Linkuri accesibilitate

Menirea statului moldovenesc


Acum nici nu mai contează pentru ce anume merg guvernanţii spre Europa. Important e să ajungă mai repede acolo.



Comisarul european Štefan Füle a declarat deunăzi următoarele: „Nici Vilnius, nici Acordul de Asociere, nici măcar aderarea la Uniunea Europeană nu trebuie să fie un scop în sine. Acestea trebuie să fie întîi de toate mijloace de ameliorare a condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor. Asta e ceea ce contează cu adevărat, e lucrul pentru care am lucrat împreună de la adoptarea planului de acţiune Uniunea Europeană - Republica Moldova în 2005”.

Stau şi mă gîndesc dacă guvernanţii autohtoni înţeleg lucrurile acestea, dacă realizează ei că menirea cea mai importantă a maşinăriei statale este să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale cetăţenilor. Poate că realizează, poate că nu. Mie îmi este greu să înţeleg, mai ales dacă mă gîndesc la anii care s-au scurs din 1991.

Ideea dlui Štefan Füle e foarte frumoasă. Ideea lui e ca guvernanţii să facă paşi spre Europa pentru a face mai bună viaţa cetăţenilor moldoveni. Şi haideţi să admitem, pentru o clipă, că anume acest scop măreţ îi călăuzeşte pe conducătorii autohtoni spre Europa, nu altceva. Numai că, avînd acest scop frumos, ei ar fi trebuit să-l pună în practică şi pînă la aderarea la Uniunea Europeană. Din păcate, condiţiile de viaţă rămîn precare pentru o mare parte a populaţiei. Nu întîmplător atîţia concetăţeni de-ai noştri au părăsit ţara.

Să admitem acum şi faptul că guvernanţii au tot încercat de-a lungul anilor să facă viaţa oamenilor mai bună, dar nu au putut din diferite motive. Ce poţi să le reproşezi unor oameni care au încercat din răsputeri, dar au fost împiedicaţi de circumstanţele nefavorbile? Mai nimic. Poate doar faptul că anume reprezentanţii clasei conducătorilor s-au descurcat cel mai bine de la 1991 încoace. Ei au paşapoarte diplomatice, facilităţi de tot soiul, pensii calculate după alte criterii. Ei au învins tranziţia. Şi noi ne bucurăm pentru reuşita lor, dar şi mai mare ne-ar fi fost bucuria dacă reuşeam cu toţii.

De fapt, acum nici nu mai contează pentru ce anume merg guvernanţii spre Europa. Important e să ajungă mai repede acolo. Mai rău decît a fost aici în ultimii 22 de ani nu are cum să fie.
XS
SM
MD
LG