Linkuri accesibilitate

Aşteptînd microbuzul în fapt de seară


Microbuzele circulă atunci cînd le convine, cînd cîştigă mai bine, ele vin cu duiumul în orele de vîrf, iar după ora 20.00 aproape că nu le mai vezi.



Un concetăţean mi-a povestit, plin de năduf, următoarea situaţie. Vasăzică, aşteaptă el, la ora 20.30, un microbuz pe strada Columna ca să ajungă acasă. Aşteaptă zadarnic, aşteaptă ca un nătăfleţ, pentru că maxi-taxiul de care are nevoie nu mai apare. După ora 21.00, omul înţelege că nu mai are rost să aştepte. Trebuie să-şi găsească un alt mijloc de transport.

Ar putea să meargă pînă la bulevardul Ştefan cel Mare şi să urce într-un troleu. Numai că de la Columna pînă la Ştefan cel Mare e o oarecare distanţă. Pe deasupra, troleul nu merge pînă la fabrica Franzeluţa, lîngă care e blocul lui. Şi concetăţeanului îi rămîne varianta cea mai costisitoare – să ia un taxi. Iar această situaţie neplăcută, mi-a zis concetăţeanul iritat, i se întîmplă nu o dată. Ce fac oare administratorii rutelor de microbuze?

În opinia concetăţeanului revoltat, la mijloc e o elementară absenţă de bun-simţ. Pe de o parte, cei cu microbuzele au revendicat mereu statutul de transport public, iar primăria le-a îndeplinit doleanţele. Pe de altă parte, reiese că microbuzele circulă atunci cînd le convine, cînd cîştigă mai bine, ele vin cu duiumul în orele de vîrf, iar după ora 20.00 aproape că nu le mai vezi. Şi ce să facă cetăţeanul care le aşteaptă la ora 20.30 pe strada Columna? Păi, să mizeze pe bunăvoinţa sorţii. Însă aşa stînd lucrurile, se mai poate spune oare că aceste microbuze sînt transport public, că au un orar clar? E greu de spus.

Concetăţeanul revoltat mi-a spus că îi înţelege pînă la un punct pe patronii rutelor de microbuze. Aceştia ar fi în pagubă pesemne dacă ar circula la ora 21.00 aşa cum circulă la amiază. Dar la fel de adevărat pare a fi şi faptul că pasagerul e ignorat şi nu mai contează deloc. Atunci cînd în orele de vîrf microbuzul e burduşit cu pasageri, iar în fapt de seară el e o absenţă, îţi dai seama repede care sînt priorităţile celor cu microbuze. Asta mi-a spus concetăţeanul revoltat.

În opinia lui, dacă primăria nu e în stare să asigure circulaţia microbuzelor în fapt de seară, ar trebui cel puţin să prelungească liniile de troleibuz în toate cartierele oraşului. Dar voi, stimaţi ascultători, ce părere aveţi?
XS
SM
MD
LG