Linkuri accesibilitate

Omul renunţării, ediţia 2013


Renunţarea a luat forme hidoase şi a alterat psihologia maselor.



Pentru a nu fi striviţi de tranziţia nemiloasă, mulţi dintre moldoveni sînt foarte economi. Iar un om econom e, fireşte, un om al renunţării.

Cunosc oameni care au renunţat să mai plece la mare. La o adică, poţi merge la Vadul lui Vodă şi să plonjezi în undele tulburi ale Nistrului. Şi mai ieftin e să faci băi de soare la ţară, în ograda bunicilor, prin care se plimbă găini şi gîşte.

Cunosc un omulean care a renunţat să mai cumpere legume şi fructe de la piaţa din preajma casei, din sectorul Botanica, şi se duce la Piaţa Centrală pentru că acolo alimentele sînt mai ieftine cu doi-trei lei.

Îmi amintesc de un vecin sărman care a mers la capătul celălalt al urbei, suportînd cu stoicism atmosfera toridă într-un troleu arhiplin, pentru a-şi cumpăra cu reducere pasta de dinţi preferată – Jemciug. La aia scumpă el renunţase demult.

Am remarcat că SA Termocom le-a sugerat locatarilor să solicite livrarea agentului termic, dacă le este frig. Iar vremea e într-adevăr friguroasă în aceste zile. Cu siguranţă, nu se vor repezi mulţi să solicite termificarea. Există suficienţi oameni ai renunţării care o consideră prematură. E abia începutul lui octombrie, iar dacă eşti bine înfofolit, poţi rezista pînă-n noiembrie şi chiar pînă-n decembrie!

Am discutat deunăzi cu un om al renunţării care mi-a zis că în apartamentul lui e destul de frig, mai cu seamă în fapt de seară. Omul se duce la culcare îmbrăcat în două pulovere. Nu se simte foarte confortabil, dar nu vrea nici în ruptul capului să-i dea căldură acum Termocom. ACUM termificarea ar fi o adevărată năpastă! Salariul îi este mic, vreo 2 mii de lei, şi omul trebuie să fie econom.

Timpul trece, pe fundalul tranziţiei au apărut castele faraonice, jeep-uri şi oameni-de-curînd-chivernisiţi, care se odihnesc verile în ţări exotice, dar cohortele oamenilor renunţării au rămas la fel de numeroase.

În fond, e normal ca un om cumpătat să economisească, să renunţe la cheltuieli exagerate. Numai că aici renunţarea a luat forme hidoase şi a alterat psihologia maselor. Şi acesta nu e un sol fertil pentru primenirea ţării.
XS
SM
MD
LG