Linkuri accesibilitate

Liceenii nu vor să fie verificaţi cu detectorul de metale la BAC


Argumentul ministerului educaţiei: în acest an, aproape jumătate din absolvenţi nu au luat examenele din prima sesiune, iar camerele de supraveghere nu au reuşit să înlăture pe deplin frauda.


Câteva zeci de elevi s-au adunat azi pentru a doua oară în faţa Guvernului Republicii Moldova, pentru a cere demisia ministrului Educaţiei. Tinerii sunt nemulţumiţi de noile reguli la examenul de bacalaureat dar şi de faptul că li s-au scurtat vacanţele. Pe lângă supravegherea cu camere video a sălilor de clasă, la următoarea sesiune de bacalaureat liceenii vor putea fi verificaţi cu detectorul de metale înainte, în timpul şi după examen, pentru a-i împiedica pe liceeni să copieze. Elevii spun că vor face uz şi în continuare de dreptul lor de a protesta până vor fi auziţi. Tamara Grejdeanu are detalii:

Rezultatele totalizatoare ale bacalaureatului din acest an arată că aproape jumătate din absolvenţi nu au dat examenele din prima sesiune, iar camerele de supraveghere nu au reuşit să înlăture pe deplin frauda. Acesta este argumentul ministerului educaţiei pentru susţinerea ideii de înăsprire a regulilor la examenele de anul viitor. Liceenii care au protestat azi în faţa guvernului spun că nu sunt adepţii copiatului şi cei mai mulţi nu acceptă doar ideea de a fi controlaţi cu detectorul de metale înainte de examen. Iată ce îmi spune una din tinerele participante la acţiunea de protest:

„Nu este corect ca toţi elevii să fie suspectaţi că copiază la bac.”

Europa Liberă: Măsurile iniţiate de Ministerul Educaţiei, sunt menite să descurajeze copiatul, cum credeţi că altfel ar fi posibil de făcut acest lucru?

„Noi credem că fiecare om trebuie să fie conştient de asta. Adică nu trebuie numaidecât să intre un copil la bac şi să fie controlat şi percheziţionat, să fie alte măsuri, nu chiar aşa.”

O altă elevă în clasă a XII-a îmi spune că vrea să ajungă la universitate şi anume teama că nu va trece de examenele finale au motivat-o să iasă la protest. Ea spune că testele de bacalaureat sunt prea dificile, iar dacă acestea ar fi mai simple nici elevii nu vor miza pe copiat:

„Să fie mai puţine sarcini în primul rând.”

Europa Liberă: Adică voi optaţi şi pentru simplificarea programei şcolare?

„Acesta şi este principalul scop al nostru, cerem să fie simplificat şi sistemul de învăţământ şi anume sarcinile pentru testele de bacalaureat. Pentru că într-adevăr, ani la rând am făcut cunoştinţă cu toate testele şi mi s-a părut foarte complicat. Eu acasă stau cu un exerciţiu la matematică aproape o oră. Să facă testele mai simple şi toţi o să putem să dăm fără ca să copiem, o să fie după puterea fiecăruia.”

Primul protest al tinerilor împotriva noilor măsuri de la bacalaureat s-a petrecut la Glodeni. Absolvenţii au cerut să cunoască din timp subiecte asemănătoare cu cele din teste. Elena Pintea, director adjunct la liceul din Glodeni, spune că profesorii încurajează elevii să se concentreze la învăţat şi chiar dacă nu-i susţin, nu le interzic să vorbească public despre temerile lor:

„Au dreptul să-şi spună părerea. Eu le-am spus elevilor din clasa a XII-a, luaţi seama, expuneţi-vă părerea dar în mod civilizat, în mod frumos şi nu uitaţi că voi trebuie să învăţaţi şi să susţineţi examenele, că nimeni nu o să vă spună, copiaţi băieţi, că-i bine. Bac-ul trebuie să îl dea după cunoştinţe, ei trebuie să facă carte. Dar eu cred că organele superioare trebuie să ţină cont de părerile lor.”

La protest, absolvenţii erau încurajaţi să ceară demisia Maiei Sandu şi de studenţi, echipaţi cu pancarte şi megafoane. Aceştia mi-au spus că împărtăşesc cerinţele elevilor.

Veronica Chicu-Boboc, preşedinta Centrului Media pentru Tineri, spune că este firesc ca schimbările, mai ales în educaţie să provoace revolte. Ea crede că elevii au nevoie de îndrumare, ca să-şi dea seama atunci când dreptul lor la liber exprimare ar putea fi folosit cu scop manipulator:

„Elevii trebuie învăţaţi să depăşească această perioadă dificilă de reformare, de restructurare a sistemului educaţional, să schimbe prejudecăţile, stereotipurile de gândire, ce ţine de bac, de învăţare. Necesare sunt reformele şi dezvoltarea participării copiilor şi tinerilor pentru ca anume să ştie când să ia atitudine şi cum să nu se lase manipulaţi de nişte adulţi.”

Elevii care au recurs la protest au cerut audienţă la ministra educaţiei Maia Sandu. Deocamdată, reprezentanţii ministerului nu comentează solicitările elevilor, care îşi doresc renunţarea la supravegherea video a examenelor şi nu acceptă scurtarea vacanţelor. Tinerii dezmint aluziile din presă că ar fi împinşi să protesteze şi spun că s-au organizat prin intermediul reţelelor de socializare.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG