Linkuri accesibilitate

„Moldova pentru cetăţeni”


Dacă e să analizăm felul în care oamenii influenţează deciziile politice şi economice prin cooperarea cu pîrghiile statului, aş zice să nu prea avem ce să analizăm.



Aflu dintr-un comunicat al serviciului de presă al Preşedinţiei că Nicolae Timofti a participat la deschiderea conferinţei „Civic Fest 2013: Moldova pentru cetăţeni”. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Est-Europeană în parteneriat cu mai multe structuri internaţionale.

Şeful statului a spus că „este normal ca, într-o ţară democratică, oamenii să poată influenţa, prin toate formele legale, deciziile politice şi economice, şi nu doar în cabina de vot, o dată la patru ani, ci şi printr-o cooperare strînsă cu structurile implicate în administrarea societăţii”.

Mărturisesc că sintagma asta – STRUCTURI IMPLICATE ÎN ADMINISTRAREA SOCIETĂŢII – mi se pare un pic ambiguă. E vorba de structuri de stat sau de ONG-uri?

Dacă e să analizăm felul în care oamenii influenţează deciziile politice şi economice prin cooperarea cu pîrghiile statului, aş zice să nu prea avem ce să analizăm. În ţara noastră democratică, normalitatea se mai lasă aşteptată. Pe de o parte, maşinăria statală a dat mereu impresia că e suficientă sieşi, că e preocupată de propria ei bunăstare, iar pe de altă parte, masele anemice-decepţionate aproape că nu mai cred că mai pot să influenţeze pe cineva. În spaţiul tranziţiei interminabile, influenţa firească a fost înlocuită de cumătrism, de tirania pilei.

Păi, chiar deunăzi cîţiva reprezentanţi notorii ai societăţii civile s-au plîns că Parlamentul nu le aude sugestiile referitoare la alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Şi dacă aceşti reprezentanţii notorii nu sunt auziţi, ce să mai facă simplul muritor?

Vreau să fiu înţeles corect. Nu pun la îndoială necesitatea organizării unor evenimente cum este cel sus-pomenit. Problema e ce impact au ele ulterior. Dacă dincolo de discursurile însufleţitoare nu se întrezăresc mari schimbări, mă tem că nu e prea bine.

Iar pentru că în ciuda frumosului slogan – MOLDOVA PENTRU CETĂŢENI -, cetăţenii nu vor lua cu asalt hotelul care găzduieşte eventul, problema este cum îi transmitem ideile conferinţei tuşei Klava care vinde lactate pe străzile adiacente pieţei centrale…
XS
SM
MD
LG