Linkuri accesibilitate

Cum a afectat embargoul rusesc exporturile de vinuri şi divinuri transnistrene


Magazinul de firmă Kvint din Tiraspol
Magazinul de firmă Kvint din Tiraspol

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Cum a afectat embargoul rusesc exporturile de vinuri şi divinuri transnistrene în Federaţia Rusă? Într-un gest de solidaritate cu Chişinăul, Comisia Europeană a decis să elimine toate barierele la importul producţiei vinicole din Republica Moldova.

***

Europa Liberă: Săptămâna trecută, graţie eforturilor preşedinţiei ucrainene a OSCE, s-a produs prima întâlnire între premierul moldovean Iurie Leancă şi liderul administraţiei transnistrene Evgheni Şevciuk.

Cei doi au discutat mult peste timpul rezervat iniţial, iar în discuţie s-au aflat mai ales chestiuni care trezesc acum cea mai mare îngrijorare a Tiraspolului.

Este vorba despre intenţia Chişinăului de a institui un control al migraţiei la Nistru, pentru a corespunde cerinţelor Bruxellesului privind eliminarea vizelor cu Uniunea Europeană. Pentru a demonstra că nu este vorba despre o frontieră pe Nistru, premierul Moldovei s-a angajat să organizeze o vizită a tuturor reprezentanţilor la negocierile în formatul „5+2” la un punct de control migraţional de pe Nistru.

Iurie Leancăşi Evgheni Şevciuk
Iurie Leancăşi Evgheni Şevciuk
O altă temă a fost acordul de liberalizare deplină a comerţului pe care Moldova l-ar putea semna curând cu Uniunea Europeană. Evgheni Şevciuk a spus că acordul ar fi în detrimentul întreprinderilor transnistrene şi va îndepărta şi mai mult cele două maluri ale Nistrului. Iar premierul Iurie Leancă a ţinut să menţioneze că, dimpotrivă, zona de comerţ liber cu Uniunea Europeană le va permite celor două maluri ale Nistrului să aibă o economie mai puternică. Leancă a admis că probabil Tiraspolul nu deţine întreaga informaţie privind beneficiile liberalizării comerţului cu Uniunea Europeană.

Deocamdată, pentru apropierea sa de Uniunea Europeană, nu Tiraspolul, ci Chişinăul are de plătit un preţ – embargoul impus de Federaţia Rusă vinurilor moldoveneşti. Dar într-un gest de solidaritate cu Republica Moldova, încă înainte de semnarea acordului de liberalizare a comerţului, Comisia Europeană a decis să elimine toate barierele comerciale ce există încă pentru accesul vinurilor moldoveneşti pe piaţa europeană. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Dan Alexe, a stat de vorbă cu comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

Dacian Cioloș: În urma propunerii pe care am avansat-o colegiului de comisari, astăzi Comisia Europeană a decis ca în baza regimului de preferințe comerciale autonome să acorde acces liber pe piața europeană pentru vinurile moldovenești, fără să mai aștepte ratificarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Moldova. Această decizie a Comisiei Europene urmează să meargă la Parlamentul European și la Consiliu și, cred eu, în câteva luni decizia va putea fi aplicată.

Am avut deja contacte cu anumiți lideri din Parlamentul European pentru a încerca să grăbim procedura de adoptare și sînt convins că în Consiliul de miniștri România va prelua leadership-ul astfel încât această decizie să poată fi adoptată cât mai rapid.

Asta înseamnă că imediat după adoptarea acestei decizii vinurile moldovenești vor avea acces pe piața europeană fără limită de cantitate și fără taxe vamale, ci doar cu respectarea normelor sanitare și de calitate din UE, aceleași care se aplică și vinurilor europene.

Din punctul ăsta de vedere pot însă să vă spun că până acum nu am avut probleme in UE cu calitatea sau cu siguranța alimentară a vinurilor moldovenești. Sper ca această decizie să fie atât un semnal politic vizavi de angajamentul Uniunii Europene de a susține Republica Moldova pe drumul ei european, dar în același timp să fie și un semnal economic pentru investitorii în vinurile moldovenești din perspectiva accesului pe piața europeană.

Știu că și guvernul de la Chișinău aștepta această decizie; legat de subiect, am avut ocazia să vorbesc cu premierul Leancă în urmă cu câteva săptămâni și sper ca și Chișinăul să se autosesizeze legat de această perspectivă și să sprijine, prin acțiuni de promovare, prezența vinurilor moldovenești pe piața europeană.”

Europa Liberă: Nu se vor ivi piedici din partea unor țări UE producătoare precum Franța, Italia sau Spania?

Dacian Cioloş
Dacian Cioloş
Dacian Cioloș: „Nu mă aștept la asemenea piedici. Noi am discutat cu aceste state membre atunci când am decis să acordăm Moldovei facilități în cadrul negocierii Acordului de liber schimb și nu facem acum decât să devansăm termenul printr-o decizie unilaterală a UE. Dat fiind volumul potențial de vinuri moldovenești care pot ajunge pe piața europeană, o piață de 500 milioane de consumatori, nu cred că Moldova va pune vreo problemă celorlalți producători. Apoi, decizia e importantă din punct de vedere politic : Comisia Europeană s-a angajat în numele UE să dea un semnal clar că apreciază apropierea Republicii Moldova de UE și că susține acest proces.”

Europa Liberă: Nu există temerea că Rusia va percepe asta ca pe o măsură ostilă?

Dacian Ciolo
ș: „Nu văd de ce ar fi o măsură ostilă. Dacă Rusia dorește, poate în continuare să importe vinuri moldovenești. Faptul că UE își deschide piața pentru ele nu înseamnă că vinurile moldovenești nu pot merge și pe piața rusească. Pe de altă parte, UE este totuși liberă să decidă ceea ce consideră de cuviință în acordurile ei comerciale. Pînă acum, cantitatea de vinuri moldovenești pe piața europeană era limitată la câteva sute de mii de hectolitri. Deciziile comerciale ale producătorilor de vinuri din republica Moldova trebuiau să ia în considerare această limitare și, în consecință, să caute și alte piețe. Acum, în momentul în care decizia noastră va fi adoptată și de Parlament și de Consiliul de miniștri -- eu sper în câteva luni-- strategia comercială a producătorilor de vinuri din Republica Moldova va putea să integreze faptul că vinurile moldovenești, la fel ca orice alt vin european, va putea avea acces pe piața UE neîngrădit și fără limite. Acțiunile de promovare comercială, de negociere, de contracte, vor putea atunci să țină cont de asta.”

Europa Liberă: Măsura va rămâne însă goală de conținut dacă nu se vor găsi distribuitori.

Dacian Cioloș: „Eu știu că vinurile moldovenești sînt deja prezente pe piața europeană. Chiar și eu am aici la birou două sticle de vin moldovenesc, iar în urmă cu câteva zile s-a organizat o degustare de vinuri moldovene în Parlamentul European. Asta arată că pînă și în Bruxelles se pot găsi vinuri din Moldova. Contacte comerciale există deja. Eu am văzut vinuri moldovenești prezente și la diferite târguri agricole și agroalimentare din UE, târguri mari de altfel, importante. Vinurile moldovenești sînt așadar deja prezente, doar că aveau o limitare care de acum înainte nu va mai exista.”

Europa Liberă: comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, într-un interviu cu Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles.

***

Europa Liberă: Cum a afectat embargoul rusesc la vinurile din Moldova situaţia producătorilor transnistreni? Am întrebat-o pe oaspetele ediţiei, jurnalista din Tiraspol Natalia Scurtul.

Natalia Scurtul: „Vestea i-a alertat foarte mult pe producătorii transnistreni de vinuri şi divinuri pentru că exporturile se fac în întregime prin Moldova, iar pe etichete aşa şi scrie: Transnistria, Moldova şi adresa producătorului. O situaţie asemănătoare s-a produs în 2006, când embargoul rusesc a lovit foarte puternic în cele mai mari fabrici de vinuri şi divinuri din regiune – Kvint şi Buket Moldavii. Atunci am pierdut o parte imensă a pieţei ruse care predomina în structura exportului produselor alcoolice. Compania Kvint era printre primii cinci cei mai mari exportatori din Transnistria şi desigur că embargoul rusesc a forţat-o să se reorienteze spre alte pieţe. Dar nu este atât de simplu să cucereşti un loc pe o piaţă nouă în alte ţări, de aceea volumul producţiei a scăzut dramatic. După sfârşitul embargoului care a ţinut doi ani, Kvint şi-a reluat exportul în Rusia. Dar, între timp, ruşii s-au dezvăţat să consume vinuri şi divinuri transnistrene şi moldoveneşti şi au trecut la vinuri argentiniene, chiliene şi din alte ţări. Desigur că actualul embargo nu este deloc un gest prietenesc şi a fost îndreptat şi împotriva Transnistriei, în ciuda faptului că Moscova, oficial, încearcă să ajute populaţia şi subiecţii economici transnistreni.”

Europa Liberă: Natalia, ce spun producătorii, există loturi de vin sau divin transnistrean care să fi fost întoarse recent din Rusia urmare a embargoului?

Natalia Scurtul: „Un reprezentant al companiei Kvint mi-a declarat că în prezent ei nu au livrări pe piaţa rusă şi, din acest motiv, ei nu cunosc dacă embargoul sau indicaţiile dlui Onişcenko i-au afectat şi pe ei sau nu. Este ciudat, dar cei de la Kvint spun că nu au fost înştiinţaţi oficial despre embargo, nu au primit nici un document şi toată informaţia o află din mass-media.”

Europa Liberă: Dar, în prezent, divinurile de la Kvint şi vinurile de la Dubăsari, inclusiv „Buket Moldavii”, totuşi nu sunt livrate pe piaţa rusă… Din ce cauză?

Natalia Scurtul: „Este o pauză în legătură cu contractele sezoniere. Acum se produce vin din recolta nouă. Este un an excepţional de bun pentru struguri, deci şi pentru vin, şi de aceea este regretabil că locuitorii Rusiei aşa şi nu vor putea să-l guste din cauza unor măsuri nu tocmai bine chibzuite şi care nu vin în sprijinul producătorilor Transnistriei.”

Europa Liberă: Încotro s-a îndreptat producţia alcoolică din Transnistria după embargoul rusesc din 2006? Spre ce pieţe?

Natalia Scurtul: „După embargoul impus de Rusia în 2006, Transnistria a încercat să-şi promoveze producţia în alte ţări dar, după cum ziceam, acest lucru s-a dovedit a fi deloc simplu. Şi astăzi principalul importator, dacă pot să spun aşa, al produselor alcoolice transnistrene este Moldova. Cel mai mare procent îi revine pieţei interne. De aceea, chiar dacă embargoul va viza şi fabrica Kvint, consecinţele lui nu vor fi atât de dureroase ca în 2006. Bineînţeles că volumul producţiei nu mai este cel de dinainte, dar Kvint, în ultimul timp, acordă multă atenţie creşterii calităţii producţiei şi reabilitării plantaţiilor de viţă de vie distruse pe vremurile prohibiţiei lui Gorbaciov, a introdus tehnologii inovative pentru produse noi, ca să atragă noi cumpărători.”

Europa Liberă: Natalia, cât de important pentru bugetul regiunii transnistrene este exportul de vinuri şi divinuri?

Guvernul şi Sovietul suprem din Tiraspol
Guvernul şi Sovietul suprem din Tiraspol
Natalia Scurtul: În prezent, fabrica Kvint nu mai este formatoare de buget şi, vorba vine, Transnistria acum în general nu are buget, din care cauză este foarte dificil să urmăreşti fluxurile financiare de venituri şi cheltuieli. Atunci când se afla printre primii cinci exportatori, Kvint asigura, prin impozite, o bună parte din venituri bugetare. Însă astăzi, în opinia mea, Kvint a rămas mai mult un brand, care ajută să promoveze imaginea Transnistriei.”

Europa Liberă: invitata ediţiei, jurnalista din Tiraspol, Natalia Scurtul.

***

Europa Liberă: Europa Liberă a încercat să afle şi ce cred locuitorii de rând ai regiunii transnistrene despre embargoul rusesc la vinuri?

Всех тонкостей данного вопроса мы не знаем и знать не можем по определению, потому что мы не знаем, что творится в этой области экономики, потому что экономика тесно связана с политикой, и я не знаю, где грань, которая разделяет эти две области. Поэтому я могу только сказать со своей точки зрения: скорее всего в отрицательную сторону это никак не повернет нашу экономику, может быть, даже в положительную, потому что завод Квинт работает без остановок, вино бродит молодое, новый сезон открыт, виноград собран, виноградники у нас довольно хорошие, я катался в тех виноградниках и знаю, какие там плантации. Поэтому я, честно говоря, не вижу предпосылок, чтобы это как-то повлияло в отрицательную сторону.

Я думаю, что больше негатива. Потому что большинство россиян любят молдавское вино и коньяк, я работаю сам в этой сфере и знаю об этом. Люди будут пить уже теперь армянский коньяк, и их вино уже не наше. Лично спросить, почему и в чем проблема, и повышать качество или выяснять собственную проблему. Может, дело не в вине, в чем-то личном.

Ну, я считаю, что, естественно, пострадает, если введут именно запрет на приднестровские вина. Так что я желаю нам выстоять. У нас вина как бы неплохие здесь приднестровские, я считаю, что они качественные. Особенно Букет Молдавии, который считается визиткой нашей, Приднестровья, который везут и на Украину, и в Россию. Так что пожелать нашим производителям удачи хочу. Компетентные люди уже должны разобраться в этом, чтобы все было, как было, чтобы никто не пострадал и всем было хорошо.

Могут пострадать, конечно. Потому что это хозяйственные отношения – как не пострадать? Пока у нас официальных отношений не будет таких вот прямых торговых, я думаю, что мы будем тоже страдать. Дело в том, что некачественный алкоголь вряд ли кому-то понравится. Поэтому, если наша продукция качественная, я думаю, что она будет потребляться. В России в том числе. Я не думаю, что это политический вопрос, это вопрос здоровья населения.

И так нас ущемляют со всех сторон, но еще и алкоголь молдавский… Мы как-то относимся к Молдове, все равно наш Квинт транзитом возят через Молдову. Может пострадать.

Это все политика, и страдать только простой народ будет. Они там какие-то свои дивиденды хотят, вот и все. Они там решили, они все это и сделали. Нас никто не спрашивает, так ведь?

Europa Liberă: Opinii, culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol şi Bender.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG