Linkuri accesibilitate

Omul-de-curînd-chivernisit (pamflet)


Omul-de-curînd-chivernisit a înţeles demult care e regula jocului într-un capitalism sălbatic. Regula e că regulile există doar pentru cei naivi.



În anii ’90, omul-de-curînd-chivernisit s-a ocupat o vreme cu comerţul ambulant de mărunţişuri, a cărat în România zeci de televizoare Alfa, apoi sute de baxuri de ţigări, pe care le-a vîndut cu preţ de speculă românilor. Pe urmă a cumpărat şi a revîndut apartamentul cu trei camere al unor oameni care se precipitau să plece spre oraşul sfînt şi de aceea n-au mai ţinut la preţ.

Şi soarta l-a răsplătit repede pentru tenacitate. Acum el are un castel faraonic şi un jeep botos! Acum afacerea înfloritoare pe care o patronează omul-de-curînd-chivernisit insuflă respect. E proprietarul unei firme impozante! E adevărat că – pentru a rezista în jungla tranziţiei – omul-de-curînd-chivernisit le dă angajaţilor salarii în plic. Dar merită oare să te preocupe bugetul de stat?

Iar ca să nu-i mănînce sufletul cohortele de controlori smuciţi, omul-de-curînd-chivernisit s-a împrietenit cu cîţiva cinovnici importanţi-strepeziţi pe care îi invită deseori la o saună reconfortantă, încununată implacabil cu un ospăţ pantagruelic. Fostul vînzător ambulant a însuşit bine lecţia anilor ’90: ca să păstrezi afacerea, e nevoie de krîşă.

Omul-de-curînd-chivernisit a înţeles demult care e regula jocului într-un capitalism sălbatic. Regula e că regulile există doar pentru cei naivi. Cei abili şi deştepţi se descurcă cu pile, cu mişmaşuri.

Omul-de-curînd-chivernisit rîde în hohote de promisiunile făcute în campaniile electorale de politicienii autohtoni. Cîte bazaconii înşiră cei dornici de a accede în culoarele puterii! Şi culmea e că mai sînt oameni care le dau crezare! Ha-ha!

Omul-de-curînd-chivernisit analizează uneori poveştile de succes ale milionarilor occidentali. Păi, cîte generaţii au trebuit să muncească cu sudoarea frunţii ca să clădească prosperitatea actuală a acelor milionari. Or, el a reuşit să facă, în apele tulburi ale tranziţiei moldoveneşti, în numai 20 de ani, cît occidentalii aceia făceau într-un secol! Şi omul-de-curînd-chivernisit se simte pătruns de o imensă bucurie. Tranziţia încă nu s-a terminat. Şi el va mai reuşi să obţină multe dividende de la ea.
XS
SM
MD
LG