Linkuri accesibilitate

România reface axa București-Beijing...


...lăsată în adormire după căderea lui Ceaușescu.



Șeful diplomației române Titus Corlățean a explicat că summit-ul Europa de Est-China planificat pentru săptămâna viitoare nu iese din logica relației Bruxelles-Beijing. “Va fi un proiect complementar” crede ministrul român de Externe, care nu a reușit să demonteze declația unui diplomat european făcută sub protecția anonimatului pentru Financial Times. Acesta susține că decizia organizării unei reuniuni la nivel înalt la București între China și statele Europei de Est “are în mod cert aparența unei strategii <<divide și cucerește>>” într-o perioadă în care Beijingul încearcă să “pună presiune asupre Bruxelles-ului” în așa fel încât disputele dintre cele două părți să fie soluționate în favoarea Chinei, după cum sugerează sursa citată de cotidianul britanic.

Premierul chinez, Li Keqiang, va ajunge marți la București și va rămâne în capitala României întreaga săptămână, demonstrând în acest fel, cel puțin la nivelul comunicării de imagine, că România va reveni în grațiile Beijingului, potrivit tradițiilor deschise de Nicolae Ceaușescu. Fostul dictator a jucat cartea naționalismului împotriva sovieticilor cu ajutorul liderilor chinezi. În 1968, de pildă, când România s-a opus intrării sovieticilor în Cehoslovacia, armata chineză se afla deja masată la granița cu Uniunea Sovietică, pentru a preveni orice represalii împotriva României.

Așadar, partener tradițional al Bucureștiului, Beijingul dă semnalul că vrea să revină la vechea prietenie, într-o perioadă în care se retrasează sferele de influență în această zonă, cu o Rusie în ascensiune și cu o Americă în retragere. Astă vară premierul român Victor Ponta le-a promis chinezilor un parteneriat strategic pe o nouă axă pe care liderul socialiștilor români încearcă să o retraseze: București-Beijing. Traian Băsescu s-a opus revoltuându-se împotriva ideii de a pune pe același palier relațiile cu marile puteri Occidentale, în special Statele Unite, și cele cu statele din Orientul Îndepărtat.

Pe moment premierul a dat înapoi, fiindcă politica externă este un domeniu aflat în portofoliul președintelui, dar lucrurile înaintează spre direcția gândită de socialiști. Guvernul de la București a aprobat de altfel un memorandum privind “Declarația comună a Guvernului României și Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale în noile circumstanțe”. Au mai fost aprobate de către cabinetul Victor Ponta 10 memorandumuri privind mai multe proiecte pe care România ar urma să le deruleze cu China. Cele mai multe se referă la chestiuni discutate și cu fostul premier de dreapta, Emil Boc. Între ele unul prin care România va asigura exportul de carne de porc în China și altul despre “suportul necesar” pe care executivul român îl acorda pentru extinderea activităților comerciale ale companiei chineze Huawei.


Spre deosebire de multe state din Uniunea Europeană, România s-a ferit până acum să intre în relații puternice cu Beijingul, deși Chinaar putea oferi o piață de desfacere importantă pentru producătorii români. Intenția bruscă de a reveni la vechea relație de dinainte de căderea comunismului i-a luat se pare prin surprindere pe înalții funcționari de la Bruxelles. Aceștia au transmis, însă, chiar înaintea organizării summit-ului de la București, celor 28 de state membrei ale Uniunii o circulară cu două obiective majore privind relația cu China: 1) orice negociere bilaterală să nu treacă peste liniile directoare stabilite la nivel comunitar si 2) statele membre să informeze Bruxelles-ul in legătură cu eventualele acorduri incheiate cu China.

Prima vizită a unui premier chinez la București după 19 ani de suspendare spontană a relațiilro cu Beijingul va prilejui un Summit și un Forum China-Europa de Est la care vor participa peste 1000 de reprezentanți ai sectorului public și privat din 16 state. România îi oferă Chinei o tribună europeană de exprimare, iar China îi promite în schimb României investiții, într-o perioadă economică grea. La întrebarea dacă aceste investiții au culoare ideologica e greu de răspuns deocamdată, mai ales că și în marile democrații occidentale sunt prezente firme chineze.
XS
SM
MD
LG