Linkuri accesibilitate

„Oricine are dreptul să protesteze, dar să o facă decent”


Sinteza principalelor evenimente ale săptămînii politice cu Valentina Basiul (Adevărul) și Aneta Grosu (Ziarul de Gardă).


O sinteză a evenimentelor săptămânii care se încheie a alcătuit corespondenta noastră la Chișinău, Tamara Grejdeanu, cu Valentina Basiul de la „Adevărul” și cu Aneta Grosu de la „Ziarul de Gardă”.

Valentina Basiul, redactor-şef adjunct la cotidianul Adevărul este de părere că încercările opoziţiei comuniste de a demite guvernul condus de Iurie Leancă sunt acţiuni menite să destabilizeze situaţia politică din ţară, înainte de Summit-ul de la Vilnius, dar care ar fi zadarnice.

Valentina Basiul: „Chiar dacă cei din PCRM au anunţat că au înregistrat deja o altă moţiune, care este efectul? Am văzut o fracţiune comunistă disperată, incapabilă de a se aduna, să zicem, la o masă de negocieri cu cei de pe stânga. Bineînţeles că ei încearcă, din răsputeri, să destabilizeze situaţia, dar nu cred că le va reuşi. Oricât ar încerca ei să facă proteste, aceasta, de fapt, o să ne apropie mai mult de Uniunea Europeană. Eu aşa cred. În mod normal, astea sunt drepturi fundamentale, asta le permite democraţia. De fapt, oricine are dreptul să protesteze, dar să o facă decent.”

Aneta Grosu, redactor-şef la Ziarul de Gardă crede că decizia guvernului de a aproba majorarea salariilor judecătorilor este una binevenită. Numai că, după părerea ei, salariile funcţionarilor publici ar trebui majorate proporţional iar combaterea corupţiei depinde şi de mersul reformei în întreg sistemul de drept.

Aneta Grosu: „Nu putem accepta un decalaj atât de mare între salariile unor judecători, pentru a-i dresa într-un fel, ca să nu fie atât de corupţi şi salariile unor doctori sau a unor profesori, sau a unor ingineri. Într-o societate care este coruptă în ansamblu, nu poţi izola această tagmă de justiţiari, oferindu-le condiţii foarte bune financiare ca să nu fie corupţi. Pentru că justiţia este un mecanism mai complex, el nu este format doar din judecători. Şi în cazul în care avocaţii, procurorii şi alte categorii rămân pe aceleaşi poziţii, nu ştiu cum, judecătorul, deşi ar avea un salariu atât de mare, nu va accepta mită propusă de cineva dintre cei care reprezintă părţile în proces. Deşi, această majorare a salariilor judecătorilor poate fi o parte componentă a unei campanii mai ample.”

Europa Liberă: Îmi amintesc, ministrul justiţiei spunea că această majorare este în interesul mai multor categorii sociale.

Aneta Grosu: „Este în interesul societăţii combaterea corupţiei în justiţie, asta ar trebui să înţelegem. Probabil dacă această majorare va genera toleranţă zero la corupţie în justiţie, atunci întreaga societate va avea de câştigat. Atât timp cât nu există garanţii ca într-adevăr aşa va fi, aş pune la îndoială faptul că doar majorarea, deşi aceste proiecte presupun mai multe acţiuni care îşi propun combaterea corupţiei.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG