Linkuri accesibilitate

Încurcăturile lui Sorin Roșca Stănescu


Sorin Roşca Stănescu
Sorin Roşca Stănescu

Lucrurile s-au întors brusc împotriva fostului jurnalist, obligat să plece din PNL din cauză că a folosit documente false pentru a-l acuza pe șeful statului de spălare de bani.


Conducerea liberalilor români l-a exclus astăzi din partid pe senatorul Sorin Roșca Stănescu, fost director al cotidianului Ziua, cunoscut ziarist, care a știut să-și hrănească gazetele prin care a trecut cu scandaluri și dosare de investigații, care nu întotdeauna și-au dovedit veridicitatea. Roșca Stănescu are acum 64 de ani, este la primul mandat de senator, iar președintele liberal a solicitat eliminarea sa din partid după ce documentele prin care încercase să dovedească frauda de 7 milioane de dolari din prima campanie prezidențială a lui Traian Băsescu s-au dovedit false, potrivit declarațiilor Parchetului General și cercetărilor făcute de Oficiului Național pentru Spălarea Banilor.

Roșca Stănescu este prototipul omului de succes din România, care ajunge într-o poziție materială și socială înaltă fără să fi făcut mari eforturi, dar având un start bun: la începutul anilor 1990, jurnalistul recunoștea că a colaborat cu Securitatea, insistând că a făcut-o de dragul siguranței naționale. Înființează ziarul Ziua, care îi aduce profituri serioase, în urma punerii în aplicare a celebrei metode interbelice „șantajul și etajul”. Astfel de-o potrivă oameni de afaceri și politicieni au fost obligați să plătească reclamă sau doar „taxă de protecție”, unii pentru a-și păstra onorabilitatea, alții pentru a-și proteja firmele aflate pe muchie de cuțit. Ziariștii îi spuneau „nașul” din două motive: îi plăcea să-și nășească subalternii, dar și fiindcă cei din afară își puteau găsi „nașul” cu el. Pentru orice persoană publică era mai ușor să plătească decât să încerce mai târziu să remedieze un scandal. A fost celebră de pildă aș numita anchetă „Iliescu-KGB” prin care primul președinte post-comunist al României era acuzat că ar fi fost racolat de serviciul secret al Uniunii Sovietice. Roșca Stănescu nu a adus nicio probă concludentă în acest sens, dar și-a bazat ipoteza pe faptul că Ion Iliescu a studiat la Moscova.

În același fel a încercat să împacheteze și acuzațiile împotriva lui Traian Băsescu, mai ales că Roșca Stănescu a fost în proximitatea președintelui român în campania electorală din 2004. Documentele prin care îl acuză că a spălat bani provin de la una din fundațiile celui care ține în mână Antenele, Dan Voiculescu, iar Roșca Stănescu nu le-a verificat. „I s-a întins o capcană” - spun mulți colegi de-ai senatorului.

În plus, prin unul dintre conturile invocate de Roșca Stănescu, chiar ziaristul a primit bani de la un offshore din Cipru, iar președintele a spus că are aceste date de la omologul său din Cipru și le-a primit înainte de deschiderea unei comisii juridice rogatorii de cercetare. Lucrurile s-au întors brusc și pentru prima dată împotriva fostului jurnalist, care a fost obligat să plece din Partidul Național Liberal din cauză că a folosit documente false pentru a-l acuza pe șeful statului de spălare de bani. Încurcăturile lui, însă, abia acum încep, când procurorii vor îi vor scotoci prin conturi. Din punct de vedere politic se va salva în partidul lui Dan Voiculescu, dar și acesta s-ar putea să aibă mari probleme, după ce președintele român a anunțat că Serviciul de Informații Externe desecretizează dosarele ICE Dunărea, cea mai mare întreprindere a fostei Securități, prin care se rulau bani, mai mult sau mai puțin albi, și în subordinea căreia a lucrat și actualul fondator al televiziunilor Antena 1, 2 și 3.
XS
SM
MD
LG