Linkuri accesibilitate

Sfada din microbuz


Mulţi dintre noi s-au transformat pe nesimţite în pachete de nervi, care pot exploda în orice clipă…
Eu de multă vreme nu mai intru în microbuzele tranziţiei, stimaţi ascultători. Merg acum cu troleul. Totuşi, deunăzi, am urcat într-un microbuz nr.103 pentru că mă grăbeam să ajung la un prieten.
„Aşază-te pe scaun!”, tună vocea şoferului.

Am aruncat o privire în salonul strîmt al microbuzului. Da, erau acolo trei scaune libere. Dar husele mi s-au părut niţel murdare. Pe deasupra, trebuia să cobor în curîndă vreme. De aceea, am refuzat să mă aşez. Dar şoferul nu m-a lăsat în pace. El a insistat, cu voce ritoasă-ireverenţioasă, să mă aşez.

„E obligatoriu să mă aşez?” l-am întrebat, simţind cum mă cuprinde şi pe mine un soi de nemulţumire. Da, era obligatoriu, şi vocea nervoasă a şoferului nu lăsa loc pentru alte interpretări. Omul îmi poruncea şi nu accepta nesupunerea.

Brusc, m-am enervat şi eu. L-am întrebat dacă toţi pasagerii lui şed mereu pe scaune, dacă nu cumva unii dintre pasagerii lui călătoresc în picoare pentru că toate scaunele sunt ocupate, dacă nu cumva i se umple salonul pînă la refuz, i-am spus că serviciile pe care le prestează lasă de dorit, că uneori am senzaţia că microbuzele seamănă cu nişte grajduri, i-am zis că sunt profund nemulţumit de felul în care el şi unii colegi de-ai lui vorbesc cu pasagerii.

Vocea îmi devenea tot mai ritoasă, tot mai supărată şi, la un moment dat, a egalat-o pe cea a şoferului ca grosime şi tonalitate. Mi-am dat seama că începusem să vorbesc la fel de urît ca şi şoferul şi m-am oprit. Şi şoferul se domolise. Am ieşit din microbuz şi m-am abţinut cu greu să nu-i mai zic ceva.

Ulterior, rememorînd episodul dizgraţios, am fost cuprins de sentimente amestecate. Ba îmi era ciudă pe şofer, ba mă cuprindea un soi de milă pentru destinul lui complicat. Ba eram mîndru că m-am luat la sfadă cu el, ba mi se făcea ruşine pentru reacţia mea nervoasă. Oare ce au zis pasagerii care m-au văzut atît de enervat?

Iar şi mai tîrziu m-am gîndit că în desişurile tranziţiei interminabile e foarte uşor s-o iei razna. Da, mulţi dintre noi s-au transformat pe nesimţite în pachete de nervi, care pot exploda în orice clipă…

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG