Linkuri accesibilitate

Siguranța alimentară în 300 de grădinițe și licee din Republica Moldova lasă de dorit


Liliana Barbăroșie în dialog cu Angela Chiriac de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.



În circa 20 la sută din grădiniţele de copii şi şcoli din totalul a peste 1.300 în care Agenţia Siguranţei Alimentelor a descins vara trecută cu controale se mănâncă prost şi chiar primejdios sau, în orice caz, s-au găsit condiţii pentru aşa ceva. Despre specificul bucătăriei naţionale în acest sens vorbim azi cu Angela Chiriac, şefa Direcţiei pentru supravegherea comerţului, distribuţiei şi consumului produselor alimentare a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Europa Liberă: Aşadar, obiecţii severe faţă de vreo 300 de grădiniţe de copii, şcoli, licee din totalul de peste 1300 în care ANSA a efectuat controale… Ce au verificat, de fapt, specialiştii agenţiei, adică ce standarde minime absolut obligatorii de respectat au avut în vedere atunci când au mers la instituţiile respective?

Angela Chiriac:
„Controalele oficiale pentru siguranţa alimentelor se petrec în conformitate cu legislaţia în vigoare care este armonizată cu legislaţia europeană şi în cadrul acestor controale se verifică siguranţa alimentului pe tot lanţul alimentar, adică de la fermă până la furculiţă, precum se spune. În cadrul inspecţiei au fost verificate următoarele: condiţiile generale de funcţionare a acestor unităţi, construcţia, căile de acces, platformele de gunoi menajer. Au fost de asemenea inspectate şi depozitele de materie primă, de materie auxiliară, produse finite, ambalaje. De asemenea igiena spaţiilor de depozitare, de prelucrare a materiei prime şi a materiei finite, păstrarea acestor produse alimentare, regimul termic al acestor produse, termenul de valabilitate, toate documentele confirmative ale trasabilităţii acestui produs.”

Europa Liberă: Controalele s-au efectuat vara, din câte ne dăm seama, răstimp în care copii erau în vacanţă sau totuşi erau prezenţi în, aceste instituţii?

Angela Chiriac:
„Da, controalele au fost efectuate în iulie-august. Instituţiile preşcolare care activau erau toate verificate, iar cele care nu activau au fost incluse în planurile pentru acţiunile de control ulterioare, datele preventive referitoare la când se începe sezonul de activitate fiind comunicate.

Europa Liberă: Care sunt cele mai frecvente nereguli constatate?

Angela Chiriac:
„Cele mai frecvente nereguli sunt nerespectarea igienei, nerespectarea fluxului tehnologic de procesare a produselor alimentare, de asemenea au fost încălcate procedurile legale de achiziţionare a produselor alimentare, fiindcă foarte multe produse s-au depistat fără documente de conformitate şi de calitate a produselor alimentare.”

Europa Liberă: Ca să înţelegem, e vorba şi de un kg de cartofi, de exemplu?

Angela Chiriac:
„Cartofii şi alte produse similare se verifică doar la controlul fizic. Se verifică dacă nu este contaminat cu mico toxine şi de putrefacţie. Cea mai mare atenţie se acordă însă produselor alimentare de origine animală, fiindcă aici sunt cele mai mari riscuri în alimentaţie.”

Europa Liberă: Controale inopinate sau cu anunţ preliminar de sosire? Ce prevede legea în acest sens?

Angela Chiriac:
„Legislaţia la noi se bate cap în cap. Fiindcă avem legea 50 cu privire la controlul oficial pentru respectarea legislaţiei în siguranţa alimentelor, care este armonizată la regulamentul Parlamentului european, punctul 2 din 2004, şi noi efectuăm controalele în baza acestei legi. Însă la noi în republica mai există încă o lege, 131, care prevede controlul de stat a activităţii de întreprinzător, unde este prevăzut că controlul se efectuează numai o dată în an şi cu preîntâmpinare prealabilă cu 5 zile înainte. Planul anual de controale trebuie să fie afişat pe site-ul oficial al autorităţii de control.”

Europa Liberă: Şi cum navigaţi între aceste contradicţii, în aceste lucruri care se bat cap în cap precum spuneţi?

Angela Chiriac:
„Deocamdată noi acţionăm în baza legii 50, unde este prevăzut că controalele oficiale se efectuează inopinat şi fără preîntâmpinare prealabilă.”

Europa Liberă: Dacă administraţia respectivelor instituţii nu vor înlătura neajunsurile, alimentaţia publică va fi interzisă… Un avertisment din parte ANSA. Şi ce? Vor avea de suferit copiii … Va fi o pedeapsă fără soluţia problemelor, de fapt?

Angela Chiriac:
„În urma controalelor toate neconformităţile depistate se stipulează într-un proces verbal, unde la sfârşit se întocmeşte o fişă de urmărire a recomandărilor la care se prezintă un termen de remediere a tuturor neregularităţilor. Şi inspectorul oficial pentru siguranţa alimentelor, când merge la control data următoare care este stipulată în acea fiţă, verifică dacă ele au fost lichidate.”

Europa Liberă: Şi există acest inspector, pentru că am auzit discuţii că abia se va institui o astfel de funcţie?

Angela Chiriac:
„Nu, Agenţia este instituită din 2 februarie 2013 şi avem în jur de o mie de inspectori pe toată republica.”


Europa Liberă: În general, există posibilitatea ca toate instituţiile să se poată ridica la înălţimea tuturor condiţiilor tehnice şi sanitare?

Angela Chiriac:
„Există. Însă pentru aceasta mai trebuie timp şi bunăvoinţa managerului. Fiindcă noi suntem o instituţie nou-creată care până acum nu a existat aşa ceva, o autoritate care să efectueze controale pentru siguranţa alimentară în stat şi adoptarea cadrului legislativ nou necesită timp. Însă inspectorii noştri sunt foarte competenţi, au petrecut multe ore de instruire cu experţi europenei, aici, plecaţi încolo, şi cunosc bine domeniul de control oficial.”

Europa Liberă: Majoritatea şcolilor nu au sistem central de alimentare cu apă, că de grupuri sanitare poţi învăţa sau ilustra istoria evului mediu cu ele… Cum se poate împăca exigenţa pe care trebuie să-o manifeste agenţia şi condiţiile reale?

Angela Chiriac:
„În urma controalelor oficiale inspectorul oficial pentru control emite o dispoziţie de suspendare a activităţii pe bloc alimentar şi această decizie, împreună cu toate documentele privare de control se expediază autorităţii publice locale pentru a lua măsuri, pentru a întreprinde ceva, fiindcă toate grădiniţele şi şcolile sunt în directă subordine a direcţiilor de învăţământ, tineret şi sport, la autorităţile publice locale. Fiindcă noi nu avem dreptul să închidem totalmente toată şcoala sau toată grădiniţa, fiindcă noi răspundem doar de siguranţa alimentară.”

Europa Liberă: Cum putem fi siguri că, după ce a fost ruşinată sau chiar sancţionată pentru bucate prost gătite, prost păstrate şi, prin urmarea, deseori primejdioase, o instituţie sau alta a învăţat lecţia şi nu mai face urât?

Angela Chiriac:
„Deci, nu noi sancţionăm managerii şi conducătorii acestor instituţii. Noi nu avem acest drept. Singurul drept e să pregătim documentele şi la înaintăm în instanţa de judecată. Amenda e de la 100 la 600 de lei. Este o amendă pe care poate să o plătească fiecare şi dacă o achită în 72 de ore, în general e în jumătate. Asta e 15 dolari.”

Europa Liberă: Agenţia este tânără şi aceste controale sunt printre primele. Care este senzaţia dvs., lucrurile se vor schimba în bine după, iată, ce s-a constatat că practic faţă de majoritatea acestor instituţii sunt observaţii uneori destul de aspre?

Angela Chiriac:
„Eu sunt convinsă că lucrurile se vor schimba în bine şi aceste controale sunt foarte-foarte efective şi eficiente în asigurarea siguranţei alimentare pentru consumatori. Rămâne de văzut buna credinţa a managerilor şi a operatorilor din domeniul alimentar, atitudinea lor. Nu putem să fim azi paznici la fiecare restaurant, sau şcoală, sau grădiniţă.”
XS
SM
MD
LG