Guvernul Franței și-a atras criticile UE după o declarație a ministrului de externe Manuel Valls, care a spus că romii veniți din Balcani nu se vor integra niciodată în societatea franceză și ar trebui ”duși la graniță”. Detalii despre această izbucnire retorică și despre replica Comisiei Europene, în relatarea corespondentului nostru la Bruxelles, Dan Alexe.
Comisia Europeană a criticat cu duritate măsurile luate de Franța pentru expulzarea romilor est-europeni, precum și afirmațiile recente ale ministrului francez de interne Manuel Valls.
“Nu e menirea noastră să primim aceste grupuri umane“, a spus socialistul Valls despre romii din România și Balcani care se instalează cu miile în marginea orașelor franceze.
Se consideră că circa 20.000 de romi din România și Balcani se îngrămădesc prin tabere improvizate în Franța, unde justiția ordonă în mod frecvent închiderea acestor tabere și expulzarea romilor care trăiesc acolo în condiții deplorabile.
“Acesti oameni au un mod de viață diferit de al nostru, ba chiar unul care se opune modului nostru de viață“, a mai spus ministrul francez de interne.
“Se simte miros de alegeri“, a comentat la Bruxelles Viviane Reding, vicepreședintă a Comisiei Europene și responsabila cu justiția. Franța va trece, în luna martie a anului viitor, prin alegeri municipale, iar neoficial campania a început deja. Ironia face că socialiștii, astăzi la putere, au criticat, la vremea lor, măsurile de expulzare a romilor luate de Nicolas Sarkozy. Și atunci, Viviane Reding fusese la fel de critică, comparând expulzările grupate practicate de Franța cu arestările și deportările în masă ale evreilor în cel de-al doilea război mondial.
Și atunci, ca și de această dată, Viviane Reding a amenințat, în numele Comisiei Europene, Franța cu sancțiuni, încă neprecizate.
Viviane Reding l-a mai acuzat pe Manuel Valls de demagogie, după ce acesta a spus că România și Bulgaria nu ar trebui primite în Schengen pînă nu rezolvă problema integrării romilor.
“Responsabilitatea integrării romilor le revine țărilor lor de origine“, a mai spus Valls, făcând o clară aluzie la România și Bulgaria, întrucât a precizat că acele țări beneficiază de fondurile structurale ale UE.
La Bruxelles, Viviane Reding a confirmat la rândul ei că fondurile europene pentru integrarea romilor, fonduri de multe miliarde de euro, sînt insuficient folosite de țările cele mai atinse de această problemă : România și Bulgaria.
Comisia a mai atras atenția Franței asupra faptului că libertatea de circulație și cea de a se instala în oricare din țările Uniunii sînt drepturi fundamentale ale cetățenilor din UE.
Ministrul francez de interne, Manuel Valls, e criticat chiar și de unii membri ai propriului său guvern, precum și de personalități importante ale partidului socialist francez, pentru discursul său care se apropie de cel al extremei drepte din Frontul Național, însă el are sprijinul tacit al președintelui François Hollande.
Paradoxul este că Manuel Valls însuși e un imigrant, de origine catalană, care a devenit francez abia după vârsta adultă.