Linkuri accesibilitate

Lucrurile pe care le-am văzut la Iaşi


Iași, Casa Pogor
Iași, Casa Pogor

Chișinăul e un oraș cu potențial enorm, dar care nu prea se lasă valorificat.



Am fost în weekend la Iaşi şi am văzut acolo cîteva lucruri care m-au pus pe gînduri.

Am văzut, în centrul Iaşului, o lungă şi lată stradă pietonală, garnisită cu ghivece de flori frumoase. În fapt de seară, pe acea stradă pietonală se plimbau cu plăcere sute de ieşeni. Şi mi-am amintit imediat cît amar de vreme durează facerea străzii pietonale în Chişinău. Oare vor avea vreodată chişinăuienii o frumoasă stradă pietonală?

Am remarcat că străzile şi trotuarele din Iaşi sunt mult mai curate decît acelea din Chişinău. Nu există acolo mormanele de chiştoace care aici au devenit demult un fapt banal.

Nu există în Iaşi nici microbuzele murdare, hîrbuite, bucşite cu pasageri debusolaţi. E altă poveste acolo transportul în comun. Şi la noi s-ar putea cumpăra mai multe autobuze şi troleibuze, dar se vede că nu se prea doreşte…

În sfîrşit, am văzut ce înseamnă un mare Festival de Literatură, un festival organizat cu sprijinul finanicar al autorităţilor locale, un festival la care au venit scriitori şi traducători importanţi de pe toate meridianele. Ei bine, aşa ceva nu ştiu dacă putem să vedem vreodată în Chişinău. Ce înseamnă literatura pentru edilii autohtoni ştie toată lumea. Ei preferă concertele vedetelor recente şi Ziua Vinului.

Zic asta nu pentru că vreau cu tot dinadinsul să pun într-o lumină proastă urbea în care m-am născut. Chişinăul e oraşul de care n-o să mă despart niciodată. El are un potenţial enorm şi, spre deosebire de micul Iaşi, are aproape un milion de oameni şi e capitală europeană. Atîta doar că potenţialul enorm nu se prea lasă valorificat. Şi e păcat. Pentru că vrem să ajungem în Europa, nu-i aşa?
XS
SM
MD
LG