gandul ca, poate nu avem putere asupra vantului, dar ne putem ajusta panzele.

Apoi, imi fac timp pentru o discutie cu consilierii mei. Intre telefoane, aprobari, semnaturi stabilesc si cateva detalii tehnice pentru un seminar. Acesta tine tot de securitatea sociala, doar ca de aceasta data e vorba despre riscurile accidentelor de munca.

Revenirea acasa se lasa cu o veste mare. Fetita mea a inceput sa foloseasca la 9 luni periuta de dinti.

O zi incheiata cu o idee clara. Daca ai invatat regulile jocului, tot ce trebuie sa faci este sa joci mai bine decat altcineva.

To be continued…

Marti

Fiecare intalneste in viata propria lui reflectare. E sentimentul pe care il traiesc frumos si demn in fiecare zi, alaturi de sotul meu. Iar diminetile petrecute alaturi de oamenii dragi imi asigura sursa de energie necesara pentru toata ziua.

Ajunsa la birou stablilesc o alta agenda. Contramandez prezenta la seminarul despre accidentele in munca si merg la o conferinta care dezbate tema crearii locurilor de munca pentru persoanele cu dizabilitati. Iata un subiect care nu este inteles de societate, tratat cu superficialitate si pus in lista de asteptare. Inca nu devine o prioritate pentru unii dintre angajatori.

La prinz merg la Policlinica Oncologica, acolo isi are oficiul colega mea de partid dna. Valentina Statan. Este ziua ei de nastere. Profit de ocazie si vizitez Consiliul Specializat Oncologic, CCNM pentru a vedea cum functioneaza dupa reforma.

Apoi,reveni la minister si dna. Laura Grecu imi prezinta rezultatele grupului care s-a intrunit sa dezbata subiectul riscurilor accidentelor de munca.

Spre seara primesc in audienta o mama din Chisinau, a carei copii s-au nascut cu dizabilitati. Imi cere sa o ajut . Ii explic care este procedura corecta pentru a deveni asistent personal si ca autoritatile municipale sunt responsabile de acest caz. Ministerul va monitoriza cum se desfasoara acest proces si daca sunt respectate toate prevederile.

Analizez posta si merg la sport. Ajunsa acasa, odorasul ne intimpina bucuroasa. O privesc si ma gandesc - micutii descopera totul in nimic ; pe cind adultii nu gasesc nimic in toate.

Miercuri

Am descoperit ca atunci cand iubesti viata, viata te iubeste si ea la randul ei. Asa incepe dimineata de miercuri.

Deschiderea a 2 centre medico-sociale la Balti si Donduseni imi tin agenda ocupata toata ziua.

In prezenta Excelentei Sale, domnului Ambasador al Cehiei Jaromir Kvapil sunt inaugurate cele doua centre care vor oferi ingrijiri fie la domiciliui fie in cadrul centrului pentru persoanele cu dizabilitati sau a celor in etate.

Incantata sa aud cat de bine vorbeste limba romana diplomatul ceh si cat de frumos pune accentele in fraza. Iata inca o dovada ca cei care vor, pot invata limba romana.

Revenirea in Chisinau a fost destul de anevoioasa, din cauza ploii torentiale. Cateva accidente pe traseu dar si panza deasa de ploaia ne-a facut sa mergem cu doar de 30 km/h.

Spre seara, un training la partid sustinut de dna. Olga Nicolenco pentru consolidarea echipei se lasa cu multe invataminte.

Acasa, micuta mea incepe sa faca primii pasi singura. Ce poate fi mai frumos...

Joi

Nu-mi este frica de maine, pentru ca am vazut ziua de ieri si o iubesc pe cea de astazi. Pornesc la birou cu gandul ca trebuie sa expediez cateva mail-uri importante...

Apoi impreuna cu colegii din consiliul de administratie al fodului republican de sustinere sociala a populatiei analizam aproape 200 de dosare ale cetatenilor care se afla in dificultate. Acestea solicita ajutor material. Multi dintre ei cer suport finaniciar fie pentru ameliorarea situatiei finaciare precare , fie pentru compensarea cheltuielior de transport a rudelor decedate peste hotare. Cu regret, cei mai multi cetateni moldoveni sunt adusi in sicrie din Federatia Rusa..

La o alta sedinta discutam despre legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2014. Un buget, veniturile caruia trebuie sa creasca cu 14,5%

Mai tarziu, analizez situatia platilor suplimentului la pensie, Acei 90-60-50 de lei. Una dintre probleme este faptul ca pensionarii fac un drum in plus pentru acest supliment si nu il ridica odata cu pensia. M-a interesat partea tehnica, pentru a intelege ce probleme exista la nivel de soft al CNAS si ce solutii putem identifica pentru o o rezolva.

Seara pun la punct detaliile deplasarii de peste hotare din weekend.

Vineri

Indreapta-ti fata catre soare si lasa umbra in spatele tau. In dimineata de vineri mi-am dorit soare. A fost insa, eclipsat de nori. Nu si in casa noastra. Soarele nostru, Selina lumineaza peste tot.

La minister organizez doua sedinte si raspundem cetatenilor la cateva intrebari venite prin intermediul scrisorilor.

La prinz merg la un control medical general.

Dupa amiaza plec intr-o deplasare. Vor fi citeva zile departe de familie. Si abia astept revenirea... Familia mea este viata mea.
XS
SM
MD
LG