„Comisia Europeană a propus liberalizarea accesului vinurilor moldoveneşti pe piaţa europeană. Republica Moldova oricum are deja o cotă de export pe piaţa europeană foarte consistentă, însă am vrut să dăm semnalul că nu ne mai jucăm şi nu mai tot discutăm de cote, să mai adăgăm câteva zeci de mii de hectolitri în plus, de la un an la altul, în funcţie de cum evoluează industria vinului. Am vrut să dăm semnalul politic că va depinde doar de industria vinului din Republica Moldova de a avea acces pe piaţa europeană pentru că nu vor mai exista limite. Deci răspunsul concret, precis – începutul anului viitor, răspunsul politic – va exista oricum continuitate, va fi doar un pas, de la care începând încolo nu vor mai exista limite deloc. Şi deci se spune că va depinde doar de calitatea vinurilor moldoveneşti accesul pe piaţa europeană.”
În Uniunea Europeană este loc şi pentru producţia agricolă din Republica Moldova, a mai sugerat comisarul de la Bruxelles:
„Va depinde doar de sectorul agroalimentar din Republica Moldova cât va dori să valorifice piaţa europeană. Pentru că acuma, să fim cinstiţi, vorbim de o piaţă cu 500 de milioane de consumatori şi de produse care vin dintr-o ţară cu 2-3 milioane de locuitori şi cu câteva sute de mii dintre ei implicaţi în agricultură. Problema din perspectiva europeană, nu se pune să ne fie frică că vom fi invadaţi de produse moldoveneşti şi, deci, cum să ne protejăm faţă de invazia acestor produse. Piaţa europeană e primitoare pentru produse de calitate şi singurele lucruri care trebuie făcute sunt: unu – să fie respectate standardele de calitate şi de siguranţă care sunt aceleaşi şi pentru produsele europene şi care sunt un gaj de siguranţă şi pentru consumatorii moldoveni, la urma urmei, dacă o întreprindere moldovenească este recunoscută că a îndeplinit standardele europene. Şi, în al doilea rând, să fie făcute produse care să corespundă gusturilor europenilor. De aici, din Spania până în Finlanda, din Marea Brtianie până în Polonia există o diversitate foarte mare de gusturi şi sunt sigur că produsele moldoveneşti pot să îşi găsească locul acolo.”
Valeriu Bulgari, fost ministru al Agriculturii, a declarat Europei Liberei că Dacian Cioloş încurajează ambiţiile europene ale Moldovei:
„Este un mesaj pozitiv pentru noi, pentru toţi producătorii, pentru toţi cei antrenaţi în complexul agroindustrial şi trebuie să ne folosim de acest mesaj bun”.
Europa Liberă: Se va schimba cumva şi comportamentul Federaţiei Ruse, din moment ce UE se arată atât de disponibilă pentru exportul moldovenesc?
Valeriu Bulgari: „Dacă se vor majora volumele de export în Uniunea Europeană, probabil, acest comportament nu va fi atât de răutăcios.”
Europa Liberă: Ce vor ruşii, în general? Aţi condus Minisiterul Agriculturii, aţi avut discuţii cu ei, negocieri.
Valeriu Bulgari: „Atunci vroiau cât mai mult să le exportăm produse vitivinicole, acum vor cât mai puţine.”
Europa Liberă: Şi explicaţia dumneavoastră care e?
Valeriu Bulgari: „Probabil, este un program anti-Vilnius. Şi, în cadrul acestui program, figurează şi presiunea asupra exporturilor moldoveneşti.”
Europa Liberă: Ar putea să fie ridicat acest embargou din partea Rusiei?
Valeriu Bulgari: „Va fi ridicat. Depinde de mai mulţi factori, şi de factorii politici, şi calităţile, şi, după 29 noiembrie, eu sunt sigur că se va ridica acest embargou.”
Europa Liberă: Indiferent dacă e undă verde pentru Moldova de a se apropia de UE?
Valeriu Bulgari: „Da, inclusiv dacă vom avea undă verde pentru exporturile moldoveneşti în Uniunea Europeană.”
Un alt fost ministru al Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, e de părere că Moscova se va convinge că Moldova are adevăraţi prieteni în Occident.
Valeriu Cosarciuc: „Sunt sigur că Rusia ar trebui să înţeleagă că Republica Moldova nu este un stat lăsat de unul sigur pe acest glob pământesc. Şi, în afară de ţări pirat, cum ar fi Federaţia Rusă, mai sunt şi ţări prietene care sunt membre ale Uniunii Europene. De aceea noi nu trebuie să ne facem probleme în ceea ce priveşte cum şi ce gândeşte Federaţia Rusă. Ar trebui mai mult să ne intereseze ce facem noi aici, pe interior, ca să ne ajustăm standardele la cerinţele Uniuni iEuropene şi, astfel, să avem acces pe o piaţă competitivă, din punct de vedere al preţului care poate fi obţinut, dar şi, sigur, din punct de vedere al reglementărilor. Fiindcă, cu Rusia orice ai face, până la umă, poţi să te trezeşti că îţi anunţă un embargou şi nu poţi face livrări şi aşa mai departe. Republica Moldova are toate şansele să ajungă pe piaţa Uniunii Europene cu mult mai multe produse decât până acum.”
Europa Liberă: Dar are Moldova asemenea produse cu care ar putea să penetreze această piaţă comunitară?
Valeriu Cosarciuc: „Vinurile, în primul rând, şi produsele din fructe, sucurile concentrate, dar după intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb, legumele şi fructele în stare proaspătă. Aici avem avantaj competitiv, aşa că am putea să ne mărim nomenclatorul de produse care să penetreze piaţa Uniunii Europene.”
Premierul Iurie Leancă a apreciat înalt sprijinul Comisiei Europene care, la iniţaitiva comisarului Dacian Cioloş, a propus recent să fie scoase cotele pentru vinurile moldoveneşti pe piaţa comunitară:
„Apreciem foarte mult, şi cu titlu personal, ceea ce face comisarul Dacian Cioloş pentru Republica Moldova şi nu ţine doar de decizia luată de Comisia Europeană pe vinuri. Sprijinul domniei sale e mult mai amplu şi îi sunt foarte recunoscător. O să auziţi mai multe ştiri îmbucurătoare cu care dânsul a venit la Chişinău şi, în mod special, agenda pe care o avem, una foarte consistentă, a cooperării şi interacţiunii cu Comisia Europeană, în ansamblu, şi, în mod special, cu domnul comisar şi cu instituţiile care sunt subordonate la Bruxelles.”
Dacian Cioloş a anunţat că, pe 23 ianuarie, anul viitor, la Chişinău, va avea loc reuniunea miniştrilor Parteneriatului Estic în domeniul agriculturii, la care va participa şi comisarul european pentru Extindere şi politică de vecinătate Ştefan Fule.