Soarta patrimoniului arhitectonic și spiritual al României este din ce în ce mai îngrijorătoare, după ultimele demolări de clădiri istorice din București aprobate de primăria capitalei, contrar avizului Comisiei Monumentelor Istorice, și în absența oricăror reacții oficiale la campania internațională de presă pentru salvarea unei odinioară, sub regim comunist, Case Memoriale „George Enescu” de la Mihăileni, Botoșani. Cum am fost anunțați în premieră, muzicologi germani, de reputație internațională, dau zilele acestea publicității o scrisoare deschisă de protest, adresată dlui Daniel Barbu, ministrul culturii.
Autorii scrisorii deschise, ce iau poziție publică pentru salvarea și restaurarea casei ce i-a aparținut lui George Enescu, în comuna Mihăileni din județul Botoșani, sînt treisprezece personalități, compozitori și muzicologi germani și români, reuniți zilele trecute la un Simpozion Internațional, organizat de Departamentul de muzică al Universitații Carl von Ossietzky din Oldenburg, în Germania.
Semnatarii își exprimă „maxima îngrijorare asupra situației dezastruoase și rușinoase a Casei Memoriale George Enescu”. Ei reamintesc Ministrului Culturii de la București „că în luna octombrie, Comisia Națională a Monumentelor Istorice și-a dat definitiv și în plen avizul favorabil pentru includerea acestei case pe Lista clădirilor de patrimoniu românești, urmînd ca, imediat după aceasta, procesul de clasare al casei să fie definitivat prin semnarea ordinului de ministru și publicarea acestuia în Monitorul Oficial.”
Or, la mai bine de o lună după decizia Comisiei Monumentelor, ministrul culturii refuză să semneze ordinul ministerial și să ia vreo poziție în public, în timp ce un adjunct al lui, Radu Boroianu, declara într-un interviu cu postul de televiziune Digi24HD, că ar fi de reflectat încă dacă nu sînt deja suficiente lăcașe de comemorare a compozitorului George Enescu...
Între semnatarii scrisorii deschise ce protestează împotriva refuzului de a salva casa lui Enescu se află compozitoarea prof. Violeta Dinescu de la Universitatea Oldenburg, prof. Eva Maria Houben de la cea din Dortmund și directorul de studii Heribert Houben de la Krefeld, profesorii Michael Heinemann, de la Conservatorul din Dresda, compozitorul și muzicologul Corneliu Dan Georgescu și prof. Adalbert Grotte de la Düsseldorf, conferențiara Laura Manolache, președinta Societății Internaționale George Enescu din Viena, pianista Raluca Știrbăț și o serie întreagă de doctoranzi germani specializați în studiul muzicii românești.
Ei afirmă în scrisoarea deschisă către ministrul culturii și că „urmărim cu îngrijorare situația caselor memoriale enesciene, printre care, alături de cea din Mihăileni, menționăm și degradarea constantă a clădirii Muzeului Enescu din București, atît a Palatului Cantacuzino, cît și a casei din spatele palatului, în care Enescu a locuit propriu-zis și care nu a fost, practic, niciodată renovată.”
Speranța semnatarilor este că scrisoarea lor va constitui un impuls suplimentar pentru urgentarea și definitivarea procedurii de clasare a acestui monument istoric, atît de important pentru biografia lui George Enescu și, implicit, pentru cultura românească și universală.”
Este de amintit că muzicologii germani se alătură cu acest protest implicit numeroaselor luări de poziție și condamnări ale indiferenței autorităților românești față de memoria lui George Enescu, luate în presa culturală internațională de-a lungul ultimelor luni, cu predilecție în paginile publicației americane pe internet artsjournal.com